Az Európa Parlament jóváhagyta az új szabályokat, amelyek az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt káros hatásuk csökkentésére kötelezik a cégeket. Az Európai Parlament 374 szavazattal, 235 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett jóváhagyta a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló, a Tanáccsal már egyeztetett új irányelvet, amely kötelezi majd a vállalatokat, valamint az ellátási, termelési és forgalmazási láncban részt vevő partnereiket, hogy előzzék meg, szüntessék meg vagy mérsékeljék tevékenységeik emberi jogokra és környezetre gyakorolt káros hatásait. Fókuszban tehát a kárcsökkentés.

Az átvilágításhoz kapcsolódóan olyan jelenségekről van szó, mint a rabszolgamunka, a gyermekmunka, a munkavállalók kizsákmányolása, a biológiai sokféleség károsítása, a környezetszennyezés vagy a természeti örökség rombolása - írta az Európa Parlament.

Az Európa Parlament jóváhagyta az új, kárcsökkentés témájú szabályokat, amelyek az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt káros hatásuk csökkentésére kötelezik a cégeket

Rájuk vonatkoznak a kárcsökkentés szabályai

A szabályok azokra az uniós vállalatokra és anyavállalatokra vonatkoznak, amelyek több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztatnak és világszinten 450 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolítanak. Ezenkívül érintettek még a 80 millió eurónál nagyobb globális árbevételt elérő franchise-cégek, illetve licencmegállapodásokkal rendelkező cégek, amennyiben árbevételükön belül legalább 22,5 millió euró jogdíjakból származik.

Az új szabályok értelmében az érintett cégeknek üzletpolitikájuk részévé kell tenniük a kellő gondosságot, és az ezzel összefüggő átvilágításra forrásokat kell áldozniuk. A fenntarthatósági és emberi jogi követelmények teljesítésére vonatkozóan szerződéses biztosítékokat kell kérniük partnereiktől, ki kell igazítaniuk üzleti tervüket, valamint támogatniuk kell a velük üzleti kapcsolatban álló kis- és középvállalkozásokat, hogy azok is meg tudjanak felelni az új előírásoknak. A cégeknek emellett átállási tervet kell kidolgozniuk, amely biztosítja, hogy üzleti stratégiájuk összeegyeztethető legyen a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozásának céljával, amelyet a Párizsi Megállapodás irányoz elő.

A bírságok és az áldozatok kártalanítása

A tagállamoknak részletes online tájékoztatást kell nyújtaniuk a vállalatok számára a kellő gondosságra vonatkozó kötelezettségeikről. E célból weboldalakat, platformokat vagy portálokat kell létrehozniuk és üzemeltetniük, amelyeken közzéteszik az Európai Bizottság vonatkozó iránymutatásait.

Ezenkívül felügyeleti hatóságot kell felállítaniuk vagy kijelölniük, amely vizsgálatokat végezhet, és szankciókat szabhat ki a követelményeknek eleget nem tevő vállalatokra. Utóbbi lehet a szabálysértő nevének közzététele, de pénzbírság is az illető cég globális nettó árbevételének 5 százaléka erejéig. A Bizottság az együttműködést és a bevált gyakorlatok cseréjét támogatandó létrehozza a felügyeleti hatóságok európai hálózatát. A vállalatok felelősek lesznek az átvilágítási kötelezettségeik megszegéséből fakadó károkért, és az azokat elszenvedőket kötelesek lesznek teljes mértékben kártalanítani.

A plenáris szavazást követően a jelentéstevő, Lara Wolters (Hollandia) így nyilatkozott:
„A megszavazott javaslat mérföldkőnek számít a felelős vállalati magatartás előmozdítása szempontjából. Nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy véget vessünk az emberek és a bolygó gátlástalan nagyüzemi kizsákmányolásának. Hosszú évekbe telt, míg végre megszületett ez a kompromisszum, rengeteg munkánk van benne. Büszke vagyok arra, amit haladó szellemű partnereinkkel együtt elértünk. A Parlament a következő 5 évben mindent meg fog tenni azért, hogy az irányelvet mihamarabb átültessék a tagállamok, és az európai gazdaság a mainál fenntarthatóbbá váljon.”

Ezek a következő lépések

Most a Tanács hivatalos jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy az irányelv megjelenhessen a Hivatalos Lapban. Az irányelv közzétételét követő huszadik napon lép majd hatályba. Ezután a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az új szabályok átültetésére.
Ezeket (a tájékoztatási kötelezettségek kivételével) többlépcsősen kell majd alkalmazni az uniós vállalatokra (és az EU-ban azonos árbevételi küszöbértéket elérő nem uniós vállalatokra):

  • a több mint 5000 alkalmazottat foglalkoztató és több mint 1,5 milliárd euró világméretű forgalmat bonyolító vállalatoknál 2027-től;
  • a több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztató és több mint 900 millió euró világméretű forgalmat bonyolító vállalatoknál 2028-tól;
  • az irányelv hatálya alá tartozó minden más vállalatnál (vagyis a több mint 1000 alkalmazottal rendelkező és 450 millió eurónál nagyobb világméretű forgalmat bonyolító cégeknél) 2029-től.

A kérdés háttere

A Parlament már korábban is többször felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyvállalatok tevékenységeit illetően nagyobb fokú elszámoltathatóságra lenne szükség, és kötelezővé kellene tenni az emberi jogi és környezeti fenntarthatóságukkal kapcsolatos átvilágítást. A 2022. február 23-án előterjesztett bizottsági javaslat más meglévő, illetve tervben lévő jogalkotási aktusok rendelkezéseit egészíti ki, például az erdőirtásról szóló rendeletét, a konfliktusövezetből származó ásványokról szóló rendeletét és a kényszermunkával előállított termékek tilalmáról szóló rendeletét.

Az irányelv elfogadásával a Parlament azokra a felvetésekre is reagál, amelyeket Európa polgárai fogalmaztak meg az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseiben a fenntartható fogyasztással (5. javaslat 13. pontja), a kereskedelem etikai dimenziójának erősítésével (19. javaslat 2. és 3. pontja), valamint a fenntarthatóbb növekedési modellre való átállással (11. javaslat 1. és 8. pontja) kapcsolatban - közölte az EP cikke.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás