Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében tartott közös sajtótájékoztatót Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Az agrárvállalkozások finanszírozási helyzetéről és lehetőségeiről, valamint az AVHGA szerepéről beszéltek. Elhangzott, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli módon felértékelődött a finanszírozási eszközök szerepe, és fontos, hogy az ágazat szereplői minden, számukra könnyebbséget jelentő lehetőségről tudomást szerezzenek.

Az Agro Napló beszámolója szerint Feldman Zsolt elmondta, hogy a mostani időszakban és gazdasági környezetben a finanszírozási eszközök szerepe felértékelődik, éppen ezért fontos, hogy minél több információ jusson el az ágazat szereplőihez. Az államtitkár szerint ma Magyarországon a teljes hitelállomány 14,6 százaléka a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz tartozik, a tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint a mezőgazdaság teljes hitelállománya 1050 milliárd forint körül volt. 

Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében tartott közös sajtótájékoztatót Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója - Fotó: Vermes Tibor

A támogatásokról és a kérelmekről

Ezeknek a mezőgazdasági hiteleknek 69 százaléka valamilyen támogatott, kamattámogatott vagy kedvezményes konstrukció, amelyeknek közel kétharmada a társas vállalkozásoknál, egyharmada pedig az egyéni vállalkozásoknál volt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt évek nehézségei miatt megnőtt a hitelek fontossága, és egyre fontosabbá vált az állami kamattámogatással működő hitelkonstrukciók szerepe a mezőgazdaságban. 

A szakpolitikus emlékeztetett rá, hogy tavaly indult el az AGRÁR Széchenyi Kártya MAX konstrukció, 5 százalékos kedvezményes kamattal, amelyre ma 4500 igénylést nyújtottak be, ami mindegy 112 milliárd forintnyi összeget jelent. Ebből 2950 termelő már megkötött hitelszerződéssel rendelkezik, ami összesen 75 milliárd forintnyi igénynek felel meg. 

Két cél és két eszköz

A jövőt illetően az államtitkár két célt fogalmazott meg, ezek közül az egyik a finanszírozás biztosítása, a másik pedig a beruházásokat, fejlesztéseket lehetővé tevő projektek biztosítása. Ehhez a következő időszakban várhatóan két eszköz jön majd a termelőknek: egy beruházásokhoz kapcsolódó hitelfinanszírozás, és az, hogy egy-egy beruházáshoz már a 2024-es pályázatoknál is lehetőség legyen elszámolni a kezességvállalási díj mértékét, sőt, akár 10 százalékos mértékig a beruházások kamatköltségei is elszámolhatóak lesznek - mondta Feldman Zsolt.

A hitelgaranciák jelentősége

Herczegh András megerősítette, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben a finanszírozási eszközök szerepe felértékelődött. A hitelforrások nyújtásában pedig - mivel mind a bankok, mind a hitelfelvevők óvatosak - kiemelt jelentősége van a hitelgaranciáknak. Herczegh András elmondta, hogy az AVHGA leginkább a kevesebb fedezettel rendelkező, kisebb agrárvállalkozásoknak, az őstermelőknek és családi vállalkozásoknak segít a hitelhez jutásban. 

Az AVHGA kezessége nélkül nincs Agrár Széchenyi Kártya, hiszen minden ügylet mögött az alapítvány áll. A programban biztosított kedvezményes hiteleket csak tavaly 7304 gazdálkodó igényelte, és jelenleg is ez a kormányzati hitelprogram kínálja a legnagyobb segítséget - mondta Herczegh András.

A támogatások nagy szerepet töltenek be

A szakember beszélt arról is, hogy elmúlt években a mezőgazdasági hitelállomány jelentősen elmozdult a támogatott hitelek irányába. A jövőt illetően pedig szerinte két kérdés van: lehetséges-e olyan támogatási jogcímet/jogalapot találni, ami lehetővé teszi a kedvezményes agrárhitel konstrukciók működtetését, illetve, költségvetési oldalról hogyan lehet biztosítani az állami támogatást? 

Herczegh András szerint a mezőgazdasági vállalkozások elmúlt 10 évben jó adósok voltak, bátran hitelezhettek nekik a bankok. Mostanra valamit romlott a nem teljesítő hitelekkel működő vállalkozások aránya, de nem vészesen - mondta a szakember. Herczegh András végezetül megismételte, hogy a Vidékfejlesztési Program elmúlt időszakában óriási szükség volt beruházási hitelekre, előfinanszírozásra és forgóeszköz hitelekre. Mint fogalmazott, ha a beruházó éveken keresztül kamatmentes hitellel tud működni, az rendkívül nagy segítséget jelent neki - számolt be róla a cikk.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás