Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedtük a jelen pillanatban ’érvényben lévő’ tényeket a tojásról és ezek mellé hoztunk néhány érdekességet is!

A tojás egy nagyon hasznos élelmiszernek minősül, ugyanis szinte minden fontos vitamin megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, továbbá tápanyagokban sem szenved hiányt. Egyedül a C-vitamin és a szénhidrát az, amik nem kellő mennyiségben vannak jelen benne.

A tojás három részből áll: héj, fehérje és sárgája, melyek százalékos megoszlása 10-60-30, magyarán a fehérje mérete a tojás sárgájának pontosan a duplája, de érdekesség, hogy a két alkotórész tápanyagmennyisége megegyezik.

Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, gazdag foszforban, vasban, cinkben, kalciumban, káliumban, nátriumban, szelénben és magnéziumban is.

Sokan mondják, hogy a tojásnak rendkívül magas a koleszterintartalma. Tény, hogy az 1900-as évek közepéig még igen pontatlan méréseknek köszönhetően valóban magas koleszterintartalmat mutattak ki a tojásban, de a modern mérések szerint egyáltalán nincsen sok koleszterin a tojásban, összesen 180 mg koleszterintartalommal rendelkezik egy közepes méretű tyúktojás.

Célszerű a tojásokat családi gazdaságokból beszerezni, ezekben ugyanis biztosan nincsen semmi káros anyag és a tojást tojó tyúkok is megfelelő körülmények között vannak tartva, viszont ha boltban vásároljuk, könnyen megtudhatjuk, hogyan tartották a tojást tojó tyúkokat. A tojáson lévő kód első számjegye mindent elárul:

  • 0 esetén a tyúkokat bio tartásban részesítették,
  • 1-es szám esetén szabadtartásos tyúktojást vásároltunk,
  • 2-es számnál istállózott tartásban élnek a tyúkok,
  • 3-as szám esetén pedig ketrecekben élnek azok a tyúkok, melyektől a tojás származik.
Mitől függ a tojás színe?
A tojás héjának színe a tyúktól függ: általában a barna színű tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér színű tyúkok világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojás sárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ: minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz a tojássárgája.

Végül egy tipp: ha nem tudjuk, mennyire friss a hűtőben lévő tojás, egy egyszerű kísérlettel megállapíthatjuk! Fél liter vízhez 6 dkg konyhasót keverünk, megvárjuk, amíg a só teljesen feloldódik, majd a vízbe helyezzük a tojást. Ha a tojás a víz alján marad, friss tojással van dolgunk. Ha a tojás teteje felfelé áll, a tojás kb. egy hetes lehet, de ha a víz felszínén úszik, akkor a tojás már több mint két hetes.

Lágy tojást csak friss tojásból készítsünk, egy hetesnél idősebb tojást már jól főzzünk meg, vagy készítsünk belőle rántottát, esetleg tegyük süteménybe.

Megosztás

További híreink

Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Mielőtt bármire pályázna, nézze meg ezt a táblázatot

2025.01.16.

A közös agrárpolitika (KAP) keretében számtalan nyított pályázat elérhető a gazdálkodók számára, ám az aktuális státuszuk figyelemmel követése nem egyszerű. Az alábbi összefoglaló táblázat segíti az eligazodást.

Sokkal-sokkal könnyebbé vált a gazdaságátadás

2025.01.16.

2025. január 15-én hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amely jelentős előrelépést jelent a mezőgazdaság generációs megújulásában, a generációk közötti együttműködés elősegítésében és a gazdatársadalom fiatalításában.

Ma napközben is fagy várható többfelé az országban

2025.01.16.

Csütörtöktől egy anticiklon terjeszkedik térségünk fölé, amely ködös, párás és zúzmarás időjárást hoz. A hidegpárna várhatóan jövő hét közepéig megmarad, így jelentős változásra nem számíthatunk.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 153 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás