Az ökológiai gazdálkodók közül, a szántóföldön tevékenykedők mellett, a szőlős gazdák igényeit is teljes mértékben ki tudja szolgálni a Biohelp International Magyarország, de azon konvencionális termelők érdeklődését is szívesen fogadják, akik bizonyos hagyományos termékek kiváltásán gondolkodnak. Bene László értékesítési vezető, ezen túl, bemutatott nekünk még egy világújdonságot, az Organic Vitazyme nevű biostimulátort is.

Önnek mi jut eszébe a stresszkezelésről a mezőgazdaság viszonylatában?

Bár a stresszre a legtöbb ember negatívumként gondol, valójában csak a kontrollálatlan és túlzott mértékű stressz az, ami negatív hatással van az emberre, állatra, illetve növényre. Én most csak növények vonatkozásában beszélnék erről a kérdéskörről, mert a cégünk életében ez a fókusz, és én magam, vetőmag-gazdálkodási szakmérnökként szintén a növénytermesztésben mozgok otthonosabban. A stresszes behatásokat megfelelően lehet kezelni, méghozzá többféle módon.

Az egyik megközelítés szerint, akkor avatkozunk be, amikor már látjuk, például, a betegséget, a stressz hatását. Ezek a huszonnegyedik órás kezelések vagy reakciók, amik sokszor több kárt okoznak a növénynek, mint hasznot, ugyanis nem a kiváltó okokat kezelik, hanem az okozatot.

Bene László, a Biohelp International Magyarország értékesítési vezetője

Ha jól értem, Önöknek más a véleménye erről…

A Biohelp Internationalnél máshogy gondolkodunk. Mi úgy tartjuk, hogy egy rossz kondícióban lévő növényállományt nagyságrendekkel jobban károsítja a stressz, mint a jó kondícióban lévő növényeket. Az ökológiai növényvédelemnek is pont ez a fő fókusza. A növényeket hozza megfelelő kondicionális állapotba, beleértve a talajt is. Így, ha negatív behatás éri a növényt, akkor annak a saját válaszreakciói lesznek az elsődlegesek, amik segítik a betegséget vagy egyéb negatív behatásokat leküzdeni. De természetesen, ha szükség van rá, akkor további segítséget tudunk adni a növények. Mi tápanyag-utánpótlás oldalról tekintve ebben hiszünk. Így lehet fenntarthatóvá és növényvédelmi oldalról kevésbé károkozóvá tenni a gazdálkodást.

Beszélni kell még a közgazdasági értelemben vett stresszkezelésről. 2020-tól, tehát az utóbbi 3-4 évben folyamatosan hihetetlen amplitudóval mozogtak az árak, ami ránk is kihatással volt. Mi talán annyival szerencsésebb helyzetben vagyunk, hogy az ökológiai gazdák hosszú távon gondolkodnak, akár a tápanyag-utánpótlás, akár a növényvédelem oldaláról. Az inputfelhasználásuk általában véve racionálisabb, mint a konvencionális gazdáknál, ahol elkezdődött egy megfelelően át nem gondolt spórolás.

Az Önök portfóliójának mely elemei készítik fel a növényt a stresszekre?

Kezdjük a gyökereknél, mert a talajból indul minden, ez az alfája és omegája mindennemű gazdálkodásnak. Nálunk a tápanyag-utánpótlás alapja a csirketrágya. Ötödik éve forgalmazzuk a Baromfi Coop Bio-Fer termékcsaládját, a fermentált csirketrágyapelletet. Büszkén mondhatjuk, hogy mi váltunk ennek a termékcsoportnak az egyik legnagyobb forgalmazója, mivel mind a logisztikában, mind a szaktanácsadás oldaláról jelentős támogatást tudunk nyújtani a gazdáknak. Emellett az is segítette a népszerűségét, hogy viszonylag új és kedvező árú termékekről beszélünk.

Az idei évben pedig egy teljesen új, Organic Vitazyme nevű biostimulátort is a piacra hoztunk. Erre azért vagyunk büszkék, mert egy világújdonsággal sikerült megismertetni a magyar termelőket. A már a Nébih által is regisztrált termék nem egy hagyományos, huminsav- vagy algakészítmény, hanem brasszinoszteroidot tartalmaz, de vannak benne különféle vitaminok is. A világon a legnagyobb forgalmú ilyen jellegű termék, az amerikai gyártója már több mint 3 millió litert értékesített belőle. Az amerikai kontinensen, illetve Kelet-Európába már nagyon elterjedt. A stresszoldást segítő, illetve a stresszes időszakban történő növénykondíciót javító termékről van szó,

A következő terület, amit kiemelnék, a gyümölcsösök és szőlő növényvédelme, aminek most aktualitása is van. Itt több, a növénybetegségek megelőzésére használt terméket kínálunk. Ilyen a Vitisan SP vagy a réz- és kéntartalmú termékünk, a Champion 2 FL, illetve adjuvánsok tekintetében a Wetcit, valamint a legújabb termékünk a Heliosol. Ezeknek most kezdődik a kiszállítása.

Emellett ne feledkezzünk meg a vetőmagokról sem. Idén tavasszal egy hatalmas ugrást éltünk meg a szójakultúrában. Véleményem szerint akár 20-25 százalékkal is nőhet a szójaterület ebben a szezonban, amiből már mi is komoly részt vállaltunk, több, az RWA AG-tól honosított fajtával. De emellett akár az aprómagok, akár a köztes növények tekintetében is állunk a partnereink rendelkezésére. Megemlíteném még továbbá, hogy az ökológiai termények felvásárlásában is nagyon aktívan működünk a magyar piacon, immár második éve.

Térjünk még egy kicsit vissza a Vitazymre. A tartalmán kívül, miben jelent ez a termék újdonságot?

Egy termék esetében mindig az a legfontosabb, hogy milyen kutatómunka és kísérletsorozat előzte meg a kifejlesztését, illetve, hogy mekkora tapasztalatot sikerült összegyűjteni benne. Mint említettem, a hárommillió liternyi eladott mennyiség már önmagában egy döbbenetes szám, ráadásul már több mint húsz országban regisztrálták. Ahogy a marketingszlogen mondja, ennyi gazda biztosan nem téved. Egy több éves kísérletsorozat bebizonyította, hogy szántóföldön, szőlőben, gyümölcsösben, de zöldségkultúráknál egyaránt alkalmazható. Aki ezt a terméket választja, nem tesz rossz lóra.

A másik hangsúlyos elem, hogy ár-érték arányban egy abszolút elérhető termékről van szó, a hektárköltsége bőven 10 ezer forint alatti a szántóföldeken. Harmadsorban pedig nagyon fontos információ a gazdák számára, hogy miután az AÖP-ben regisztrálva lett, ezért egy plusz pont jár érte.

Említette a gazdák spórolását. Mit éreznek ebből?

A vetőmagok tekintetében a vártnál jobbak a tapasztalataink. A kukoricánál látunk egy jelentősebb, 10%-os visszaesést, de napraforgó szinten maradt, a szójánál pedig van egy felfutás. Itt a fémzárolt vetőmag használati aránya nem csökkent, ami azért örvendetes, mert ez a siker egyik zálog. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy csak fémzárolt, bevizsgált, megfelelő beltartalmú, illetve megfelelően tesztelt, certifikált vetőmagot használjon.

A növényvédő szereknél kétfelől közelíteném meg a kérdést. A mi biológiai növényvédőszert használó partnereink, nem gondolkodnak a spórolásban. Az ökológiai gazdálkodókat leginkább az különbözteti meg a konvencionális gazdálkodóktól, hogy előbbiek mindig egy sémán mennek végig, attól nem térnek el. A növénykondicionálás mellett nagyon fontos az is, hogy azokat a természetes alapú biológiai növényvédőszereket használják, amiket ajánlunk. Ennek eredményeként aztán a termés és a növény betegség ellenálló képessége is megfelelő lesz.

A konvencionális gazdák egy része egy kicsit fordítva gondolkodik. Megvárja, hogy a növény milyen választ ad a stresszekre. Amikor az negatív, és már láthatóan valamilyen probléma lépett fel, akkor avatkozik be. Szerencsére azért sokan vannak köztük felelősségteljesen gondolkodók is. Idén viszont sok gazda próbálja meg az időjárásból kitalálni, hogy hogyan és milyen technológiát, adott esetben technológiákat tud kihagyni, de ebben sok a buktató. Elég, ha csak az utóbbi 2-3 hét időjárását nézzük: két héttel ezelőtt 28 fok volt, majd pár napra rá éjszaka fagyott, napközben pedig 5-7 fok volt, most újra 25-26 fok várható. Olyan mértékű stresszhatás éri a növényeket, amiben, ha nem segítjük ki őket, komoly negatív hozadéka lehet.

Ezért szoktam azt hangsúlyozni a partnereimnek, hogy felelősségteljesen gondolkozzanak, mert a néhány ezer forintos spórolással, tonnákban mérhető negatív hatással lehetnek a növényeikre.

Cégünk a tápanyagpiacon növekvő bevételeket produkált abban az időszakban is, amikor a műtrágyaárak az egekbe szaladtak, mert a csirketrágyával olcsóbb alternatívát kínáltunk, ami ráadásul hosszú távon fenntarthatóbb opció. Úgy látszik, hogy aki ezt akkor kipróbálta, az a mostani időszakban is használja, amikor csökkentek a műtrágyaárak, mivel a termények ára is brutálisan visszaesett, és bent maradtak a rendszerben. A termékhűség így nálunk magas, ami azt is mutatja, hogy a partnereink igyekeznek felelősségteljesen, hosszú távon, fenntarthatóan és a költséghatékonyságban gondolkodni.

(x)

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás