Hirdetés
Annyira megdrágult a hús, kevés fogy belőlük a henteseknél
70-80 százalékkal emelkedett az élősertés ára egy év alatt Magyarországon, miközben a munkabérek és az energiaárak is nőttek. Mindezek azt eredményezték, hogy a kis hentesüzletek nagy bajba kerültek.
A kis hentesüzletek számára rövid távon a túlélést segítheti az állami támogatás, de tartós megoldást nem jelent – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke. Éder Tamás arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban csökkent Magyarországon a húsfogyasztás.
A szakember elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, ezen túl az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka.
Hirdetés
Az infláció növekedése és a rendelkezésre álló jövedelem csökkenése miatt csökkent a kereslet a húsok iránt is, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is, így jelenleg rendkívül nehéz helyzetben vannak.
Annyit tudni egyelőre, hogy a kis hentesek nagyjából hárommilliós támogatásban bízhatnak. Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. Az agrártárca tervei szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár hárommillió forint támogatásban.
Éder Tamás szerint ez a túléléshez elég lehet, aztán abban lehet bízni, hogy valamennyire konszolidálódik a helyzet és javul a piaci környezet, detartós megoldást ez nem jelent.
Az elmúlt másfél év évet rendkívül zivataros időként jellemezte az elnök a húsipari vállalatok számára. A legfontosabb alapanyagok nagyon megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal nőtt, és a munkabérek mellett az energiaárak is megugrottak - épp a három a legfontosabb tényező a szektorban. Ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése ugyanakkor nehéz folyamat.
Az elnök kiegyensúlyozottabb évet remél, igaz, az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kétszer ad, aki gyorsan ad
El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.
Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok
A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés