Hirdetés
Állatok nélkül készített "sajtot" vizsgálnak a németek
A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához. Több tudományos intézet, illetve piaci szereplő szakembere dolgozik olyan biotechnológiai eljárásokon, amelyek segítségével nem állati eredetű „tejtermékek” állíthatók elő.
Az úgynevezett precíziós erjesztés során a tojás- és tejfehérjéket baktériumok, illetve élesztő- vagy más gombák segítségével állítják elő, és olyan élelmiszereket eredményez, mint a tej vagy a sajt, amelyek ismerős ízűek és állagúak - írta a Science Daily anyagára hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.
A támogatók azt remélik, hogy ez fenntarthatóbb élelmiszertermeléshez vezet, mivel a tápanyagokban gazdag fehérjéket kevesebb erőforrás felhasználásával lehet előállítani. A kérdés azonban az, hogy vajon a fogyasztók elfogadják-e majd az ilyen termékeket. A Göttingeni Egyetem kutatói megállapították, hogy a német fogyasztók nagy része hajlandó kipróbálni és megvásárolni az így előállított sajtokat. A tanulmány eredményeit a Future Foods című folyóiratban tették közzé.
Hirdetés
A tanulmány, amely az LI Food — Landesinitiative Ernährungswirtschaft Niedersachsen és a Német Élelmiszertechnológiai Intézet (DIL) együttműködésével jött létre, egy reprezentatív online felmérésen alapul, amelyben mintegy 2000 résztvevő vett részt.
A kutatók azt elemezték, hogy az információ különböző aspektusai hogyan befolyásolják az így előállított sajt elfogadottságát.
A technológia
Elemezték a technológia lehetséges előnyeit és kockázatait, beleértve a fenntarthatósághoz való viszonyát, a mezőgazdaságra gyakorolt hatását és a termék minőségét.
Általánosságban elmondható, hogy az információnak csak csekély hatása van arra, hogy a fogyasztók kipróbálnák vagy megvásárolnák-e a precíziós erjesztésből származó sajtot.
Egyedül a gyártási folyamathoz szükséges mikroorganizmusok technológiai genetikai módosítására való utalás vezetett oda, hogy a válaszadók körében jelentősen csökkent a termék kipróbálásának hajlandósága.
A válaszadókat szembesítették a technológia lehetséges előnyeivel és hátrányaival is. Megállapították, hogy különösen a termékek egyenletesen magas minőségének, valamint a környezet és az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöknek a hangsúlyozása növelte a hajlandóságot az ilyen sajtok kipróbálására.
A hatások
Más volt a helyzet, amikor a fogyasztókat a lehetséges kockázatokról tájékoztatták, például arról, hogy a gazdák az új technológia miatt elveszíthetik jövedelemforrásukat, vagy hogy a nagyvállalatok túl nagy hatalmat gyakorolhatnak a piacon.
Ezek a szempontok csökkentették leginkább az ilyen sajtok vásárlási és fizetési hajlandóságát.
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a németországi fogyasztók nyitottak a precíziós erjesztésből származó sajtokra, ha tájékoztatják őket a termék előnyeiről és magas minőségéről. Fontos azonban, hogy a kommunikációt körültekintően alakítsák ki, hogy a hagyományos mezőgazdaságra gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályokat eloszlassák” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Sarah Kühl, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és mezőgazdasági termékek marketingje tanszékéről.
Az Egyesült Államokban már forgalomban vannak ilyen típusú termékek; Németországban és az Európai Unióban még várják az engedélyezést. A technológia önmagában nem új – már alkalmazzák gyógyszerek, például inzulin előállítására - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Szárbontás az AÖP tükrében
A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.
Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatPrémium Kazal- és Bálatakarók 7.6 m x 12,5 m - INGYENES SZÁLLÍTÁS és 3 ÉV GARANCIA!
45 949 HUF
Több mint 600 hirdetés 101 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés