A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához. Több tudományos intézet, illetve piaci szereplő szakembere dolgozik olyan biotechnológiai eljárásokon, amelyek segítségével nem állati eredetű „tejtermékek” állíthatók elő.

Az úgynevezett precíziós erjesztés során a tojás- és tejfehérjéket baktériumok, illetve élesztő- vagy más gombák segítségével állítják elő, és olyan élelmiszereket eredményez, mint a tej vagy a sajt, amelyek ismerős ízűek és állagúak - írta a Science Daily anyagára hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.

A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához
A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához

A támogatók azt remélik, hogy ez fenntarthatóbb élelmiszertermeléshez vezet, mivel a tápanyagokban gazdag fehérjéket kevesebb erőforrás felhasználásával lehet előállítani. A kérdés azonban az, hogy vajon a fogyasztók elfogadják-e majd az ilyen termékeket. A Göttingeni Egyetem kutatói megállapították, hogy a német fogyasztók nagy része hajlandó kipróbálni és megvásárolni az így előállított sajtokat. A tanulmány eredményeit a Future Foods című folyóiratban tették közzé.

A tanulmány, amely az LI Food — Landesinitiative Ernährungswirtschaft Niedersachsen és a Német Élelmiszertechnológiai Intézet (DIL) együttműködésével jött létre, egy reprezentatív online felmérésen alapul, amelyben mintegy 2000 résztvevő vett részt.

A kutatók azt elemezték, hogy az információ különböző aspektusai hogyan befolyásolják az így előállított sajt elfogadottságát.

A technológia

Elemezték a technológia lehetséges előnyeit és kockázatait, beleértve a fenntarthatósághoz való viszonyát, a mezőgazdaságra gyakorolt hatását és a termék minőségét.

Általánosságban elmondható, hogy az információnak csak csekély hatása van arra, hogy a fogyasztók kipróbálnák vagy megvásárolnák-e a precíziós erjesztésből származó sajtot.

Egyedül a gyártási folyamathoz szükséges mikroorganizmusok technológiai genetikai módosítására való utalás vezetett oda, hogy a válaszadók körében jelentősen csökkent a termék kipróbálásának hajlandósága.

A válaszadókat szembesítették a technológia lehetséges előnyeivel és hátrányaival is. Megállapították, hogy különösen a termékek egyenletesen magas minőségének, valamint a környezet és az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöknek a hangsúlyozása növelte a hajlandóságot az ilyen sajtok kipróbálására.

A hatások

Más volt a helyzet, amikor a fogyasztókat a lehetséges kockázatokról tájékoztatták, például arról, hogy a gazdák az új technológia miatt elveszíthetik jövedelemforrásukat, vagy hogy a nagyvállalatok túl nagy hatalmat gyakorolhatnak a piacon.

Ezek a szempontok csökkentették leginkább az ilyen sajtok vásárlási és fizetési hajlandóságát.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a németországi fogyasztók nyitottak a precíziós erjesztésből származó sajtokra, ha tájékoztatják őket a termék előnyeiről és magas minőségéről. Fontos azonban, hogy a kommunikációt körültekintően alakítsák ki, hogy a hagyományos mezőgazdaságra gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályokat eloszlassák” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Sarah Kühl, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és mezőgazdasági termékek marketingje tanszékéről.

Az Egyesült Államokban már forgalomban vannak ilyen típusú termékek; Németországban és az Európai Unióban még várják az engedélyezést. A technológia önmagában nem új – már alkalmazzák gyógyszerek, például inzulin előállítására - írták.

Megosztás

További híreink

Élsportolókként tekintenek a tehenekre a jó tejtermelés érdekében

2025.06.14.

A tej egészségmegőrzést támogató szerepére hívta fel a figyelmet a FINO-FOOD Kft.

A román gazdasági miniszter szerint a környezetvédők és a hódok tehetnek arról, hogy Parajdon beomlott a sóbánya

2025.06.13.

A környezetvédelmi civil szervezeteket okolja a sóbánya beomlását megelőző munkálatok elmaradásáért Bogdan Ivan gazdasági miniszter.

A digitális megoldásokat és precíziós szolgáltatásokat összefoglaló platformot indít a NAK

2025.06.13.

Új információs platformot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja összefoglalni a mezőgazdaságban elérhető digitális megoldásokat

Őrizetbe vették és le is tartóztatták a budapesti nagybani piac egyik legbefolyásosabb üzletemberét

2025.06.13.

Őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nagybani piac egyik legbefolyásosabb vállalkozóját

Partner

Mit tehetsz még most az idei jó napraforgótermésért?

2025.06.12.

ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI +B kezelések a napraforgó életerejének a növelésével, a növény fiatalon tartásával a szélsőséges időszakok jobb átvészelését és a termésbiztonságot segítik elő.

Nagy kincs a magyar lösz a szőlőnek és a kutatóknak is

2025.06.12.

A Szekszárdi Tudásközpontban rendezték az első Nemzetközi Lösz Terroir Konferenciát, ahol ismertették a lösz, mint üledékes kőzet tudományos ismérveit.

Partnerhírek
Partner

Mit tehetsz még most az idei jó napraforgótermésért?

2025.06.12.

ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI +B kezelések a napraforgó életerejének a növelésével, a növény fiatalon tartásával a szélsőséges időszakok jobb átvészelését és a termésbiztonságot segítik elő.

Partner

Mit tehetsz idén a kukoricád termésbiztonságáért?

2025.06.12.

Az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI cinkkel (Zn) dúsított változatával végzett komplex bioaktiválás amellett, hogy a növényeink saját belső ellenálló-képességének, egészségi állapotának és vitalitásának a fokozásával növeli a magasabb hozamok esélyét.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Zöld dió vásárolnék

Hitelesített telefonszám

300 HUF

Kiemelt
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Hitelesített telefonszám

7 400 000 HUF

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás