Bort nemcsak ünnepnapokon iszunk, így a hegyvidékiek által lesajnált, lekicsinylően homoki borként emlegetett alföldi boroknak igenis van helyük és szerepük a magyar borkultúrában, hiszen ahogy az itteniek tartják: hétfőn és kedden nem ihat vasárnapi bort az ember, olyankorra való a jó kis asztali bor. Bemutatkozik a méltatlanul perifériára került Duna borrégió.

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egy időben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak (Fotó: Pixabay)

Borrégiónként új arculat

A borrégiók most bemutatkozó saját arculata túlmutat a kampányidőszakon, hiszen a jövőben ennek az elemeit és üzeneteit használja majd az MTÜ a hazai borturizmus népszerűsítésére – kezdi a borvidék bemutatását a hellovidek.hu.

Az arculat nem teljesen új keletű, hiszen a 2019-ben bemutatott közösségi magyar bormárkán – Magyar Bor, Személyesen – alapszik. Az új logókat, valamint a szlogeneket, üzeneteket minden magyar borászat szabadon használhatja, feltüntethetők a pincészetek helyszínén, nyomtatványaiban, online felületein és a rendezvényeken. Az új arculat alapján készült borturisztikai kiadványok és térképek pedig már letölthetők a bor.hu weboldalról, nyomtatott formában pedig a Tourinform hálózat irodáiban lehet őket beszerezni.

A Duna borrégió hazánk legnagyobb borrégiója, a Duna-Tisza közén található borvidékek borai évjárattól függően a hazai termés harmad-, negyedrészét teszik ki. Ennek ellenére sokszor még ma is úgy érezzük, hogy nálunk hiány van jó asztali, azaz megbízható, tiszta ízű, könnyű ivóborokból. Ez a kategória az európai átlagban nagyüzemileg, korszerű technológiával előállított borokat jelent, amelyek nem egyszer hűtőláncon keresztül készülnek el, és jutnak a fogyasztóhoz.

Jóval egészségesebbek, mint a szénsavas, színezett, szagosított üdítőitalok (Fotó: Pixabay)

Nem élvezeti cikk, hanem élelmiszer

Nem élvezeti cikként, hanem élelmiszerként fogyasztják őket. Jóval egészségesebbek, mint a szénsavas, színezett, szagosított üdítőitalok. Ezek a területei az országnak tökéletes termőhelyei lehetnek a könnyű tiszta ivóboroknak, bármiféle negatív megkülönböztetés nélkül.

A talajmunkák könnyebb gépesíthetősége világviszonylatban is versenyképessé tenné ezeket a területeket, a megfelelő szőlőfajták megválasztásával valóban a mindennapok tiszta gyümölcsös borait készíthetik itt el.

A termelőkön túl ehhez más fogyasztói szemléletre is szükség van, le kell vetni az előítéleteket a homoki borokkal szemben. A déli borvidékeken (Hajós-Baja, Csongrád) a talaj már „színesebb” összetételű, a borok ízvilága a gazdagabb ásványianyag-tartalomnak megfelelően kellemesebb, változatosabb.

A Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidék

Magyarország legnagyobb bortermő régiója összesen 24000 hektáron helyezkedik el, és mindössze három borvidéket foglal magában, a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidékeket. Jellegzetes fajtáik a cserszegi fűszeres, az ezerjó vagy a rizlingszilváni, de megtalálható itt a kadarka is.

Az itt uralkodó időjárás alapvetően kontinentális, de a sík terep és a kvarcos talaj miatt nagy a hőingadozás: forróak a nyarak, és a hideg teleket sokszor tavaszi fagyok is követik. Bár az uralkodó talaj mészköves homok, ami leginkább a folyók – elsősorban a Duna – hordalékából származik, található még barna erdőtalaj, feketeföld (csernozjom), réti és öntéstalaj is kisebb mértékben.

Az itt uralkodó időjárás alapvetően kontinentális, de a sík terep és a kvarcos talaj miatt nagy a hőingadozás (Fotó: Pixabay)

Hatalmas területről van szó, ami a Duna mellett Budapesttől a szerb határig, a Tiszába torkolló Zagyvát követve pedig Jászberénytől Szegedig húzódik.

Az ország keleti részén maradva, délre kalandozva jutunk el legnagyobb borvidékünkre, a Kunsági borvidékre.

Van, ahol érzékelhetően átrendeződött a piac

A régióban nem tapasztalhattunk visszaesést az ingatlanpiacon, szeptemberben minden idők harmadik legerősebb hónapját zártuk. A kistelepülések iránti kereslet töretlen, ugyanakkor a falusi CSOK által érintett településeken érzékelhetően átrendeződött a piac, pillanatnyilag a kevésbé felújításra szoruló ingatlanokat keresik a vásárlók. Ez a fordulat elsősorban az építőanyagárak elszabadulásával és a megfelelő szakemberek hiányával magyarázható – mondja Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A Kunsági borvidéken az ingatlanbérbeadás több területen is megfigyelhető: a gazdasági gócpontok közelében a munkavállalók elszállásolása, a turisztikai célpontok esetében pedig – mint Tiszakécske, Cserkeszőlő vagy Kiskunmajsa – a rövidtávú bérbeadás és szálláshely-biztosítás kerül előtérbe, míg például Kecskeméten a felsőoktatásban tanulók számára kiadott ingatlanok is megtalálhatóak a piaci kínálatban.

Az árak szempontjából hátrányosabb helyzetű, kisebb településeken már 4-5 millió forintért lehet felújítandó házat találni, míg egy teljesen felújított és modernizált ingatlan 40-50 millió forintba is kerülhet. Pillanatnyilag még érzékelhető némi áremelkedés a borvidéken, amit elsősorban az építőanyagok emelkedő költsége okoz. Az érdeklődés kissé visszaesett ugyan az év elejéhez viszonyítva, de még mindig pörög a piac, tapasztalataink szerint felgyorsult a vevői döntési folyamat, köszönhetően az alapos előkészítésnek, valamint a fogyatkozó kínálatnak

Európa legnagyobb pincefaluja: Hajós

A város lakói büszkék az ősöktől örökölt pincefalura, gondozzák a szőlőültetvényeket és ápolják a területet. Az egymáshoz bújó jellegzetes épületek Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját alkotják, ezért egyediségével nagyon sok látogatót vonz nemcsak Magyarországról, de külföldről is. A nyolcvanas évektől megélénkült a borturizmus, amelynek jó alapja a hajósi svábok német nyelvtudása és vendégszeretete. Sorra nyílnak a pincefaluban a vendéglátóhelyek, a kilencvenes évektől a családi borházak.

A nyolcvanas évektől megélénkült a borturizmus, amelynek jó alapja a hajósi svábok német nyelvtudása és vendégszeretete (Fotó: Pixabay)

Legújabb büszkesége a 2020 januárjában nyitott Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont egy szépen felújított uradalmi épületben a hajósi pincefalu közepén. Sokkal több, mint egy egyszerű információs pont: élményközpont, közösségi tér, Hajós-Pincefalu kapuja, ahonnan érdemes elindulni, és ahová jólesik megérkezni. Célja, hogy az ideérkezők a helyi borok megkóstolásán túl és a gasztronómiai élvezetek mellett a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is találkozzanak.

A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatók. Emellett a pincefaluban egyetlen helyként kínálja az összes helyi borász termékét pinceáron.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Borulhat az ökológiai egyensúly Magyarországon a meglepő új betolakodók miatt

2025.06.14.

Gazdagodik hazánk állatvilága, bár sokszor ennek nem szabad örülni. Olyan fajokról van szó, amelyek az egész világon egyre terjednek, ráadásul károsak is.

Vége az ócsai láperdő fenyegetettségének, nem lesz belőle zöld sivatag

2025.06.14.

Az ócsai láperdőben majdnem félszáz önkéntes gyűrűzte meg az őshonos élővilágot fenyegető invazív zöld juhar.

A trükk garantálja, hogy kerted minden évben pompázóbb legyen – egy ültetés, örök virágzás

2025.06.14.

Ezek az évelő virágok minden évben visszatérnek, egyre nagyobbak és szebbek lesznek anélkül, hogy újra kellene őket ültetni.

Partner

A szoptató kocák ad libitum takarmányozása

2025.06.14.

Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.

A hűvös május miatt elhúzódott a 2025-ös szamócaszüret

2025.06.14.

Jó szezonban bíztak idén a hazai szamócatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók, de május végéig felemás volt a szedési időszak

Élsportolókként tekintenek a tehenekre a jó tejtermelés érdekében

2025.06.14.

A tej egészségmegőrzést támogató szerepére hívta fel a figyelmet a FINO-FOOD Kft.

Partnerhírek
Partner

A szoptató kocák ad libitum takarmányozása

2025.06.14.

Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.

Partner

Mit tehetsz még most az idei jó napraforgótermésért?

2025.06.12.

ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI +B kezelések a napraforgó életerejének a növelésével, a növény fiatalon tartásával a szélsőséges időszakok jobb átvészelését és a termésbiztonságot segítik elő.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Zöld dió vásárolnék

Hitelesített telefonszám

300 HUF

Kiemelt
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel

Hitelesített telefonszám

7 400 000 HUF

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás