A mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt. A cég által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft. nevű vállalkozást. Az akvizíció keretében Somogyban 5000 hektárt meghaladó földterület, korszerű faipari üzem és raklapgyártó-gépsor, valamint egyéb ingatlanok kerültek magyar tulajdonba. A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel mint szakmai befektetővel közösen valósítja meg. Ez utóbbi a Tiborcz István vezette BDPST Group része. 

Az Index írta meg, hogy ismét magyar tulajdonba kerül mintegy 5200 hektárnyi földterület, köztük erdők és termőföldek, valamint egy faipari üzem és egy vadászkastély Somogy vármegyében, miután a Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix magántőkealap megvásárolta az ezeket tulajdonló Drawa Kft.-t az olasz Proposta S.p.a.-tól. 

A mezőgazdaság, valamint fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt. Somogyban. Az üzletben van Tiborcz István is - Fotó: Drawa Kft. Facebook

A tranzakcióban a BDPST Agráripari Holding Zrt. is részt vesz szakmai befektetőként, ezzel az első lépéssel megalapozva a BDPST Group mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját - írták.

Együttműködést terveznek a helyi gazdákkal

A közlemény szerint a megvásárolt cég kapcsán a felek célja a meglévő munkahelyek megőrzése mellett új munkahelyek teremtése, kiemelten a helyi közösségek számára. További cél a helyi gazdákkal és gazdaságokkal való együttműködés erősítése, valamint egy hosszú távon is fenntartható és értékteremtő üzleti modell kiépítése - fogalmaztak.

A BDPST Group és menedzsmentje számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóság, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációknak. Ezeket a szempontokat mérlegelve lépünk be tőkebefektetőként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területére, hogy hozzájáruljunk a szegmens modernizálásához, és a fenntartható működés erősítéséhez – mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és igazgatósági elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök veje. 

Hozzátette: a tranzakció által érintett területeken és ingatlanokon a jövőben értékteremtő korszerűsítés munkálatokat kezdődnek meg a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

Fenntartható befektetési döntéseket szeretnének hozni

Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: a Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson befektetői számára, előtérbe helyezve az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket.

A Főnix Magántőkealap a tranzakcióval egy hosszú távú célt valósítana meg, amelynek fontos eleme a példamutató gazdálkodás kialakítása, a környezet és a természeti kincsek megóvása és a felelős gazdálkodás megvalósítása, valamint a térség gazdaságának fellendítése.

A Gránit Alapkezelő és a BDPST Agráripari Holding Zrt. szakmai partnersége a cégcsoport által a jövőben tervezett mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetések vonatkozásában további szinergiákat nyithat meg - közölték.

Egy éve adtak át egy EU-s fejlesztést

A nagyatádi székhelyű Drawa Kft. jelentős beruházást valósított meg a Széchenyi 2020 program keretében elnyert 209,3 millió forintos feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően. A fejlesztés korszerű csomagoló tábla gyártó gépsor és kapcsolódó öntisztító szűrőrendszer beszerzését, valamint nyelvi képzést tartalmaz - számolt be róla a Sonline. 

 A korábban mezőgazdaságban tevékenykedő, de jelenleg már fűrészáru gyártással foglalkozó, Nagyatádon működő Drawa Kft. árbevételének és nyereségének növelése, valamint piaci pozíciójának javítása érdekében fejleszti tovább tevékenységét. A 2022. februárjában megkezdett beruházás a Széchenyi 2020 program keretében elnyert, 209,3 millió Ft összegű, feltételesen vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően valósult meg. Az ünnepélyes projektzáró rendezvény és sajtótájékoztató 2023. január 26-án volt a cég telephelyén.

A teljesen automatizált gépsor a gyártási folyamatba közvetlenül integrálható berendezés, mellyel a raklapdeszkák mellett egyéb csomagoló táblák is gyárthatók. A kapcsolódó öntisztító szűrőrendszer közvetlenül a gyártósorhoz kerül kialakításra, mely az üzemben keletkező fűrészport semlegesíti, így a gyártási folyamat közben kevesebb por keletkezik, ami az alkalmazottak munkakörülményeit is javítja.

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás