Kutatók szerint a Cotoneaster franchetii, ismertebb nevén vaskoslevelű madárbirs a legjobb cserje az autók kipufogógázai által szennyezett levegő tisztítására. Különleges képessége a szennyezés elleni küzdelemben a levegőben lebegő káros részecskék megkötése.

Kutatások eredményei szerint a bokros, szőrös levelű Cotoneaster franchetii a legújabb „szupernövény”, amely hozzájárul a környezet fellendítéséhez és az emberi egészség javításához. Egy tudományos tanulmány, a sövények mint légszennyezésgátlók hatékonyságát vizsgálta. Azt mutatta ki, hogy a forgalmi gócpontokon a vaskoslevelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabban szűri meg a szennyezést, mint más cserjék.

A Cotoneaster franchetii – vaskoslevelű madárbirs 1,5-2 méter magasra is megnő, és 2-3 m széles, sűrűn elágazó, örökzöld cserje. (Fotó: Pixabay)

A durva és szőrös levelekkel rendelkező fajok a leghatékonyabbak

Dr. Tijana Blanusa, kutatásvezető, elmondta:

A nagy forgalmú városi utakon azt találtuk, hogy a bonyolultabb, sűrűbb lombkoronákkal, durva és szőrös levelekkel rendelkező fajok, mint például a vaskoslevelű madárbirs, a leghatékonyabbak. Azt tapasztaltuk, hogy mindössze 7 nap alatt egy 1 méter hosszú, jól kezelt, sűrű sövény ugyanannyi szennyeződést fog kiszűrni a levegőből, mint amennyit egy autó 500 mérföldes út során bocsát ki. Becsléseink szerint 20%-kal több szennyeződést szűrt meg a levegőből, mint a többi általunk tesztelt sövény. Így ideális lenne a forgalmas utak mentén, a szennyezett területeken. Másutt, ahol kulcsfontosságú a biológiai sokféleség és a beporzók ösztönzése, különböző sövényfajták keveréke javasolt.

Mit lehet tudni a vaskoslevelű madárbirsről?

A Cotoneaster franchetii – vaskoslevelű madárbirs 1,5-2 méter magasra is megnő, és 2-3 m széles, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.

  • Alak: 1,5-2 m magasra nő, és 2-3 m szélesre elterülő növekedésű, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.
  • Virág: Májusban hozza kicsi, fehér virágait.
  • Termés: A virágokból ősz elejére fényes, piros bogyók fejlődnek, amelyek a madarak számára is eleségként szolgálnak.
  • Levél: Erősen elágazó ágrendszerét sűrűn borítják a tojásdad, fényes, bőrszerű levelek, amelyek őszre bronzos árnyalatúvá színeződnek.
  • Származás: Európa, Kína
  • Felhasználása:Talajtakarónak, térelválasztónak, rézsű beültetésére ideális.
  • Tenyészhely: Napos vagy félárnyékos helyet szereti A laza, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, jól megél szárazabb, meszes talajokon is.
  • Gondozása: Tavasszal metszéssel korrigálhatjuk méretét.
  • Betegségek és kártevők: tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Szupernövények” a klímaváltozás mérséklésére

Az elmúlt 10 évben amerikai kutatók egyre intenzívebbé tették kutatásaikat annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a környezeti problémák, például a légszennyezés, a hőhullámok és a helyi áradások enyhítésére. Annak érdekében, hogy felerősítsék a kertek és zöldfelületek pozitív hatását a környezetre.

Alistair Griffiths professzor, tudományos és gyűjteményi igazgatója a következőket mondta:

Több kutatás is kimutatta, hogy bizonyos növényfajok és -fajták alapvető tulajdonságai, mint például a levél alakja és a gyökér jellemzői, számos környezeti probléma enyhítésében segítenek. Folyamatosan új „szupernövényeket” azonosítunk, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek más növényzettel kombinálva fokozott előnyökkel járnak, miközben nagyon szükséges élőhelyeket biztosítanak a vadon élő állatok számára. Például azt tapasztaltuk, hogy a borostyán falburkolat kiválóan hűti az épületeket, a galagonya pedig enyhíti az intenzív nyári esőzéseket, és csökkenti a helyi áradásokat. Ha olyan kertekbe és zöldterületekbe ültetjük, ahol ezek a környezeti problémák a legelterjedtebbek, nagy változást hozhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban.

(Forrás: hellovidek.hu)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás