Hirdetés
A tiszta takarmány javítja a baromfi táplálkozását, a bélrendszer egészségét és a teljesítményt
A takarmány nem csupán „üzemanyaga” a baromfinak; ez az egészség és a növekedés alapja. A termelési költségek akár 70%-át is kitevő takarmány minősége közvetlenül befolyásolja a bél egészségét, a tápanyag felszívódását és a takarmány hatékonyságát.
Hasonlóan az emberi táplálkozás tisztaságához, a jó minőségű, tiszta takarmány produktív és ellenálló képességet biztosít a baromfinak, hatékonyan alakítja át a tápanyagokat energiává és növekedéssé. Ez a tiszta takarmányt több mint hasznossá teszi.

A kórokozók csökkentése és a tápanyag-felszívódás fokozása
A „tiszta takarmány” definíció szerint olyan takarmány, amely mentes a káros kórokozóktól, toxinoktól és szennyeződésektől. A tiszta takarmány csak a hatékony takarmánykórokozó-ellenőrzéssel támogatott átfogó biológiai biztonsági programokon keresztül érhető el, és a megfigyelések szerint támogatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy csökkenti a káros baktériumok okozta kockázatot, és megakadályozza a költséges, a növekedést és a profitot károsító betegségek kitörését.
Hirdetés
A tiszta takarmány átalakítja a tápanyag felszívódását, biztosítva, hogy a takarmány hatékonyan átalakuljon növekedéssé és energiává. A kórokozóktól, például a mikotoxinoktól, a szalmonellától és clostridum perfringenstől mentes takarmány magasabb tápanyag-biohasznosulást tesz lehetővé, csökkenti a növekedést lassító anti-táplálkozási elemeket és elősegíti az egészséges súlygyarapodást.
A kórokozóban gazdag takarmány viszont pusztítást okozhat a bélrendszerben, mivel a madarak a fertőzések elleni küzdelemben energiát égetnek, nem pedig növekednek, ami magasabb antibiotikum- és táplálékkiegészítő használathoz, valamint többletköltségekhez vezet.
8000 takarmányminta elemzése azt mutatja, hogy az állati melléktermékek és a növényi fehérjék, például a szójaliszt hordozzák a legtöbb mikrobiális kockázatot. Ezek a szennyezett takarmányforrások megnövelik a kórokozó-terhelést a baromfiban, különösen a nem pelletált takarmányokban, amelyek akár 55%-kal magasabb szennyeződési arányt hordoznak. E mikrobaterhelés csökkentésével a termelők megakadályozzák, hogy a kórokozók megvessék a lábukat a GIT-ben, optimalizálják a madarak egészségét, és maximalizálják a takarmányozás hatékonyságát.
Kölcsönhatás a takarmány és a baromfi bélrendszere között
A takarmány a baromfitermelés egyik legfontosabb és legköltségesebb összetevője. A nagy mikrobiális terhelés rontja a takarmány minőségét, és akadályozza a madarak optimális teljesítményét, közvetlenül befolyásolva a jövedelmezőséget. Ezenkívül a kórokozók mindenütt jelen vannak a baromfi környezetében, gyakran fomitokon keresztül jutnak be. Mivel a takarmányt egyetlen forrásból szállítják több művelethez, egyetlen nagy mikrobiális terhelésű összetevő sok épületet érinthet, folyamatosan veszélyeztetve minden egyes madár bélrendszerét.
Az egészséges bélmikrobióma kulcsfontosságú a növekedéshez, a takarmányátalakításhoz és a betegségekkel szembeni ellenálláshoz. A takarmány minősége közvetlenül befolyásolja a bél mikrobiális egyensúlyát, és a rossz takarmány olyan káros kórokozókat juttat be, mint a clostridium és a szalmonella , amelyek gyulladást és tápanyag-felszívódási zavarokat okoznak. A kórokozóktól mentes takarmány segítségével a madarak kiegyensúlyozott bélmikrobiótát tartanak fenn, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, ami az energiát az immunvédelem helyett a növekedésre és a termelésre fordítja vissza.
A mai tenyésztők közül sok adalékanyagokat, például prebiotikumokat és probiotikumokat használ a baromfi bélrendszerének egészségének javítására azáltal, hogy támogatja a kommenzális mikrobapopulációkat a bélben, kontrollálja a kórokozókat a versenytársak kizárásával, stabilizálja a bél pH-ját, és javítja a tápanyag felszívódását. A tiszta takarmány támogatja ezeket az előnyöket azáltal, hogy mérsékli a takarmányforrás kórokozóinak bejutását a bélbe, így a prebiotikumok és probiotikumok fejlődhetnek, és elősegíthetik az egészséges bélflóra kialakulását, kordában tartva a káros baktériumokat és elősegítve az emésztőrendszer egészségét.
A takarmány, mint a kórokozók potenciális forrásának kezelése olyan eszközöket és stratégiákat igényel, amelyek csökkentik a mikrobiális terhelést és kontrollálják a kórokozókat, például a szalmonellát. A tiszta takarmányt használó termelők olyan helyzetben vannak, hogy elérjék teljesítmény- és termelékenységi céljaikat az alacsonyabb kórokozó-prevalencia és a romlást okozó szervezetek csökkentése révén. Az általános stratégiák közé tartozik a hőkezelés és a kémiai kezelés.
A hőkezelés hatékony, de nem csak pelletálást igényel. A mikrobiális terhelés jelentős csökkentése és a nehezen elpusztítható kórokozók megcélzása érdekében a hatékony hőkezelésnek el kell érnie a 86°C-ot legalább 6 percig. Ez a módszer azonban önmagában nem tudja biztosítani a folyamatos malomhigiéniát. A kémiai kezelések, például a szerves savak természetes tartósítószerként szolgálnak, szabályozzák a pH-t, csökkentik a káros mikrobák mennyiségét, és fokozzák az emésztést. Csak a takarmányfertőtlenítők – alacsony bekerülési arány mellett magas szintű, hosszan tartó hatékonyságot biztosító megoldások – hatékonyan védekeznek a kórokozók ellen, és segítenek kivédeni az újrafertőződést, megőrizve a takarmány tisztaságát a fogyasztásig.
Tisztább takarmány, egészségesebb és termékenyebb madarak
A kutatások azt mutatják, hogy a fertőtlenített takarmány csökkenti a mortalitást és növeli a termelést – még akkor is, ha a madarak betegségekkel szembesülnek. A termelők számára a kórokozómentes takarmány kevesebb egészségügyi szövődményt és magasabb hozamot jelent.
Például a Colorado Quality Research által végzett kutatás szerint a nekrotikus bélgyulladás (NE) kihívásának modellje szerint a takarmány mikrobiális terhelésének csökkentése takarmányfertőtlenítővel életük első 2 hetében jobban felkészítette a brojlereket a betegségek kezelésére. A fertőtlenített takarmányt fogyasztó brojlerek alacsonyabb NE-specifikus léziós pontszámot, csökkent oocisztaürítést és jobb teljesítményparamétereket mutattak a kezeletlen kontrolltáppal etetett madarakhoz képest. Ezenkívül a fertőtlenített takarmányon etetett brojlerek alacsonyabb mortalitást tapasztaltak a 17. és 28. nap között.
A tiszta takarmány gazdasági hatása jelentős. A jobb takarmányátalakítási aránynak és a csökkent betegségkezelési költségeknek köszönhetően a baromfitenyésztők az alacsonyabb működési költségekből és a magasabb haszonból profitálhatnak. Kimutatták, hogy a terepen az élet első 2 hetében a takarmányhigiénia 2 ponttal csökkenti a kereskedelmi brojlertakarmány-átalakítást, javítja a testsúlyt és csökkenti a mortalitást, végül százezreket takarít meg a tenyésztőknek, és jelentős megtérülést eredményez a befektetésen.
A tiszta takarmányba való befektetés a termelékenységbe, a hatékonyságba és a jövedelmezőségbe való befektetés. A takarmány minőségének előtérbe helyezésével a tenyésztők teljes mértékben kiaknázzák a baromfiban rejlő lehetőségeket, megalapozva az egészségesebb, gyorsabban növekvő madarakat és a jövedelmezőbb, fenntarthatóbb működést.
(Forrás: poultryworld.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben
2025.07.17.A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.
Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is
2025.07.17.Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.500 hirdetés 211 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés