A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának adásában.

A podcast vendége Berend Ferenc agrármérnök, a Somogyi Kószáló Farm tulajdonosa volt, aki több mint tíz éve alkalmazza a technológiát. A szakember elmondta, a no-till farming (szántás nélküli gazdálkodás) direkt vetést jelent, azaz a talajnak csak legfeljebb tíz százalékát "zavarják". Csak vetőgépeket használnak, nem végeznek talajmunkát, a mulcsot a felszínen hagyják, ami segíti az élő mikroorganizmusok fejlődését. Az MTI közleményét szemléztük.

Áder János és Berend Ferenc beszélgetett: a talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszer készíthető - Fotó: Youtube
Áder János és Berend Ferenc beszélgetett: a talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszer készíthető - Fotó: Youtube

Felidézte, hogy édesapja már a 2000-es évtized aszályos éveiben a szántás nélküli gazdálkodásra készülve vásárolt forgatás nélküli talajművelő eszközöket. A no-till technológiára való átállás gazdasági döntés volt, és 2011-től már nem szántanak teljes termőterületen.

A váltás fő szempontja a talajerózió volt, ami azóta látványosan megszűnt. Eltűnt a termőföldön az eketalp réteg, a 30-40 éve mélyszántással művelt talajban 5-10 centiméter mélyen lévő, betonkeménységű réteg, amelyet nagyon nehéz áttörni. A családi gazdaságban művelt területen 80-90 centiméter mélységre le lehet hatolni egy pálcával - jegyezte meg.

Beszélt arról, hogy a forgatás nélküli technológia lassabb fejlődést hoz a növényeknél, hiszen tömörebb a talaj, sokkal több benne a nedvesség és hűvösebb. Amikor csapadékos idő volt, kétszeres termésátlagot tudtak hozni: a szántással művelt földeken 3,5 tonna, Berend Ferencéknél 7 tonna volt a hektáronkénti termésátlag.

Ismertette: a betakarítás után sokszor gabonát vetnek, amit szélesebb körben szakmaiatlannak tartanak. 

"Semmit nem csinálunk a betakarítás után, egy no-till vetőgép egy két és fél centiméteres sávot megtisztít, és beleteszi a magot két-három centiméter mélyre".

Elmondta, hogy a technológiának köszönhetően a talajban lévő mikroorganizmusok helyreállítják a talaj egészségét, nem kell baktériumtrágyákat hozzáadni, és csekély mértékben kell növényvédőszereket használni a területeken.

Takarónövények és legeltetés

Beszámolt arról is, hogy a talajtakarást zöld növényi felülettel igyekeznek biztosítani, 7-8 fajból álló keveréket vetnek el, amely tartalmaz többi között rozsot, árpát, olajretket, mustárt, facéliát. A zöld növényeket szakaszosan angus marhaállománnyal legeltetik le.

Akik ezt a technológiát használják, arról beszélnek, hogy régen sok bankhitellel dolgoztak, most anélkül gazdálkodnak, és kevesebb feszültséggel jár a munkájuk - emelte ki.

A technológia fogadtatásáról azt mondta, szubkultúrát alkotnak a mezőgazdaságban, elterjedéséhez nagy paradigmaváltás kellene.

Áder János felvetette, hogy az így művelt talajon eltűnik a parlagfű, amely egyébként a tápanyagok 30 százalékát elvonja talajból, és Magyarországon minden ötödik ember szenved allergén hatásától.

Berend Ferenc elmondta, a no-till technológiával a gyomflóra teljesen átalakul, réti társulásként él, amelyben nincs parlagfű. Az allergén gyom az ő területükön a művelés második évében eltűnt.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy az erózió megelőzése, a talajminőség javítása, a költséghatékonyság, a talaj vízmegőrző képességének javítása, az egészségesebb élelmiszer előállítása és a gyomgazdálkodás miatt a világ más tájain egyre többen alkalmazzák forgatás nélküli talajművelést - írta a közlemény.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Újból ellátási aggályok merültek fel – megugrottak a kakaó- és kávéárak

2025.01.19.

A Világbank italárindexe 18 százalékkal emelkedett decemberben, miután a kávé és a kakaó ára is megugrott az újból felmerülő ellátási aggályok hatására. Az index, amely 2024 harmadik negyedévében (negyedéves összevetésben) 6 százalékkal csökkent, továbbra is körülbelül 91 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

Kutyák és macskák – házi kedvenceinket sem kíméli a cukorbetegség

2025.01.19.

Egy háziállat cukorbetegségének diagnózisa sokkoló lehet. Sajnos a cukorbeteg macskák és kutyák körülbelül 20%-át elaltatják a diagnózist követő egy éven belül, mivel ez hatással van az állatok egészségére, valamint a gazdáik életmódjára és pénzügyeire.

4 alacsony szénhidráttartalmú étel, ami növeli az energiát, elősegíti a fogyást és javítja az emésztést

2025.01.19.

Az alacsony szénhidráttartalmú ételek alapvetővé váltak azok számára, akik javítani szeretnék egészségüket, és nem véletlenül. A megfelelő alacsony szénhidráttartalmú lehetőségek beépítése az étrendbe számos előnnyel járhat, például növeli az energiaszintet, elősegíti a fogyást, és javítja az emésztést. Ha tápanyagban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú hozzávalókra összpontosítunk, hatékonyan táplálhatjuk a testünket, miközben támogatjuk az általános jóllétünket.

Új nagyhatalom született a szőlő világpiacán

2025.01.18.

A perui asztali szőlőé az egyik leggyorsabban növekvő ágazat, amelynek termelése a 2019–2020-as 400 000 tonnáról 2022–2023-ra 622 000 tonnára emelkedett. A Fluctuante piackutató cég nemrégiben közzétett egy jelentést az agrárexportokról, ez elemzi a perui szektor jelenlegi állapotát.

 Hilda, a génmódosított marha, kevesebb gázt fog kiengedni magából a környezetvédelem érdekében

2025.01.18.

 Hilda, a génmódosított marha kevesebb gázt fog kiengedni magából a környezetvédelem érdekében.

Feltámadt a herpeszvírus

2025.01.18.

Sajnos hazánkban is ismét megjelent a lovak körében világszerte elterjedt herpeszvírus. A Nemzeti Lovarda novemberi közleménye szerint Fóton egy sportistállóban több ló is lázas/légúti és idegrendszeri tüneteket mutatott.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa
Kiemelt
FitoNatur Huminart
Pest, Nagytarcsa

FitoNatur Huminart

18 120 HUF / flakon

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 155 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás