Szijártó Bálint
Szijártó Bálint, a Limagrain Hungária Kft. cégvezetője

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Kezdésként határozzuk meg a vállalat helyét a világ vetőmagpiacán, különös tekintettel a repcevetőmagra!

A Limagrain a világ negyedik legnagyobb vetőmagvállalata, ráadásul a top4-ből mi foglalkozunk csak genetikával. A repceszezonra készülve, talán fontos azt is megjegyezni, hogy évek óta a Limagrain Európa elsőszámú repcenemesítője is.

 

LG Ambassador hibridünk már harmadik éve piacvezető a kontinensünkön, ami azt jelenti, hogy ezt vetik a legnagyobb vetésterületen, és az európai top10-ben a Limagrain négy hibriddel képviselteti magát. A repcén kívül foglalkozunk még kukoricával, ezen belül siló- és szemes kukoricával is, valamint napraforgóval, de a kalászos vetőmagok szintén megjelennek a magyar portfólióban.

Az európai első hely tükrében érdekes lehet, hogy milyen piacrésszel bír a vállalat repcében Magyarországon?

Limagrain Ambassador

Itthon is meghatározóak vagyunk, a második-harmadik pozíciót foglaljuk el, attól függően, miben mérjük a piacot. Magyarországon is kiemelt fontosságú a repce számunkra.

Milyen tevékenységeket végez a Limagrain Magyarországon?

Háromféle szerepben működünk. Az első a hibrid és egyéb növények vetőmagjainak az értékesítése. Ezen kívül a kutatás-fejlesztésben is aktívak vagyunk a zsombói kutatóállomásunk révén, ahol kukorica- és napraforgó-nemesítés folyik. Harmadsorban pedig vetőmag-előállítással és -termeltetéssel is foglalkozunk, amit a mezőhegyesi irodánk koordinál, továbbá érdemes megjegyezni, hogy a régiós kukorica és napraforgó termékfejlesztési kísérleti hálózatunk nagy része is Magyaroroszághoz köthető.

Hogyan kapcsolódnak ezek a tevékenységek egymáshoz?

Látszólag szorosan, de a valóságban ez egy összetett kérdés. Az értékesítés mindig azonnali eredményt generál, ezzel szemben a kutatás-fejlesztés egy hosszú távú folyamat. A Limagrain Szántóföldi Vetőmag Üzletágának több kutatóállomása van Európában, ezek egyike az említett zsombói egység, amelyek különböző kutatási programokon dolgoznak együtt, és aminek az eredménye néha csak évtizedekben mérhető. A vetőmag-előállításnak pedig szintén prompt, egy éven belüli eredménye van. Ez a három tevékenység nem feltétlenül épül egymásra, és nem feltétlenül kapcsolódik a magyarországi aktivitáshoz. Az itthon megtermelt vetőmag egy jó része, például, általában külföldön kerül értékesítésre. A kutatás-fejlesztésben is dolgoznak a kollégák olyan nemesítési vonalakon, amelyek valamelyik külföldi portfólióba fognak csak bekerülni.

A mi erősségünk az, hogy egyre inkább fókuszálunk a kelet-közép-európai régióra, mert látjuk, hogy a fejlődésnek ez az egyik motorja Európában. Éppen ezért gondolja úgy a Limagrain, hogy érdemes ide invesztálni, az itteni kutatás-fejlesztési bázisokat erősíteni, és minél több Kelet-Közép-Európában előállított vonalat a piacra juttatni.

A kukorica hazai vetésterülete csökkenő tendenciát mutat. Nyerhet-e ebből a repce valamit, milyen súlya lehet a kultúrának a vetésszerkezetben a közeljövőben?

A repcét ebben a szezonban hozzávetőlegesen 185 ezer hektáron vetették, és azt gondolom, hogy ilyen szinten is marad, mivel egy viszonylag komplexen előállítható növényről beszélünk, viszonylag magas termelési költséggel. Bár a felvásárlási ára megindult felfelé az utóbbi időben, még mindig nincs azon a szinten, hogy a termelők kedvét meghozza.

Ez csak árkérdés?

Az ár mindenképpen fontos szempont, de szorosan a témához tartozik az is, hogy a repce növényvédelme bonyolultabbá vált az elmúlt években történt növényvédőszer-kivonások miatt. Ezek kedvezőtlenül érintették a repcepiacot.

A repce komoly szaktudást igénylő növény, viszonylag nehezebben termelhető, ezzel szemben kockázatosabb, mert a telet kint tölti az állomány.

5 évvel ezelőtt még 320 ezer hektáron folyt a termelés. Mi arra számítunk, hogy a piac nagyjából stabil marad a mostani 185 ezer hektáros szinten. A Limagrain ehhez kíván olyan hibrideket adni, amelyek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják a gazdáknak, hogy a jövedelmezőség javuljon. A lehető legjobb genetikájú vetőmagokat adjuk a magyar termelőknek a nagyobb üzleti sikerekhez.

Milyen állapotban vannak a repceállományok?

Nyugat-Európában a szokásosnál 10 nappal korábban kezdődött a betakarítás, és Magyarországon is ez várható. Jó közepes, esetleg annál egy kicsit jobb termésátlagra számítunk országosan.

A beszélgetés elején már szóba került az LG Ambassador. Miért lehet ez a hibrid olyan sikeres?

Elsősorban a hihetetlen termékpotenciálja miatt ajánljuk a magyar gazdáknak, de emellett rendkívül stabil, nagyon jól tűri a különböző éghajlati és földrajzi körülményeket.

Erőteljes kezdeti fejlődése nagyobb rugalmasságot biztosít a vetésidőben. Szárba indulási hajlama ősszel közepes. Tavasszal nem túl korán indul, viszont intenzív tápanyagfelvétellel, gyorsan fejlődik. N-Flex tulajdonságának köszönhetően kiválóan hasznosítja a talajban elérhető nitrogént, ami tovább növeli a termésbiztonságot. Nagyon jó állóképességű, közép-magas, erős szárú hibrid. Kiváló kipergés ellenállóságának köszönhetően rugalmasabban időzíthető az aratás, kevesebb betakarítási veszteségre lehet számítani. Terméselőnye még alacsonyabb termésszinteken is megmutatkozik. Azoknak ajánljuk, akik olyan hibridet keresnek, amely már széles körben és több eltérő évjáratban bizonyította képességeit. Mindezen okokból egy nagyon jó választás.

Milyen újdonságok várhatók a portfólióban?

 

Itt az LG Armada-t említeném meg, ami kísérletekben nagyon jól teljesített. Nem titkolt célunk, hogy előbb-utóbb a portfóliónk egyik zászlóshajójává váljon. A termésbiztonságot növelő tulajdonságok legszélesebb skáláját tartalmazza a génjeiben. Fómával és további szárbetegségekkel - Verticilliumal és Cilindrospóriumal - szemben is jó ellenállósággal rendelkezik.

Terméselőnye főleg a kedvezőbb adottságú termőhelyeken, magasabb termésszinten mutatkozott meg a legjobban. Az értékesítését a következendő szezonban kezdjük.

www.lgseeds.hu

Limagrain Szántóföldi Vetőmagok
Limagrain Hungária Kft. 
2040 Budaörs, Gyár u 2.

(x)

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás