Az ember sokszor nem is gondolná, hogy milyen sok, a környezetünkben található növény lehet mérgező az emberi (vagy akár az állati) szervezet számára. Pedig évente több száz olyan eset fordul elő hazánkban, amikor a növények mérgezik a tudatlan embert.

Jöjjön néhány olyan kerti növény, melyekkel vigyázni kell és főleg gyermekeink figyelmét kell felhívni ezek káros hatására:

  • Gyöngyvirág: a gyöngyvirág minden egyes része mérgező, így még véletlenül se fogyasszuk el ezt a növényt! Tavasszal, amikor a medvehagyma is kelésnek indul, nagyon oda kell figyelni, mert a két növény nagyon könnyen összetéveszthető. A gyöngyvirág elfogyasztása rosszulléttel, hányással jár, de volt, hogy már halálesetet is okozott!
  • Aranyeső: a vidéki porták elengedhetetlen dísze az aranyeső, amely ékessége lehet a kertnek, de vigyázat, mert ez a növény is mérgező! Leginkább a termésének elfogyasztását kell kerülni, de lehetőség szerint ne fogyasszunk belőle semmit.
  • Csattanó maszlag: nem csak erősen büdös szaga miatt kell megemlíteni ezt a növényt, hanem azért is, mert minden egyes része mérgező! Fogyasztása nyugtalanságot, sírógörcsöt, eufóriát, hallucinációt okozhat. Ugyan az orvostudományban még ma is használják a leveléből és terméséből kinyert kivonatot, például a Parkinson-kór kezelésére, de a gyógyászati adag és a halálos adag között csak igen minimális a különbség. Hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják.
  • Gyűszűvirág: igen mutatós növény, szép dísze a kerteknek, de ez is, mint az eddig említettek, mérgező. Ugyanúgy, mint a csattanó maszlagot, az orvostudomány gyógyászati célra használja (szívelégtelenség kezelésére), de a gyógyászati mennyiség minimális túllépése esetén is az életével játszik az ember. Mérgezés esetén lassú szívverés, hányinger, hányás, látási zavarok jelentkezhetnek, de súlyos mérgezés akár halállal is járhat.
  • Nadragulya: minden része mérgező. Elfogyasztása után sírógörcs, izomgörcs és nyugtalanság jelentkezik, de súlyos esetben halált is okozhat.
Íme, a mérgező csattanó maszlag
 

Nem csak a ház körül, akár a szobában tartott dísznövények is lehetnek károsak az egészségre, ha például elfogyasztjuk valamely részüket:

  • Fikusz: a növény levelének lenyelése hasmenést, hányást és hasfájást okoz.
  • Leander: minden része mérgező! Hányást és hasmenést okozhat elfogyasztása.
  • Szobai kankalin: levélszőrei bőrirritáló hatással bírnak, viszketést, hólyagképződést okozhat.
  • Mikulásvirág: nedve maró hatású, kerülni kell a bőrrel való érintkezését.
Lakásunk dísze lehet, de sajnos mérgező is a leander
 

A leírtakból okulva fokozottan ügyeljünk gyermekeinkre, hogy még véletlenül se kóstoljanak meg semmi olyan növényt, amely káros hatással lehet rájuk. Célszerű már kicsi korban elkezdeni megtanítani nekik, hogy mely növényektől kell távol tartaniuk magukat.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás