Az elmúlt pár hónap közel sem hozott ideális időjárást. Nagy volt a fejlettségben a különbség, amelyeket a nyári száraz meleg, majd a hideg még jobban differenciált. Vannak gabonák, amelyekből még kilátszik a nyúl, miközben már a búzák kikalászolása is megkezdődött (az árpákról ne is beszéljünk). Mit lenne érdemes lombon keresztül pótolni, hogy többet és jó minőségben termeljünk?

Nitrogénlombtrágyák

Az ország egyharmadán már látszik, hogy a korai nitrogénkijuttatás és a most lejött jelentős csapadék, nitrogénhiányt idéz elő. Ezekre a jól fejlett állományokra nitrogént kell kijuttatni a következő hetekben. Hasznos, ha ez a nitrogén magnéziumot és mikroelemeket is tartalmaz, amelyek a fehérje mellett javítják a sikért, a hektolitersúlyt.

Leggyakrabban a RapidN21 és RapidN-Extra lombtárgyát javasoljuk használni, most még közepes–nagy dózisban (15–20 liter/ha).

Amikor ilyen az állomány, akkor egyszerre több tápanyagból is komoly hiányokat mérünk. Akár kétszeri KompleX lombtrágya kijuttatása az indokolt.

Keserűsó oldatok

Elsősorban az árpára vagy a még mindig szárazabb talajokra már csak keserűsó oldatot érdemes használni. Nagyon előre tart az árpa és a stresszes búza, ahol az aratás hetekkel korábban várható. Ez pedig lerövidíti a szemtelítődést, ami igen gyenge beltartalmat eredményezhet (főleg, ha borongós marad az idő). Ezért fokozni kell a növényben a tápanyag-előállítást, amit magnéziummal és mikroelemekkel lehet kiváltani.

A Vulcan Keserűsó+Me+P+Réz koncentrátum a magnézium mellett foszfort és az összes létfontosságú mikroelemet is tartalmazza, amelyre most van szüksége a növénynek.

Széles dózistartományban használhatjuk a keserűsót (10–20 liter/ha), és kijuttathatjuk a gombaölővel, rovarölővel együtt is.

A fagy, a szél vagy a rosszul kijuttatott nitrogén fejtrágya okozta levélbarnulás. Keserűsó, mikroelemek és nitrogén lombtrágyát kell még adni az állománynak!

Mangán, réz, foszfor és kálium

Egyre több levélanalízis mutatja most azt, hogy a gabonák réz, cink és mangánhiányban is szenvednek. Sok a sárgafoltos kalászos, a csíkos, vagyis a heterogén. Ezek a növények a mikroelemek mellett még gyengén ellátottak nitrogénben, magnéziumban és kénben is.

De ha csak valami minőségjavításban gondolkodunk, akkor mangánt, rezet, foszfort és káliumot mindenképpen juttassunk ki. Az ilyen tömény koncentrátumból nem kell túl sok (5–8 liter/ha), ami mellé tehetünk keserűsót, de akár egy kis UAN-oldatot is. Tökéletes tápanyagpótlást lehet így is megvalósítani, amihez pár nap alatt leszállítjuk a mikroelem-, foszfor- és káliumoldatot.

Mindenki látja, hallja, hogy a nagyon jó minőségű kalászos az eladható. Kérdezni, tanácsot kérni ingyen van. Megér-e pár ezer forintot hektáronként, hogy könnyen eladható legyen a termés – nem kérdés! Van még idő kijuttatni és nem csak a csodát várni!

www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás