„Az időjárás mellett azt tartom a legnagyobb kihívásnak a mezőgazdaságban, hogy nő vagyok, sokszor kapok ugyanis olyan visszajelzést a férfiaktól, hogy nem értik, mit keresek ebben a szakmában” - mondta Pillár Anna, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik szereplője. A gyümölcstermesztéssel foglalkozó termelő kiemelte, jövőbeni tervei közt szerepel, hogy olyan workshopokat tartson, amelyekkel a kiskerttel rendelkezők megtanulhatják, hogyan tudják maximálisan kihasználni a területüket, és belevágni az otthoni zöldségtermesztésbe.

Pillár Anna 5 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel Martonvásáron egy 10 hektáros területen. A gazdaság legnagyobb részén, 3,5 hektáron barackot termeszt, emellett van egy hektár borszőlő, egy nagyobb zöldségeskert, valamint idén egy hektár burgonya is a területen. Ahogy a gazda az Agrárszektornak elmondta, habár nem minősített biogazdaság, de fontosnak tartja, hogy ne érintkezzen vegyszerekkel. Így nem használ sem gyomirtót, sem műtrágyát, sem felszívódó szereket.

"Sokszor kapok olyan visszajelzést a férfiaktól, hogy nem értik, mit keresek ebben a szakmában” - mondta Pillár Anna, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik szereplője - Fotó: Agrárszektor

Kihívások és lehetőségek Martonvásáron

A gazda azt is elárulta, az időjárás óriási kihívást jelen számára, a tavaszi fagyok szinte már állandóak, amik a barackültetvényben mindig komoly pusztítást végeznek. Erre felkészülve tervezi olyan új, jellemzően olasz fajták telepítését Anna gazda, amelyek döntően április második felében virágoznak, ami azért is kedvező, mert így a hazai márciusi, április fagyok nem tudnak károkat okozni a fákban. Hozzátette, hogy a gazdaság méretét nem szeretné bővíteni, ilyen kis területen képzeli el a termelést a jövőben is.

Mindig meglepődök, amikor azt látom, hogy a nagy mennyiségeknél a termelők követik a nagybani árakat, pedig sokkal több munka van a Magyarországon termesztett gyümölcsökben, mint a tonnaszámra behozott importban - hangsúlyozta. 

Arról is beszélt, fontos, hogy a kistermelő lehetőség szerint dolgozza fel a termékét, mert úgy nagyobb árréssel tud értékesíteni. Ő maga feldolgozott termékeket értékesít, lekvárokat ad el, illetve létrehozott egy vegán termékcsaládot, például mandulatejet is készít.

A mandulát el tudnám ugyan adni 4000 forintos kilóáron, de a mandulatejet 2000 forintért értékesítem. Ez még úgy is jobban megéri, hogy sokkal több a munka vele.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Anna gazda elmondta, nagyon szeretne workshopokat tartani a kiskerttel rendelkező embereknek, hogy megtanulják maximálisan kihasználni a területüket, illetve azt, hogyan vágjanak bele a zöldségtermesztésbe otthon. Célja, a tudás összefoglalása, integrálása és átadása.

Nőként az agrárvilág

Habár az időjárás minden évben okoz gondokat a termelő számára, nem ez az egyetlen kihívás, amivel meg kell küzdenie. Mint, kiemelte, komoly nehézséget jelent számára a szakmában az, hogy nő.

A férfiak jellemzően nem értik, mit keresek ebben a szektorban. A műsor kapcsán is a legtöbb komment azzal kapcsolatban érkezett, hogy nem hiszik, el, hogy én tényleg ezzel foglalkozom, és nem csak egy színésznő vagyok. Már nem akarok senkinek sem bizonygatni semmit, elég, ha valaki megnézi a kezeimet, és látja, milyen görbék az ujjaim a sok munkától - fogalmazott.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás