Ahogy a tél utolsó maradványai is elillannak, itt az ideje, hogy feltűrjük az ingujjunkat, és belevessük magunkat a kertészkedés megfiatalító világába. Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdő rajongóról, elengedhetetlen a kert előkészítése az előttünk álló virágzási időszakra. A gyümölcsfák metszésétől a talaj előkészítéséig itt olvasható egy átfogó útmutató a kert legfontosabb feladataihoz a tél végén.

A kert előkészítése nagy gondosságot követel. Törekedjen arra, hogy a fát nyitott középső szerkezetté alakítsa, lehetővé téve, hogy a napfény és a levegő keringése elérje a fa minden részét. (Fotó: Pixabay)

Gyümölcsfák metszése

Kezdje azzal, hogy megvizsgálja a gyümölcsfáit, hogy nincsenek-e elhalt, sérült vagy keresztező ágak. A metszés elősegíti az egészséges növekedést és a bőséges gyümölcstermést. Törekedjen arra, hogy a fát nyitott középső szerkezetté alakítsa, lehetővé téve, hogy a napfény és a levegő keringése elérje a fa minden részét.

Gyümölcstermő bokrok vizsgálata és metszése

A gyümölcsfákhoz hasonlóan a gyümölcstermő bokrok, például a málna és az áfonya esetében is előnyös a metszés. Távolítsa el a régi, beteg vagy túlzsúfolt vesszőket, hogy elősegítse az új növekedést, és növelje a hozamot. Vágja vissza a fagykárosodott ágakat, hogy elősegítse az egészséges újranövekedést.

A konyhakert előkészítése

Készítse elő zöldségágyát a talaj fellazításával és szerves anyagok, például komposzt vagy érlelt trágya hozzáadásával. Ez gazdagítja a talajt, javítja a vízelvezetést, és alapvető tápanyagokat biztosít a növények erőteljes növekedéséhez. Fontolja meg a vetésforgót, hogy megakadályozza a kártevők és betegségek felhalmozódását.

Virágágyások gondozása

Vegye számba virágágyásait, és távolítson el minden télen felhalmozódott törmeléket vagy gyomot. Vágja le az elhalt lombozatot, hogy helyet adjon a friss növekedésnek. Hasznos a túlzsúfolt évelők felosztása és átültetése az ágyás megfiatalítása és az optimális virágzás biztosítása érdekében.

Díszcserjék újjáélesztése

Adjon a díszcserjéknek egy kis TLC-t az elhalt vagy túlnőtt ágak metszésével. Formázza a cserjéket, hogy megőrizze kívánt formájukat, és ösztönözze a bokros növekedést. Vigyen fel lassan felszabaduló műtrágyát, hogy tápanyagot biztosítson az egészséges lombozathoz és az élénk virágzáshoz.

Gyepápolás

A tavasz a tökéletes időszak a pázsit újjáélesztésére a téli nyugalom után. Gereblyézze le a törmeléket, hogy jobb légáramlást és víz behatolást biztosítson. Számolja fel a csupasz foltokat, és alkalmazzon kiegyensúlyozott műtrágyát, hogy elősegítse a buja, zöld növekedést. Fontolja meg a tömörített talaj levegőztetését a gyökérfejlődés javítása érdekében.

Talajtakarás

Vigyen fel egy réteg mulcsot a fák, cserjék és virágágyások köré, hogy elnyomja a gyomokat, megtartsa a nedvességet és szabályozza a talaj hőmérsékletét. A szerves talajtakarók, mint például az aprított kéreg vagy a komposzt, szintén gazdagítják a talajt, mivel idővel lebomlanak.

Öntözőrendszerek ellenőrzése

Mielőtt a tenyészidőszak teljes sebességbe kapcsol, ellenőrizze az öntözőrendszert, nincs-e benne szivárgás, eltömődés vagy sérült alkatrészek. Győződjön meg arról, hogy a szórófejek megfelelően vannak beállítva, hogy megfelelő lefedettséget biztosítsanak a víz pazarlása nélkül.

Kártevő- és betegségkezelés

Legyen éber a kártevők és betegségek jeleire, ahogy a hőmérséklet emelkedik. Rendszeresen ellenőrizze a növényeket a szokatlan tünetek miatt, és tegye meg a megfelelő intézkedéseket a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására.

Tervezés és ültetés

Végül szánjon egy kis időt a kert elrendezésének megtervezésére, és válasszon új kiegészítőket az előttünk álló szezonra. Legyen szó élénk egynyári növényekről, egzotikus évelő növényekről vagy ízletes zöldségfajtákról, a tavasz a megújulás és a lehetőségek időszaka a kertben.

Ha a tél végén megoldja ezeket az alapvető kertészeti feladatokat, előkészíti a terepet az előttünk álló bőséges és gyönyörű tenyészidőszakhoz. Fogjuk hát a kesztyűt és a kerti szerszámokat, és engedjük be együtt a tavasz pompáját!

(Forrás: garden-guide.com)

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás