Az elmúlt hetekben vidéki boltok polcain gyakran hiába keresték a tojást a vásárlók, napokon át nem lehetett kapni. Egy biztos, az árstop bevezetése óta jelentősen beszűkült a kínálat. Közeleg a húsvét, mi lesz így? Valós félelem, hogy addig is, aki hozzájut, próbálja feltölteni az otthoni készleteit. De meddig tárolható egyáltalán? Ebben a méltatlan helyzetben hová lehet fordulni?

A HelloVidék kérdéseire Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke válaszolt. Legelőször is arra, hogy az árstopnak tulajdonítható-e, hogy az elmúlt hónapokban eléggé beszűkült a tojáskínálat.

a belföldi tojástermelés nem elegendő a hazai fogyasztás teljes mértékű kielégítésére. Szükség van importra, ami főleg Európából érkezik Magyarországra (Fotó: Pixabay)

Beszűkült a kínálat

Pákozd Gergely szerint ezt azért nehéz megítélni, mert a kereskedői oldalt nem látják, nem tudhatják, ők hogyan gazdálkodnak. Termelői oldalról az tapasztalható, hogy vannak fennakadások, ami részben betudható a madárinfluenza okozta vágásoknak, és az ennek nyomán életbe lépett korlátozásoknak. De Magyarország egészét nézve a termelés nagyjából zavartalan.

Amit tudni kell, hogy a belföldi tojástermelés nem elegendő a hazai fogyasztás teljes mértékű kielégítésére. Szükség van importra, ami főleg Európából érkezik Magyarországra. Az európai piacon volt egy nagyon erős kereslet az Egyesült Államok irányából, ahol nagyon komoly madárinfluenza volt tavaly, nagy létszámú állományokat vágtak le.

De a szövetség alelnöke szerint inkább kereskedelmi oka van annak, ha nem találkozunk a hazai boltokban tojással. Ha termelői oldalon lenne a probléma, az a termelői árakban is látható lenne, viszont jelentős növekedést az elmúlt egy évben nem tapasztaltak. Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) adatsorait elemezve sem látszik, hogy termelői oldalról nézve meglódult volna a tojás ára, sőt olykor csökkenéseket lehetett megfigyelni.

A termelői árat nem befolyásolta az árstop?

Az árstop egy konfliktust kódolt a kereskedelmi lánc szereplői közé. Míg az áruházláncok, kiskereskedők, boltokat üzemeltetők egy bizonyos árnál nem adhatták drágábban a tojást, addig a termelőkre ez a szabályozás nem vonatkozott, ők továbbra is értékesíthették magasabb áron. De a kereskedők is szerették volna, ha továbbra is megmarad a profitjuk.

Voltak próbálkozások arra, hogy a termelői árat csökkenteni lehessen, de erre nem igazán volt lehetőség, mert az elmúlt időszakban olyan mértékben nőttek a költségek, hogy ezeket mindenképpen érvényesíteni kellett, hogy megérje egyáltalán termelni.

Gát a további áremelkedésnek

Ami viszont biztos, hogy az árstop meggátolt egy további áremelkedést a piacon, termelői oldalon sem lehetett már tovább árat emelni, mert ezt semmilyen módon nem fogadták el az áruházak. Nagyon nehéz az árstoppal kapcsolatban nyilatkozni, mert a termelők sem találkoztak ilyennel korábban, nincs rá gyakorlat. Egyelőre figyelik az eseményeket – mondta Pákozd Gergely –, hogy ki hogyan viselkedik. Nagyon sok szereplő érintett, a termelők, a csomagolóhelyek, a kereskedelmi láncok, a nagykereskedők, a kiskereskedők és mindenki próbál ehhez a lehetetlen helyzethez alkalmazkodni. Túl az árstopon kérdés az is, hogy ha túltermelés lenne az európai vagy a magyar piacon, ami a húsvét utáni időszakban jellemző szokott lenni, akkor mi lesz majd az árakkal?

Egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett az ár

A KSH adatai alapján, míg be nem vezették az árstopot, egy év alatt 79,4 százalékkal emelkedett a tojás ára. Ezt a vásárlók nehezen fogadták.

Az ok abban rejlik, hogy a tojás önköltségének kb. 70 százaléka a takarmány. Ezeknek az ára az elmúlt egy évben kétszeresére nőtt – emelte ki Pákozd Gergely. Sőt, hosszabb távon nézve még nagyobb számot lehet látni! A maradék önköltség 30 százaléka pedig energiaárakhoz és az euróhoz kötött.

Egyes vélemények szerint kevésbé éri meg – árstop idején – bio és mélyalmos tartásban tartani a tyúkokat. Pákozd Gergely szerint azonban az árstopnak ehhez semmi köze nincs (Fotó: Pixabay)

Ahogy romlott a forint vásárlói értéke, úgy kerültek a tojástermelők egyre nehezebb helyzetbe. Ahogy az euró árfolyama elmozdult, úgy nőtt a tojástermeléshez szükséges berendezések, technológiák, eszközök, csomagolóanyagok ára is.

Nem nyerészkedés!

Tehát nem nyerészkedésről van szó, hanem olyan mértékben emelkedtek a termelési költségek, hogy ezt mindenképpen érvényesíteni kellett az árakban. Annak ellenére, hogy látták, milyen szinten fognak emelkedni a termelési költségek, az igazi tojásár-növekedés a nyár végén jelentkezett a fogyasztóknál. Addig volt egy nagyon erős verseny, egy árukínálat a piacon, ami nem tette lehetővé a drágítást. Amikor nyáron megjelent egy kis hiány, rögtön emelkedtek is az árak.

De a termelők, csomagolóhelyek többsége elmondhatja, hogy évek óta próbálja felhívni a kereskedelmi partnerei figyelmét arra, hogy lassan, fokozatosan kellene emelni az árakon, hogy ne sokként érje a fogyasztókat.

Általában erre nem nagyon hajlandók a partnerek, mert ameddig csak lehet, próbálják minél alacsonyabban tartani az árakat. Csak akkor lépnek, amikor ez a helyzet már nem tartható tovább.

Árnövekedés a termelői oldalon

A termelői oldalon jóval alacsonyabb volt a növekedés. De alacsonyabb szintekről is indultak. A termelő alapesetben kb. feleannyit kap a tojásért, mint amennyibe a boltban kerül, de az árstoppal most sok minden más is borult.

A termelési számokban nincs jelentős változás. Pár évvel ezelőtt volt egy növekedés, ez most lassult. Olyan mértékben megemelkedtek a beruházási költségek, és annyira bizonytalan ezeknek a beruházásoknak a megtérülése, hogy nagyon nehéz most a szektorban olyan vállalkozást találni, amelyiknek van beruházási kedve. Ez részben annak köszönhető, hogy a már jóval korábban elszabadult takarmányárak is kérdésessé tették a beruházások megtérülését. Másrészt folyamatosan nagyon erős árverseny van ezen a piacon, és nem látni olyan megtérülési számokat, amelyek vonzóak lennének a befektetők számára.

Mi lesz az árstop kivezetése után?

A tojásszövetség alelnöke nagyon reméli, hogy visszaállnak a normál piaci körülmények, visszaáll az a bizalom a szereplők között, ami eddig is megvolt, és nem egyfajta birkózás megy majd, hogy azt a veszteséget, amit realizálni kell az árstop miatt, ki viselje.

A szabályozás kizárólag a kiskereskedőre vonatkozik, de ő próbálja érvényesíteni a lánc többi tagjánál is azt a veszteséget, amit kénytelen elszenvedni. Nehéz erre bármit is mondani, hogy milyen irányba fog elmozdulni, hiszen nem tudjuk, hogy akkor milyen lesz a helyzet. Most elméletileg megnyugodott a takarmányalapanyag-piac, sőt egy kis lefelé mozgás is megfigyelhető az árakban, de ez közel sem olyan jelentős, mint amilyen növekedéssel találkoztunk az elmúlt időszakban.

Tapasztalni némi megnyugvást

Nagy kérdés, hogy hogyan fog alakulni a mezőgazdaság tavasszal, milyen hozamok várhatók a szántóföldi növénytermesztésben, illetve az energiaárakban is tapasztalunk némi megnyugvást. Természetesen lehet arra hivatkozni, hogy már csökkent az energiaár, a takarmányár.

De nagyon nem mindegy, hogy valaki lekötötte-e már a szükséges alapanyagokat vagy energiamennyiséget, mert ha ő magasabb áron biztosította ezt, akkor hiába mennek le most a tőzsdei energiaárak, az őt már nem fogja érinteni. Amikor magas árakkal szembesültünk az energiahordozóknál, illetve a takarmány-alapanyagoknál, akkor volt egy pánik a piacon, hogy gyorsan le kell kötni, mert ezek még magasabbak lesznek, mindenki igyekezzen biztosítani a rendelkezésre álló mennyiséget.

Felpattanás a keresletben

Az is látható volt korábban, hogy mielőtt kivezetnek egy ársapkát, van egy felpattanás a keresletben, hiszen mindenki arra számít, hogy utána drágulni fog.

A tojás árában egyébként historikusan a nyári szezonban jellemző egy csökkenés. Most kérdés az is, hogy ez idén is így lesz-e, illetve, hogy a kivezetés előtt a forgalomnövekedés mennyire fogja ezt befolyásolni.

Reálisan mennyivel lenne most drágább a tojás?

Ez a kérdést azért nehéz megválaszolni – mondta Pákozd Gergely –, mert az ármaximalizálás szabályozása úgy szól, hogy a szeptember 30-án alkalmazott áron kell adni a tojást. Ha valaki már akkor jóval magasabb áron adta, akkor neki most nincs is problémája. Tehát nem egységesen lett meghatározva, hogy mondjuk 70 forintért kell adni. Nagyon változó tehát most is, hol mennyibe kerül a tojás, és ki mekkora veszteséggel adja.

Fenyeget a felhalmozás

Van egy félelem az árstop kivezetésével kapcsolatban, hogy lesz egy felhalmozás, mert mindenki megpróbálja közgazdasági racionalitás mentén feltölteni otthon is a készleteit. Lehet egy roham, amit a kereskedelmi láncok majd megpróbálnak enyhíteni, miközben kódolható egy újabb zavar a rendszerben: lesz egy jelentős kereslet, ugyanakkor veszteségminimalizálás miatt korlátozni kell a kínálatot, közben viszont a termelőknél lenne elegendő tojás. Ezek mind csak jóslások. Az lenne a jó, amit az Agrárgazdasági Kamara is javasolt közös nyilatkozatokban a Baromfi Terméktanáccsal, ha minél hamarabb kivezetnék az árstopot. Betöltötte a szerepét, most a minél gyorsabb kivezetése elsődleges lenne, hogy visszaálljanak a normál piaci viszonyok, amik ahhoz szükségesek, hogy mind a termelők, mind az ellátási láncban részt vevők biztonsággal el tudják látni a lakosságot a megfelelő termékekkel.

Lesz egy jelentős kereslet, ugyanakkor veszteségminimalizálás miatt korlátozni kell a kínálatot, közben viszont a termelőknél lenne elegendő tojás (Fotó: Pixabay)

A tojás eltarthatósága a hatósági szabályozás szerint 28 nap. Ez a szavatossági idő. De egy sérülésmentes tojást megfelelő körülmények között, száraz, hűvös helyen vagy a hűtőben tárolva akár 60 napig simán el lehet tartani.

Fagyasztani nem lehet a tojást, de hűtőben lehet tartani, az egy kicsit növeli az eltarthatósági időt. A tartósságában nem számít, hogy milyen tartású a tyúk. A szavatossági, illetve a minőségmegőrzési időt abszolút nem befolyásolja. A beltartalommal kapcsolatosan vannak viták, hogy van-e különbség a ketreces, mélyalmos és a szabad tartás között, de erre vonatkozóan még nincsenek meggyőző adatok, hogy olyan nagy lenne a különbség ezek között. Ez sokkal inkább etikai kérdés, nem a termékről szól.

Amihez nincs köze az árstopnak

Egyes vélemények szerint kevésbé éri meg – árstop idején – bio és mélyalmos tartásban tartani a tyúkokat. Pákozd Gergely szerint azonban az árstopnak ehhez semmi köze nincs. Látni lehetett, hogy amikor elkezdett drágulni a tojás, akkor elkezdett csökkenni a drágább tojások iránti kereslet, ezek pedig jellemzően a nem ketreces tartásúak. Akik már nem tudták maguknak megengedni, váltottak egy olcsóbb kategóriára. Illetve az árstopnak van egy olyan hatása, hogy a kereskedelmi lánc is megpróbálja a legolcsóbban vásárolható terméket a polcain tartani.

Az árstopnak van egy rossz pszichológiája, ami állandó készenlétre készteti a vásárlót, hogy ki tudja, mikortól nem lesz, ha van, akkor gyorsan vegyünk.

Az árstop továbbá azt teszi kérdésessé, hogy mekkora lesz a beruházási kedv az ágazatban. Az ágazat szereplői értik az árstopot, hogy mi volt a célja, de az ágazat jövője szempontjából a mielőbbi kivezetése valóban elsődleges – szögezte le még egyszer, a beszélgetést lezárva a tojásszövetség alelnöke.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás