Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában induló kutatóprogram nyitórendezvényét a debreceni Erdőspuszta Club Hotelben tartották. 

A Haon számolt be az esemény részleteiről. Ezen elhangzott, hogy az élelmiszerek kereskedelmében és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem és a megelőzés fontossága. Többek között ez az oka annak, hogy megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt.

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben a Gulyás János és Társa Kft., valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei - Fotó: Kiss Annamarie

Gazdaság és kutatás közös munkája következik

Nagy öröm számunkra, hogy a karunk olyan szakmai és tudományos támogatást tud nyújtani, amelyre a gazdasági szereplőknek szüksége van. Manapság a húsfogyasztás nem a legnépszerűbb terület, de fontos hangsúlyozni, hogy a hazai előállítású, jó minőségű fehérjeforrás elengedhetetlenül szükséges a lakosság egészségének fenntartásához. A projekt célja, hogy a húsipari fejlesztések az egészségmegtartás irányába induljanak el – mondta dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

A projektben résztvevő, közel 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás olyan lehetőségek után kutat, amely a magyar piacon eddig nem voltak jelen. 

A húsfogyasztást szeretnénk oly módon formálni, hogy ha a magyar ember húst szeretne enni, akkor egészséges termékekkel tudjon táplálkozni – mondta Gulyás János konzorciumvezető, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Az élelmiszerek tartós piaci sikerét az biztosíthatja, ha valódi élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állítják elő őket. A tervek szerint a 2025-ig kifejlesztendő új termékek ezen kihívásoknak fognak megfelelni - fogalmaztak. 

Húskészítmények a tányéron: adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

A táplálkozástudomány forradalma zajlik napjainkban, emiatt rengeteg tévhit és dezinformáció kering a világban. A táplálkozással direkt módon összefüggő betegségek aránya 57 százalék, ezért az egészségtudatos életmód egyik legfőbb eleme is ez – emelte ki dr. Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a DE MÉK tudományos főmunkatársa. 

Ezeket fejlesztik a szakemberek

A projekt során olyan vörös hús alapú termékeket fognak kifejleszteni, amelyeknek bizonyítottan fiziológiai előnyei vannak. A fejlesztésekben kulcsszerepet játszanak a zsírhelyettesítésre, illetve rostpótlásra használatos prebiotikumok, melyek a káros baktériumokat is képesek háttérbe szorítani. Elsődleges feladat lesz ezen kívül a fehérjepótlás és fehérjedúsítás megvalósítása, mivel a modern fogyasztói trendek a fehérjében gazdag élelmiszereket részesítik előnyben. Többek között cél az adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztése is.

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás