A NAV közhiteles nyilvántartást vezet azokról az adózókról, amelyeknek nincs köztartozásuk. Ez a köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA). Számos előnye van annak, ha egy adózó szerepel ebben az adatbázisban: ez igazolja az adózó megbízhatóságát, gyorsíthatja az ügyintézést, kiválthat egyes igazolásokat. Az adóhatóság egy tájékoztató füzetben összegyűjtötte a KOMA-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, milyen előnyei vannak a felvételnek, az hogyan kérhető és milyen feltételei vannak.

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a köztartozásmentes adózói adatbázisban való részvétel előnyeiről. A KOMA több helyzetben is megkönnyíti az adózók dolgát, erről az Adózóna cikke számolt be.

Számos előnye van annak, ha egy adózó szerepel ebben az adatbázisban: ez igazolja az adózó megbízhatóságát, gyorsíthatja az ügyintézést, kiválthat egyes igazolásokat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

A felvétel előnyei

Az adatbázisban szereplés helyettesíti például a tartozásmentességről szóló NAV-igazolást azokban az esetekben, amikor annak meglétét jogszabály írja elő. Ez azt jelenti, hogy igazolásként el kell fogadnia az igazolást kérőnek – például a pályázat kiírójának – a KOMA-szereplést igazolásként.

Amennyiben viszont a köztartozásmentességről szóló igazolás bemutatását nem jogszabály írja elő, vagy a köztartozásmentességen kívül más NAV-nyilvántartásban szereplő adatot is igazolni kell, akkor az igazolást kérő dönti el, hogy elfogadja-e az igazolás helyett a KOMA-szereplést.

A KOMA további előnyei:

  • ingyenes: illetékmentes a felvételi kérelem az adatbázisba;
  • nyilvános: az adatbázis regisztráció nélkül megtekinthető a NAV honlapján;
  • aktuális: az adatbázis minden hónap 10-én frissül;
  • hiteles: igazolhatja az adatbázisban szereplő pénzügyi megbízhatóságát az üzleti partnerek számára;
  • biztosítékmentességet jelent: 2 éves működés mellett a szereplés kiváltja a kockázati biztosítékot az ekáerben.

Hogyan kérhető a felvétel?

A felvételt kizárólag elektronikusan, a KOMA-nyomtatvány benyújtásával lehet kérni. A KOMA-nyomtatvány az ONYA felületen, vagy a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a Nyomtatványkitöltő programok menüpontban érhető el.

Mindkét azonosítóval akkor szerepelhetnek, ha a felvételt két külön nyomtatványon nyújtják be: az egyiken az adószámot és az adóazonosítót, a másikon csak az adóazonosító jelet tüntetik fel.

Amennyiben az adózó adószámmal és adóazonosító jellel is szerepel az adatbázisban, akkor mindkét azonosító alapján lekérdezhető tartozásmentessége. Ha az adószáma megszűnik, de a többi feltételnek megfelel, akkor az adóazonosító jellel továbbra is a KOMA-ban marad.

Nyilatkozat szükséges

Az adózónak a KOMA-nyomtatványon nyilatkoznia kell arról, hogy a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz vagy tett.

A KOMA-nyomtatványon kezdeményezhető a kérelem visszavonása is és a törlés az adatbázisból.
További információk az adatbázis előnyeiről a NAV-tájékoztatójában olvasható.

Megosztás

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás