Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja. Az úgynevezett „szupertej” titka, hogy sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.

Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad. Az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során viszont béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet.

A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő, azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Állattenyésztési Tanszékén négy tejhasznosítású, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta tenyésztésének szervezését végzik, ezek a fajták ugyanis feltételezhetően A2-es tejet termelnek.

Növelhető a tejfogyasztás

A tanszéken folyó genetikai kutatások az elmúlt időszakban új területtel bővültek. A megkezdett vizsgálatok célja, hogy felmérve és igazolva meghatározzák az A2-es tejet adó szarvasmarhafajtákat. Abban bízva, hogy a potenciális fogyasztók számának bővülésével növelhető a tejfogyasztás.

A tejipart is megmozgatta ez az innováció, és hatása már regionális szinten is érezhető. Az intézményt több partner szarvasmarha-, illetve tejtermelő vállalkozás megkereste. A cél az volt, hogy vizsgálják meg állományukat – mondta el Béri Béla, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Tanszék egyetemi docense.

A2-es tejet termel a jersey

Az hirek.unideb.hu-n megjelent beszámoló szerint a jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll. Ez a holstein-frízhez képest kevesebb tejet ad ugyan, azonban zsír- és fehérje-összetétele sokkal jobb, és az első eredmények alapján A2 -es tejet termel.

A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll

Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során felszabaduló béta-kazomorfin lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Ez pedig gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Az A2-es tej nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így nem okoz emésztési problémákat.

A kutatás során az állományból begyűjtött fülporcminták segítségével más genetikai jellemzők mellett meghatározható, hogy az adott egyed az A1-es vagy az A2-es típushoz tartozik-e. Az esetleges problémákat okozó fehérje megjelenése egy genetikai módosulás, mutáció következménye. Így a régebbi szarvasmarhafajtáknál nagy valószínűséggel nem jelenik meg.

Szelektált tenyészbikákkal

A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő. Azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek. A mesterséges termékenyítésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával és felhasználásával a holstein-fríz fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel.

Mivel egy apaállattól akár több százezer utód is származhat, a megfelelő bikák kiválasztásával gyors eredményt érhető el – fejtette ki az egyetemi docens.

A mintákat jelenleg Kanadában elemzik, de a technikai feltételek helyben is adottak. A kutatók a közeljövőben szeretnék elérni, hogy a molekuláris genetikai vizsgálatokat a DE MÉK laboratóriumában végezzék el.

A Debreceni Egyetem mint multidiszciplináris tudásbázis önállóan kezdett ebbe a vizsgálatba. Remélik viszont, hogy pályázati források bevonása után lehetőségük lesz a kutatások kiterjesztésére.

 Bíznak abban, hogy az egyetem laboratóriumában elvégzett vizsgálatok tanúsítványként szolgálhatnak a szarvasmarha-tenyésztők számára az állományuk által termelt tej fehérje-összetételének igazolására – hangsúlyozta Béri Béla.

Meghaladva a hightech cégeket

Az egyetemi docens szerint a magyar tejipar is figyelemmel követi a vizsgálatokat. Az A2-es tej forgalmazásáról is egyeztetnek a szereplők. A „szupertej” olyan forradalmi újítás a tejtermelésben, amely egyes nemzetközi vállalatok számára a vezető hightech cégeket is meghaladó tőzsdei nyereséget generált.

Magyarországon alacsony a tejfogyasztás, a kutatás célja, hogy fellendítsék ezt a piacot. Az A1- es és az A2-es tej is kiváló, bioaktív anyagokban gazdag élelmiszer, az utóbbi megjelenése azonban lökést adhat a tejipari szektornak, és reményt jelenthet azoknak a fogyasztóknak, akik eddig kókusz-, mandula- vagy egyéb növényi alapú tejet voltak kénytelenek inni.

További híreink

Május 31. a kulcsdátum, ha betartja, nem marad le a tavaszi fagy miatti kompenzációról

2025.04.25.

Az április eleji rendkívüli hidegfront súlyos károkat okozott a mezőgazdasági termelésben. Nagy István agrárminiszter most a káreseményt az egész ország területére kiterjedő vis maior eseményként ismerte el.

Pontokba szedték a magyar mezőgazdaság fejlődésének útjait Gyöngyösön, négy fontos pontot ismertetett a rektor

2025.04.25.

Az “A jövő gazdáinak napja” című programot az Agrárközösség, az OTP Agrár és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szervezte az intézmény Károly Róbert Campusán.

Partner

Erő, hatékonyság és precizitás egy gépben – Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi

2025.04.25.

A Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi nem pusztán egy gép, hanem egy komplett takarmányozási rendszer, amely egyesíti magában a felrakodás, a keverés és a kiosztás, valamint egyedülálló módon, az üzemeltetés összes műveletét.

Partner

Akár már drónnal is!

2025.04.25.

A Coragen® 20 SC és az Inecor® rovarölő szer is megkapta az engedélyt drónnal történő kijuttatásra különböző kukoricakultúrákban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre.

Sokat segítenek a permeteződrónok a burgonyatermesztésben is

2025.04.25.

A burgonyatermesztőknek a minőség biztosításához elsődlegesen a kártevőkkel és a betegségekkel kell megküzdeniük, ebben a drónok is segítenek.

Partner

Termésbiztonság aszályban – bio technológiákkal

2025.04.25.

Bene László, a BioHelp International értékesítési vezetője azon dolgozik, hogy a magyar gazdák elérhető, hatékony és környezetbarát alternatívákhoz jussanak. Interjúnkban nemcsak a bio inputanyagok piacáról, hanem a gazdálkodók szemléletváltásáról és a szakmai támogatás fontosságáról is szó esik.

Partnerhírek
Partner

Erő, hatékonyság és precizitás egy gépben – Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi

2025.04.25.

A Strautmann Primus önjáró takarmánykeverő kocsi nem pusztán egy gép, hanem egy komplett takarmányozási rendszer, amely egyesíti magában a felrakodás, a keverés és a kiosztás, valamint egyedülálló módon, az üzemeltetés összes műveletét.

Partner

Akár már drónnal is!

2025.04.25.

A Coragen® 20 SC és az Inecor® rovarölő szer is megkapta az engedélyt drónnal történő kijuttatásra különböző kukoricakultúrákban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 198 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás