Egyes szerves trágyák esetében magasabb tápanyag-határértékek lesznek alkalmazhatóak, ha az Európai Bizottságban folyó felülvizsgálat ilyen értelemben módosítja az Európai Unió nitrát irányelvét. A tervezet áprilisban napirendre került, és például szerves vagy fermentált trágyából nyert, feldolgozott nitrogénre bizonyos feltételek mellett a 170 kilogrammos határértéket is átléphetőnek minősítenék. A cél többek között az, hogy több nitrogént lehessen pótolni ásványi műtrágyákkal, csökkenjenek a gazdálkodók költségei.

Az EU Bizottsága rendeletmódosítást készít elő, amely többek között a feldolgozott szerves trágya kezelésének szabályozását enyhítené. A tervezet már áprilisban napirendre került, és például szerves vagy fermentált trágyából nyert, feldolgozott nitrogénre bizonyos feltételek mellett a 170 kilogrammos határértéket is átléphetőnek minősítenék. A cél az, hogy több nitrogént lehessen pótolni ásványi műtrágyákkal, csökkenjenek a gazdálkodók költségei és a függőségi helyzetek a nemzetközi műtrágyaszállításoktól - írta az Agrárágazat. 

Egyes szerves trágyák esetében magasabb tápanyag-határértékek lesznek alkalmazhatóak, ha az Európai Bizottságban folyó felülvizsgálat ilyen értelemben módosítja az Európai Unió nitrát irányelvét

Az európai demokratikus hagyományoknak megfelelően a Bizottság nyilvános konzultációt indított erről. A mezőgazdasági termelők több ország agrársajtója alapján üdvözlik a nitrogénkorlát tervezett növelését. Ami érthető: a termelők érdeke a korlátozás enyhítése, ugyanakkor nyilván ugyanilyen fontos közérdek a termőtalajok és a felszíni vizek védelme is - írták.

Hazai kísérlet igazolja a dózismennyiség rugalmas alkalmazását

Magyarországon a NAK 2017 óta kezdeményezte az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet (nitrátrendelet) módosítását, ugyanis a szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmazott. Az október 31. és február 15. közötti téli trágyázási tilalmi időszak lerövidítését 2021 őszére elérte a kamara, és módosult az úgynevezett pentozán hatás kivédésére kijuttatható többletnitrogén mennyiségének alkalmazhatósága is az ország valamennyi területén. Enek értékét nem kell beleszámítani a Nitrátrendelet 3. számú mellékletében szereplő, a növények számára termőhelyenként eltérően megállapított, maximálisan kiadható nitrogén mennyiségébe. 

Ugyanakkor a NAK azt is jelezte, hogy a maximális dózisok alacsonyak olyan gazdaságok számára, amik hatékonyabb technológiákkal, fajtákkal magasabb termésszintet és minőséget tudnának produkálni. Ezt a NAK és a KITE Zrt. partneri gazdálkodókkal, 4-5 évig tartó kísérletben igyekezett alátámasztani, és idén a kísérletet lezárták.

A vizsgálat eredményei kimutatták: növénytől, termőhelyi adattól függően eltérő, de 20- 50 kilogramm közötti többletnitrogén kiadagolása nem okoz környezeti terhet, azt a növény felveszi és beépíti. A többletnitrogén-kijuttatás értéke nem feltétlenül a termésmennyiségben, de a beltartalmi értékekben kimutatható számos növényfajnál. Az eredmények rámutatnak arra is, hogy a dózisok mennyiségét gazdaságfüggően célszerű megválasztani - fogalmaztak.

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás