Hirdetés
Asszonyélet: Tények és érdekességek a tojásról
Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedtük a jelen pillanatban ’érvényben lévő’ tényeket a tojásról és ezek mellé hoztunk néhány érdekességet is!
A tojás egy nagyon hasznos élelmiszernek minősül, ugyanis szinte minden fontos vitamin megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, továbbá tápanyagokban sem szenved hiányt. Egyedül a C-vitamin és a szénhidrát az, amik nem kellő mennyiségben vannak jelen benne.
A tojás három részből áll: héj, fehérje és sárgája, melyek százalékos megoszlása 10-60-30, magyarán a fehérje mérete a tojás sárgájának pontosan a duplája, de érdekesség, hogy a két alkotórész tápanyagmennyisége megegyezik.
Hirdetés
Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, gazdag foszforban, vasban, cinkben, kalciumban, káliumban, nátriumban, szelénben és magnéziumban is.
Sokan mondják, hogy a tojásnak rendkívül magas a koleszterintartalma. Tény, hogy az 1900-as évek közepéig még igen pontatlan méréseknek köszönhetően valóban magas koleszterintartalmat mutattak ki a tojásban, de a modern mérések szerint egyáltalán nincsen sok koleszterin a tojásban, összesen 180 mg koleszterintartalommal rendelkezik egy közepes méretű tyúktojás.
Célszerű a tojásokat családi gazdaságokból beszerezni, ezekben ugyanis biztosan nincsen semmi káros anyag és a tojást tojó tyúkok is megfelelő körülmények között vannak tartva, viszont ha boltban vásároljuk, könnyen megtudhatjuk, hogyan tartották a tojást tojó tyúkokat. A tojáson lévő kód első számjegye mindent elárul:
- 0 esetén a tyúkokat bio tartásban részesítették,
- 1-es szám esetén szabadtartásos tyúktojást vásároltunk,
- 2-es számnál istállózott tartásban élnek a tyúkok,
- 3-as szám esetén pedig ketrecekben élnek azok a tyúkok, melyektől a tojás származik.
Mitől függ a tojás színe? |
A tojás héjának színe a tyúktól függ: általában a barna színű tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér színű tyúkok világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojás sárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ: minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz a tojássárgája. |
Végül egy tipp: ha nem tudjuk, mennyire friss a hűtőben lévő tojás, egy egyszerű kísérlettel megállapíthatjuk! Fél liter vízhez 6 dkg konyhasót keverünk, megvárjuk, amíg a só teljesen feloldódik, majd a vízbe helyezzük a tojást. Ha a tojás a víz alján marad, friss tojással van dolgunk. Ha a tojás teteje felfelé áll, a tojás kb. egy hetes lehet, de ha a víz felszínén úszik, akkor a tojás már több mint két hetes.
Lágy tojást csak friss tojásból készítsünk, egy hetesnél idősebb tojást már jól főzzünk meg, vagy készítsünk belőle rántottát, esetleg tegyük süteménybe.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal
2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.
Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal
A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.200 hirdetés 153 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés