A tárgyévi veszteség későbbi évekre történő elhatárolása önálló tevékenység folytatása esetén az szja-törvény alkalmazásában csak az egyéni vállalkozót és a mezőgazdasági őstermelőt illeti meg. Minden más esetben a tárgyévi bevétel mértékéig vehetők figyelembe a tárgyévben felmerült és elismert kiadások. A korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgyévi jövedelem 50 százalékáig lehet figyelembe venni.

Az Adózóna írta meg, hogy a 22SZJA bevallás kitöltésekor az elhatárolt veszteséget az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő a következő öt adóév (de legkésőbb az egyéni vállalkozói tevékenység és az őstermelői tevékenység megszüntetésének adóéve) egyéni vállalkozói és őstermelői tevékenységéből származó jövedelmével (ideértve az önellenőrzés, adóellenőrzés során feltárt jövedelmet is) szemben számolhatja el.

A korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgyévi jövedelem 50 százalékáig lehet figyelembe venni az egyéni vállalkozó és őstermelő tevékenység esetén is - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár, 2023

A veszteségelhatárolásra vonatkozó rendelkezések akkor alkalmazhatók, ha az elhatárolt veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.

A korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgyévi jövedelem 50 százalékáig lehet figyelembe venni - közölték.

Lehetőség a változtatásra

Ha az adóévben keletkezett veszteség összegét a megelőző két adóév jövedelmével szemben kívánja az egyéni vállalkozó és az őstermelő érvényesíteni, akkor az egyes adóévekre a veszteség 30 százaléka vihető vissza, és a veszteség fennmaradó része – figyelemmel az 50 százalékos korlátra – a későbbi évek jövedelmével szemben érvényesíthető.

A 2022. évről szóló 22SZJA jelű bevallás:

  • a személyi jövedelemadó,
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás és
  • a szociális hozzájárulási adó bevallására szolgál.

Kire vonatkozik?

A 22SZJA jelű bevallást a magánszemélyeknek (ide értve az egyéni vállalkozókat és a mezőgazdasági őstermelőket) kell benyújtaniuk megszerzett jövedelmükről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ezt az összefoglalót szemléztük: kitöltési útmutató a 22szja jelű bevalláshoz - NAV.

Mikor nem kell 22SZJA jelű bevallást készítenie?

Ha Ön a 2023. március 15-étől elérhető adóbevallási tervezet adataival egyetért, nem kell bevallást benyújtania (kivéve a mezőgazdasági őstermelőket, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat), ebben az esetben a NAV által elkészített adóbevallási tervezet 2023. május 22-én érvényes bevallássá válik.

Önnek nem kell bevallást benyújtania, ha az adóévben egyáltalán nem volt bevétele, vagy csak olyan bevételt szerzett, amelyet a törvény rendelkezései szerint nem kell bevallani.

Ilyen bevételek, jövedelmek lehetnek azok a bevételek, amelyeket a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, például az adómentes bevételek, úgymint gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET), anyasági támogatás, ápolási díj, családi pótlék, nyugdíj;

  • amelyek a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített jövedelmek, ha más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme a magánszemélynek nem volt;
  • amelyek ingó vagyontárgy átruházásából származnak, és az éves bevétel összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, valamint az adóévben a gazdasági tevékenységnek nem minősülő ingó értékesítésből származó jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot;
  • amelyek ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog gyakorlásának átengedéséből, e jogról való lemondásból származnak, ha azokból jövedelem nem keletkezik;
  • amelyek után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett;
  • amelyek kamatjövedelemnek minősülnek, és azokból a kifizető az adót levonta;
  • amelyek az Szja tv. 76. § (2) bekezdése szerinti pénzbeli nyereménynek minősülnek;
  • amelyeket külön törvény rendelkezése szerint nem kell bevallani;

Nem kell bevallást benyújtani akkor sem, ha az adóévben kizárólag egyszerűsített

foglalkoztatásban szerzett jövedelmet, és az nem haladta meg a mentesített keretösszeget.

Az egyszerűsített foglalkoztatás mentesített keretösszegének számítása és a jövedelem

bevallásának részletes szabályai a 22SZJA-A lap 1. soránál találhatóak.

Ha Ön

- mezőgazdasági őstermelő, és az e tevékenységéből származó, támogatás nélkül

számított bevétele az éves minimálbér felét (1 200 000 forintot) nem haladta meg,

és

- más bevallásköteles jövedelme sem volt, valamint

- szociális hozzájárulási adó bevallási és elszámolási kötelezettsége sincs,

akkor nem kell bevallást benyújtania.

Külföldiek esetében

A külföldi illetőségű előadóművész és a külföldi stábtag választhatja, hogy a Magyarországon előadóművészként megszerzett, kifizetőnek nem minősülő személytől származó, nemzetközi egyezmény alapján vagy nemzetközi egyezmény hiányában belföldön adóztatható jövedelme utáni adókötelezettségét Magyarországról való távozása előtt – ha a bevallást meghatalmazottja nyújtja be, a Magyarországról való távozását követő 90. napig – az 53INT jelű bevallás kitöltésével és benyújtásával teljesíti. Ez a bevallási forma csak akkor választható, ha ideiglenesen tartózkodik Magyarországon, és a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény szerint nem belföldi.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás