Nagyjából 6,3 millió szarvasmarha pusztult el Mongóliában az elmúlt néhány hónapban takarmányhiány miatt. A takarmányhiány annak a következménye, hogy a legelőket nagy hó borítja a példátlanul zord időjárás közepette – jelentette a kormány. 2023 decemberében a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy akár 12 millió állat is éhen halhat. Mivel az ország az elmúlt évtizedek legrosszabb teleit éli át.

A tenyésztett állatok milliói pusztultak el a takarmányhiány miatt. A nemzetközi szervezetek már úgy becsülték, hogy a tavalyi tél az elmúlt közel 50 év legrosszabb tele volt Mongóliában. Gazdálkodók ezrei maradhatnak a túléléshez szükséges eszközök nélkül. (Fotó: Pixabay)

A takarmányexport betiltása

A takarmányhiány válsága nemcsak állatok millióinak elvesztéséhez vezetett, hanem súlyos csapást mért az állattenyésztési ágazatra is. A hatóságok becslése szerint az ágazat már körülbelül 1 millió állatot, elsősorban tehenet veszített, ami körülbelül 100 millió dolláros veszteséget okozott a helyi gazdáknak.

A válság enyhítése érdekében a mongol kormány intézkedéseket hozott, például betiltotta a takarmányexportot 2024 végéig. Ezenkívül több szomszédos ország is belépett, hogy humanitárius segélyként takarmányt biztosítson.

Fekete-fehér dzud

A mongol gazdálkodók, akik elsősorban a legelőn takarmányoznak, küszködtek a dzudnak nevezett zord időjárási viszonyok között.

A fekete dzud száraz nyarat és hideg telet jelent, a fehér dzud pedig a túlzott havazást jelenti, amely akadályozza a legelőre való hozzáférést. Ritkábban elterjedt, de veszélyesebb típus a vasdzud, amely akkor keletkezik, amikor a heves esőzés átadja helyét a fagynak, vastag jégrétegbe zárva a legelőket.

Az elmúlt néhány évben több dzud is elérte a természeti katasztrófa mértékét, amit a gazdák a klímaváltozásnak tulajdonítanak.

Ennek eredményeként 2023 decemberében, a legutóbbi válság előtt a minisztérium arról számolt be, hogy az országban az állatállomány 9,1%-kal, 64,7 millióra csökkent az előző évhez képest.

50 év legrosszabb tele

A nemzetközi szervezetek már úgy becsülték, hogy a tavalyi tél az elmúlt közel 50 év legrosszabb tele volt az országban. Becslések szerint gazdálkodók ezrei maradhatnak a túléléshez szükséges eszközök nélkül.

Az ENSZ Mongóliában működő Rezidens Koordinátor Irodája szerint 2024 februárjában mintegy 190 000 pásztorháztartás küzdött a nem megfelelő takarmányozással, az egekbe szökő árakkal és a megnövekedett sebezhetőségekkel.

Olga Dzhumaeva, az IFRC kelet-ázsiai delegációjának vezetője a következőket mondta: „Tanúi vagyunk annak a számos küzdelemnek, amellyel sok pásztorháztartásnak szembe kell néznie. Az értékes állatállomány elvesztésétől a pénzügyi nehézségek terheiig, a korlátozott erőforrásokig. Valamint az emberek fizikai egészségéig, mentális és szellemi állapotára nehezedő hatalmas nyomásig."

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségén keresztül az Egyesült Államok kormánya 200 000 dollárt biztosított a Mongol Vöröskereszt Társaságnak, hogy reagáljon a dzudra. Ez a finanszírozás pénzbeli támogatást, takarmányt és üzemanyagot biztosít a veszélyeztetett mongol pásztorháztartások számára.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás