A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának adásában.

A podcast vendége Berend Ferenc agrármérnök, a Somogyi Kószáló Farm tulajdonosa volt, aki több mint tíz éve alkalmazza a technológiát. A szakember elmondta, a no-till farming (szántás nélküli gazdálkodás) direkt vetést jelent, azaz a talajnak csak legfeljebb tíz százalékát "zavarják". Csak vetőgépeket használnak, nem végeznek talajmunkát, a mulcsot a felszínen hagyják, ami segíti az élő mikroorganizmusok fejlődését. Az MTI közleményét szemléztük.

Áder János és Berend Ferenc beszélgetett: a talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszer készíthető - Fotó: Youtube
Áder János és Berend Ferenc beszélgetett: a talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszer készíthető - Fotó: Youtube

Felidézte, hogy édesapja már a 2000-es évtized aszályos éveiben a szántás nélküli gazdálkodásra készülve vásárolt forgatás nélküli talajművelő eszközöket. A no-till technológiára való átállás gazdasági döntés volt, és 2011-től már nem szántanak teljes termőterületen.

A váltás fő szempontja a talajerózió volt, ami azóta látványosan megszűnt. Eltűnt a termőföldön az eketalp réteg, a 30-40 éve mélyszántással művelt talajban 5-10 centiméter mélyen lévő, betonkeménységű réteg, amelyet nagyon nehéz áttörni. A családi gazdaságban művelt területen 80-90 centiméter mélységre le lehet hatolni egy pálcával - jegyezte meg.

Beszélt arról, hogy a forgatás nélküli technológia lassabb fejlődést hoz a növényeknél, hiszen tömörebb a talaj, sokkal több benne a nedvesség és hűvösebb. Amikor csapadékos idő volt, kétszeres termésátlagot tudtak hozni: a szántással művelt földeken 3,5 tonna, Berend Ferencéknél 7 tonna volt a hektáronkénti termésátlag.

Ismertette: a betakarítás után sokszor gabonát vetnek, amit szélesebb körben szakmaiatlannak tartanak. 

"Semmit nem csinálunk a betakarítás után, egy no-till vetőgép egy két és fél centiméteres sávot megtisztít, és beleteszi a magot két-három centiméter mélyre".

Elmondta, hogy a technológiának köszönhetően a talajban lévő mikroorganizmusok helyreállítják a talaj egészségét, nem kell baktériumtrágyákat hozzáadni, és csekély mértékben kell növényvédőszereket használni a területeken.

Takarónövények és legeltetés

Beszámolt arról is, hogy a talajtakarást zöld növényi felülettel igyekeznek biztosítani, 7-8 fajból álló keveréket vetnek el, amely tartalmaz többi között rozsot, árpát, olajretket, mustárt, facéliát. A zöld növényeket szakaszosan angus marhaállománnyal legeltetik le.

Akik ezt a technológiát használják, arról beszélnek, hogy régen sok bankhitellel dolgoztak, most anélkül gazdálkodnak, és kevesebb feszültséggel jár a munkájuk - emelte ki.

A technológia fogadtatásáról azt mondta, szubkultúrát alkotnak a mezőgazdaságban, elterjedéséhez nagy paradigmaváltás kellene.

Áder János felvetette, hogy az így művelt talajon eltűnik a parlagfű, amely egyébként a tápanyagok 30 százalékát elvonja talajból, és Magyarországon minden ötödik ember szenved allergén hatásától.

Berend Ferenc elmondta, a no-till technológiával a gyomflóra teljesen átalakul, réti társulásként él, amelyben nincs parlagfű. Az allergén gyom az ő területükön a művelés második évében eltűnt.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy az erózió megelőzése, a talajminőség javítása, a költséghatékonyság, a talaj vízmegőrző képességének javítása, az egészségesebb élelmiszer előállítása és a gyomgazdálkodás miatt a világ más tájain egyre többen alkalmazzák forgatás nélküli talajművelést - írta a közlemény.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe

2025.02.19.

A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.

Háromnapos agrárdigitalizációs szakmai felnőttképzést indít márciusban a MATE 

2025.02.19.

Háromnapos agrárdigitalizációs szakmai felnőttképzést indít 2025. márciusában a MATE Gödöllőn.

Nagyon drágulnak Magyarországon az élelmiszer-alapanyagok

2025.02.19.

Jelentősen megnövekedett az élelmiszer-alapanyagok ára 2025 elejére, a drágulásnak több hatása is lesz.

Újabb, most több mint 22 milliárd forintnyi támogatást kaptak a gazdálkodók

2025.02.19.

Újabb jelentős összeget, több mint 22 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak a 2024. évi egységes kérelmekben szereplő közvetlen támogatások keretében.

Új, "Agrárinnovációnk jövőjének pillérei: precízió, digitalizáció és fenntarthatóság" című kiadvány mutatja be a szakma előtt álló kihívásokat

2025.02.19.

"Agrárinnovációnk jövőjének pillérei: precízió, digitalizáció és fenntarthatóság" címmel új agrárinnovációs kiadvány mutatja be a mezőgazdaság előtt álló legfontosabb kihívásokat

Partner

Tudományos érdekességek a baktériumkészítményekről

2025.02.18.

A baktériumkészítményekben is találhatók helper (segítő) baktériumok, melyek a stresszkezelésben játszanak szerepet. Például, szárazság esetén képesek más baktériumtörzsek kolóniái köré nyálkaburkot, vagyis biofilmet képezni, megóvva a baktériumokat a kiszáradástól.

Partnerhírek
Partner

A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe

2025.02.19.

A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.

Partner

Tudományos érdekességek a baktériumkészítményekről

2025.02.18.

A baktériumkészítményekben is találhatók helper (segítő) baktériumok, melyek a stresszkezelésben játszanak szerepet. Például, szárazság esetén képesek más baktériumtörzsek kolóniái köré nyálkaburkot, vagyis biofilmet képezni, megóvva a baktériumokat a kiszáradástól.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 172 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás