Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlét levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök. Repüléstechnikai mérnökök egy csoportja nagyjából 4 hónap alatt kifejlesztette a VTol Agrobee 200 drónt, amelyikből 50 példány rögtön el is kelt Brazíliában, az Agrishow 2024 szakkiállításon. 

A Future Farming cikke alapján a Mezőhír számolt be róla, hogy az Agrobee iránti fokozott érdeklődés oka, hogy ez az első olyan drón, amelyik a hasznos teherbírás tekintetében hasonlít a szántóföldi permetezőgépekre.

A 900 liter permetlét levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök
A 900 liter permetlét levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök - Fotó: LinkedIn

 Maga a gép összesen 220 kilogramm tömegű. A modell akár 1 óra 20 percen át is képes a levegőben maradni, szemben a versenytársak 25 vagy 30 perces repülési idejével, és emellett 200 liter permetlét is szállíthat. Eszerint egy szántóföldi permetezőgép tartálykapacitásának nagyjából 7 százalékával képes a levegőbe emelkedni, és olyan talaj-, illetve növényállapotok mellett dolgozni, amilyenek mellett a földi gép már nem boldogul. Ám ez még csak a kezdet - írták.

Érkezik  a 900 literes változat 

A tervező cég már fejleszti a modell kis- és nagy változatát is. Az Agrobee 100 és az Agrobee 900 csak a méretében különbözik egymástól. A számok a szállítható permetlémennyiségre utalnak, tehát hamarosan elkészül a csaknem egy tonnát megemelni képes agridrón is, aminek az önsúlya szintén egy tonna lesz, ehhez pedig 14,4 méteres szárnyfesztávolság tartozik. 

A drón hibridmotorját biodízel és áram (akkumulátor) hajtja, így hosszú repülési időre képes. A fejlesztők igyekeztek áthidalni a teljesítmény és a súly közötti technikai dilemmát.  

Gyors munka, nagy területteljesítmény 

A beprogramozott repülési terv és applikációs térkép birtokában a modell önállóan végzi a permetezési munkát. Ez GPS-navigációval, illetve optikai kamerák és ultrahangos távolságmérő szenzorok segítségével lehetséges. A gép képes a terepakadályok érzékelésére és kikerülésére. Mint általában a sokrotoros drónok, függőleges és vízszintes irányban is tud haladni, a sebességét pedig a lebegésig lehet csökkenteni, de akár 120 km/h-ra is képes - fogalmaztak.  

„Az Agrobee 200-zal elméletben napi 380 hektárt lehet lepermetezni, ha a napot 24 órásnak vesszük. Az utántöltés/tankolás t5 perces megállásokkal elvégezhető” – mondta az egyik fejlesztőmérnök. Ha csak a fele idővel számolunk, akkor ez a 190 hektáros területteljesítmény egy 3000 literes földi gépnek is a becsületére válik - írta a cikk. A gép megalkotói 300 ezer dollárt (107 millió forintot) kérnek egy ilyen gépért.

 

Európában egyelőre a légi növényvédelem szabályozása miatt nem talált piacot az Agrobee, a technológia így egyelőre a brazil cukornádtermesztők gazdálkodását segíti - fogalmaztak a Future Farming cikkére hivatkozva.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás