Hirdetés
Az édesburgonya legjobb élettani hatásai
Az édesburgonya számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul még az íze is jó. A növény még nem olyan népszerű, mint a hagyományos burgonya, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya elfogyasztása például biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet. Továbbá rostokban, C-vitaminban és mangánban is gazdag. Több okot is fel tudunk sorolni, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani, anyagunkban ezt meg is tesszük.
A Testszerviz.hu írta meg, hogy az édesburgonya egy igazi vitaminbomba. Szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Továbbá fontos, hogy nagy mennyiségű vas és kálium is található benne. Ajánlott a fogyasztása stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig kedvező hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják az édesburgonya fogyasztását, mert csökkenti a görcsös izom-összehúzódásokat.
A C-vitamin nem csupán a betegségek megelőzésében segít, hanem a csontok és a fogak jó állapotának megőrzéséért is felel. Ugyancsak megtalálható benne a máj védelmében is nagy szerepet játszó A-vitamin, sőt egy kisebb méretű batáta tartalmazza a teljes napi A-vitamin igényt. Béta-karotin tartalma vetekszik a répáéval, ráadásul a zsírtartalma nulla, a magas rosttartalomnak köszönhetően mégis telítettség érzetet ad.
Hirdetés
A növény természetes vas- és a káliumforrás. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a görcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is fontos szerepet játszik.
Az édesburgonya növényrendszertana
Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, amit főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet narancssárga, sárga, lila, fehér, rózsaszín, vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal) - írja róla a Wikipedia.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé
A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés