Hirdetés
A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel
A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is.
A vizsgálat során megállapították, hogy Sheffieldben az összes zöldövezet –ide értve a parkokat, kerteket, út menti szegélyeket, erdőket, és veteményeseket - a város 45 százalékát fedik le. Ez az arány az Egyesült Királyság legtöbb városára jellemző.
A zöld területek közel 40 százalékát házi kertek és veteményesek alkotják, amelyek alkalmasak élelmiszertermesztésre. Az interdiszciplináris munkacsoport az Ordnance Survey és a Google Earth adatai segítségével kiderítette, hogy a városi zöldterületek további 15 százaléka –parkok, útszegélyek- szintén átalakíthatók közösségi kertekké.
Hirdetés
A városban a házi kertek, valamint az alkalmas zöldterületek összesen 98m2 területet jelentenének személyenként, amelyen zöldség- és gyümölcstermesztés folytatható. Ez az egy főre jutó földterület nagyság több, mint négyszerese a jelenlegi kereskedelmi kertészetek egy főre jutó arányának, amely 23m2.
Ha ezeknek a területeknek a 100 százalékát élelmiszerek termesztésére fordítanák, akkor évente megközelítőleg 709 000 ember számára lenne biztosítható napi 5-szöri fogyasztás zöldség- és gyümölcsfélékből, ami Sheffield lakosságának 122 százalékát jelenti. Viszont ha a házi kertek és a rendelkezésre álló zöld területek 10 átalakításra kerülnek, továbbá jelenleg meglévő földterületek fenntartása is megtörténik, akkor még így is a lakosság 15 százalékának biztosítható elegendő zöldség és gyümölcs.
Az Egyesült Királyságban mindössze a fogyasztható gyümölcsöknek 16, a zöldségeknek pedig 53 százaléka származik az országból. Ez a lépés nagyban elősegítené az Egyesült Királyság élelmezésbiztonságát.
A tanulmány azt is megvizsgálta, hogy az országban mekkora a talajmentes gazdálkodás mértéke, mint például ahol a hidroponika –a növényeket tápanyagoldatban termesztik-, vagy az akvaponika –halak és növények ötvözése- módszerét alkalmazzák. Ezek a technikák egész évben lehetővé teszik a minimális igényekkel történő művelést, amely megújuló energiával működő üvegházakra jellemző, és az épületekből származó hő, valamint az esővíz felhasználásával biztosítja a növények igényeit.
Sheffield központjában síktetőkön fedeztek fel 32 hektárnyi földterületet. Ezen túl a kutatók szerint a talajmentes gazdálkodás magas terméshozamú, és jelenleg ez személyenként nézve fél négyzetméter területet jelent, amely jelentősen hozzájárulhat a helyi kertészkedéshez.
Az Egyesült Királyság jelenleg a paradicsomszükségletének 86 százalékát importálja, viszont ha a Sheffieldben lévő lapos tetők csupán 10 százalékán talajmentes paradicsomtermesztést folytatnának, akkor megnőhetne a termelés annyira, hogy a lakosság több, mint 8 százalékát ellássa napi 5 fogyasztás esetén is. Ez később akár a 60 százalékot is elérheti, amennyiben a lapos tetők háromnegyedét hasznosítják –írja a Science Daily.
Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, és a tanulmány vezető szerzője elmondása szerint jelenleg az Egyesült Királyság teljes mértékben a komplex nemzetközi ellátási láncoktól függ, ugyanis export útján kerül az országba a gyümölcsök túlnyomó része, és a zöldségmennyiség fele. A kutatások viszont azt mutatják, hogy a szükségletek kielégítésére elegendő földterület van az országban, sőt, még a szükségleteken túl is termelhetne az ország.
Még ha a rendelkezésre álló zöldterületeknek csak kis százalékát is alakítanák át, az már segítheti a városi lakosság egészségét, javíthatja a város környezetét és elősegítheti az élelmiszerellátás alakulását.
Duncan Cameron professzor, a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézet társszerzője és igazgatója szerint jelentős változások szükségesek ahhoz mind kultúra mind pedig társadalmi téren a városban, hogy a növekvő potenciál kialakítható legyen. Elengedhetetlen a hatóságok együttműködése a közösségekkel, hogy megtalálják az egyensúlyt a zöld területek és a kertészetek között. Viszont a zöldterületek gondos kezelése, és az elosztóhálózatok létrehozására szolgáló technológia felhasználásával létrehozhatók úgynevezett „intelligens élelmiszervárosok”, amelyeknél a helyi termelők támogathatják a városaik lakóit friss élelmiszerekkel.
A Sheffieldi Egyetemen a fenntartható élelmezésért felelős intézet összekapcsolja a szakértelmet a világszínvonalú kutatási lehetőségekkel annak érdekében, hogy úgy érjék el az élelmiszerbiztonság szintjét, hogy közben megóvja a természeti erőforrásokat.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
InFolen - nitrogéntartalmú levéltrágya biostimulátorral
A TIMAC AGRO által fejlesztett InFolen olyan biostimulátor tartalmú lombtrágya, ami segíti a kijuttatott nitrogén felvételét és átalakulását.
Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal
2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.200 hirdetés 157 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés