Bővült a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettsége 2023. január 1-től. A vonatkozó időtartamok is változtak. A napi munkaidő a munkaszerződés rendelkezéseinek megfelelően jellemzően napi 8 óra, ez a munka törvénykönyve 92. paragrafusának (2) bekezdése alapján készenléti jellegű munkakörben maximálisan 12 óra lehet. A törvény részletezi a beosztás szerinti munkaidő, a rendkívüli munkaidő és a munkáltató tevékenységének sajátos jellege fogalmait is.

Az Adózóna cikke ismertette, mire kell kiterjednie a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségének.

Bővült a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettsége 2023. január 1-től, át kell alakítani a munkaviszony létesítését követő munkáltatói tájékoztatást - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

A 2022. évi LXXIV. törvény módosította 2023. január 1-től a munka törvénykönyve (Mt.) 46-47. paragrafusaiban rögzített munkáltatói tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat. Fontos változás, hogy a korábbi 15 nap helyett legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított 7 napon belül kell írásban tájékoztatnia a munkáltatónak a munkavállalót az egyes pontokra vonatkozó szabályokról.

A napi munkaidő, illetve a munkaidő beosztásához kapcsolódó egyéb tájékoztatások

A napi munkaidő a munkaszerződés rendelkezéseinek megfelelően jellemzően napi 8 óra, ez az Mt. 92. paragrafusának (2) bekezdése alapján készenléti jellegű munkakörben maximálisan 12 óra lehet.

A hét azon napjai, melyekre munkaidő osztható be, jellemzően hétfőtől péntekig (általános munkarendben), az ettől való eltérésről a munkáltatónak azonban tájékoztatást kell nyújtania.

A beosztás szerinti munkaidő lehetséges kezdő és befejező időpontja fő szabály jellemzően 8.00-16.20 vagy 9.00-17.20 (figyelembe véve a munkaközi szünetet, mely nem a munkaidő része), az ettől való eltérésről azonban a munkáltató külön tájékoztatja az érintett munkavállalót.

A rendkívüli munkaidő lehetséges tartama az Mt. 109. paragrafusa alapján 250 óra, kivéve a rendkívüli eseteket (lásd Mt. 108. §), illetve, amennyiben a felek az Mt. 109. paragrafusának (2) bekezdése alapján külön megállapodást kötnek. A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.

A munkáltató tevékenységének sajátos jellege szempontjából azt kell megvizsgálni, hogy a tevékenység az Mt. 90. paragrafusa alapján megszakítás nélkülinek, többműszakosnak, idényjellegűnek vagy készenléti jellegűnek minősül-e.

A jellegek felsorolása

  • A munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel, és társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul, vagy a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható.
  • Többműszakos, ha a tartama hetente eléri a nyolcvan órát.
  • Idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.
  • Készenléti jellegű a munkakör, ha a munkavállaló a feladatainak jellege miatt – hosszabb időszak alapulvételével – a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés – különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel – a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás