Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában induló kutatóprogram nyitórendezvényét a debreceni Erdőspuszta Club Hotelben tartották. 

A Haon számolt be az esemény részleteiről. Ezen elhangzott, hogy az élelmiszerek kereskedelmében és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem és a megelőzés fontossága. Többek között ez az oka annak, hogy megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt.

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben a Gulyás János és Társa Kft., valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei - Fotó: Kiss Annamarie

Gazdaság és kutatás közös munkája következik

Nagy öröm számunkra, hogy a karunk olyan szakmai és tudományos támogatást tud nyújtani, amelyre a gazdasági szereplőknek szüksége van. Manapság a húsfogyasztás nem a legnépszerűbb terület, de fontos hangsúlyozni, hogy a hazai előállítású, jó minőségű fehérjeforrás elengedhetetlenül szükséges a lakosság egészségének fenntartásához. A projekt célja, hogy a húsipari fejlesztések az egészségmegtartás irányába induljanak el – mondta dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

A projektben résztvevő, közel 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás olyan lehetőségek után kutat, amely a magyar piacon eddig nem voltak jelen. 

A húsfogyasztást szeretnénk oly módon formálni, hogy ha a magyar ember húst szeretne enni, akkor egészséges termékekkel tudjon táplálkozni – mondta Gulyás János konzorciumvezető, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Az élelmiszerek tartós piaci sikerét az biztosíthatja, ha valódi élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állítják elő őket. A tervek szerint a 2025-ig kifejlesztendő új termékek ezen kihívásoknak fognak megfelelni - fogalmaztak. 

Húskészítmények a tányéron: adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

A táplálkozástudomány forradalma zajlik napjainkban, emiatt rengeteg tévhit és dezinformáció kering a világban. A táplálkozással direkt módon összefüggő betegségek aránya 57 százalék, ezért az egészségtudatos életmód egyik legfőbb eleme is ez – emelte ki dr. Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a DE MÉK tudományos főmunkatársa. 

Ezeket fejlesztik a szakemberek

A projekt során olyan vörös hús alapú termékeket fognak kifejleszteni, amelyeknek bizonyítottan fiziológiai előnyei vannak. A fejlesztésekben kulcsszerepet játszanak a zsírhelyettesítésre, illetve rostpótlásra használatos prebiotikumok, melyek a káros baktériumokat is képesek háttérbe szorítani. Elsődleges feladat lesz ezen kívül a fehérjepótlás és fehérjedúsítás megvalósítása, mivel a modern fogyasztói trendek a fehérjében gazdag élelmiszereket részesítik előnyben. Többek között cél az adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztése is.

További híreink

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás