Kürthy-Molnár Zoltán, a Timac AGRO Hungária Kft. marketingmenedzsere rendezvényekben igencsak bővelkedő két hónapot tudhat a háta mögött. A Magro.hu, többek között, a vállalat jelenlegi piaci szerepéről, eredményeiről, illetve az Agro-Ökológiai Program (AÖP) ’pontot’ érő termékeikről kérdezte.

A mezőgazdasági termelésben két fontos időszak előtt állunk: az egyik a vetés és annak időzítése, a másik pedig a növényvédelem, illetve a különböző növénykondicionáló készítmények kijuttatása. Az előző évekhez képest mit tapasztal, mi jellemzi a gazdák vásárlói magatartását?

Kürthy-Molnár Zoltán, a Timac AGRO Hungária Kft. marketingmenedzsere

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azt látjuk, hogy a gazdálkodók jelenleg kivárnak. A tavalyi időjárás, valamint a gazdaságban, a műtrágyaárakban bekövetkezett változások miatt ez teljességgel érthető. Van két olyan szegmens azonban, amelyet a műtrágyaár változásának következményei gyakorlatilag nem érintettek, habár tápanyagokról van szó. Az egyik a mikrogranulátumok piaca, a másik pedig a folyékony növénykondicionálóké.

Ha az előbbinél, a mikrogranulátumoknál maradunk, akkor azt tudom elmondani, hogy az elmúlt 4-5 évben ez a piac zsugorodott, és a korábbi 4500-5000-ről 1500-1800 tonnára csökkent. A tavalyi évben azonban ismét emelkedésnek indult, immár megközelítette a 2500 tonnás forgalmat a mikrogranulátum felhasználás. Ami számunkra, a Timac AGRO számára különösen lényeges és egyben megnyugtató, az az, hogy ennek a forgalomnak a 23%-át a cégünk termékei képezik.

Ez jól tükrözi azt, hogy ezen a piacon mindig is dominánsak voltunk és jelenleg is azok vagyunk, illetve a zsugorodás éveiben is meg tudtuk őrizni a pozíciónkat. Ez köszönhető egyrészt a termékeink minőségének, amely meggyőzte a partnereinket, másrészről az ezekben lévő hozzáadott értékeknek, vagyis annak, hogy különböző speciális alapanyagok és biostimulátorok segítik a termékek hasznosulását.

A másik nagy kérdés a növénykondicionálók helyzete. Itt a döntéshozatalban tapasztalt késlekedést nem a lehetséges időjárási szélsőségek okozzák, hiszen azt már jól tudják a gazdák, hogy lombtrágyák és biostimulátorok nélkül csak a termésbiztonságot erősen veszélyeztetve lehet termelni. Nem ez tehát a kivárásuk oka, hanem az Agrár-Ökológiai Program (AÖP), amely még nyitva hagyja azt a kérdést, hogy melyek lesznek azok a növénykondicionálók, amelyek pontot érnek majd a pályázatban. Biztosat ugyan nem tudunk mondani, de a rendelkezésünkre álló információk alapján azok a termékeink, amelyek növénykondicionálóként vannak regisztrálva, szerepelni fognak majd a listán, és ez azt jelenti, hogy a pályázatban pontot is fognak érni. A helyzet így viszonylag egyszerű, hiszen mint az köztudott, a Timac AGRO valamennyi folyékony termékét növénykondicionálóként regisztráltuk.

Egy közvetlen kutatás azt mutatta, hogy 2022-ben a legtöbbet használt biostimulátorok tízes listáján három, Önök által gyártott és forgalmazott termék is szerepel…

Igen, és ez engem személy szerint nagy büszkeséggel tölt el, hiszen ez azt mutatja, hogy kollégáink munkája eredményes volt, illetve a partnereink megbíznak a Timac AGRO termékeiben és szaktanácsadóink munkájában is.

Melyek voltak ezek a termékek?

Egy termék a FERTIACTYL család tagja, ami a korai kijuttatási stádiumban nagyon hatékony a növénytermesztésben, hiszen olyan biostimulátor komplexet tartalmaz, amely akár a talajon keresztül is képes felszívódni, így segíti a növények gyökeresedését, valamint erősíti a stressztűrő képességet és a tápanyagok felvételét is. A FERTIACTYL STARTER hatása révén erőteljes gyökér- és hajtásfejlődést eredményez. Mint azt tudjuk, a gyökérfejlődésnek óriási szerepe van későbbiekben, kiváltképp a jelenlegi aszályos időszakban. Az így támogatott növények tovább bírják az aszály okozta megpróbáltatásokat, hiszen több vizet, vízben tárolt tápanyagot tudnak felvenni, mint a kezeletlen növények. A másik két termék a Fertileader termékcsaládba tartozik, amelyek, többek között, védelmet biztosítanak a virágzás és megtermékenyülés során fellépő kedvezőtlen abiotikus hatásokkal szemben.

Az egyik termék a gabonák korai kezelésére ajánlott, magas réztartalmú FERTILEADER RAME, a másik pedig a magas bórtartalmú FERTILEADER GOLD, melyet a főleg az olajos növények virágzás előtti kezelésére ajánlunk.

Az előbbiekben említette, hogy az elért eredmények tükrében igen büszke a szaktanácsadói hátterükre…

Igen, az elért eredményeket annak köszönhetjük, hogy tanácsadóink képzett agrármérnökök, sokan közülük növényorvosok. A partnerekkel valóban napi szinten kapcsolatban állnak, segítik őket nem csak a tápanyagutánpótlás kérdésében, hanem minden egyéb, agrotechnikához, növényvédelemhez kapcsolódó témában is. A szaktanácsadóink a gazdálkodóval közösen, a YIELD SERVICE programunk keretében talajvizsgálatra alapozott okszerű tápanyag gazdálkodási tervet készítenek. Így elkerülhető a hatóanyagok felesleges mértékben történő kijuttatása, ami minimalizált környezetterhelés mellett, a megemelkedett műtrágya árakat tekintve hatalmas gazdasági előnyt jelent partnereinknek. A szakmai alapokra helyezett, konzultatív kapcsolatoknak köszönhetően szaktanácsadóink igazán hatékony segítséget tudnak nyújtani a gazdálkodás minden területén.

Az elmúlt időszak igen mozgalmas volt a Timac AGRO életében…

Igen, az elmúlt két hónap rendkívül gyümölcsöző volt. Igen sok gazdatalálkozón vettünk részt. A termelőket elsősorban két téma foglalkoztatta: az egyik az AÖP keretében használható termékek listája, a másik pedig a tápanyagaink, vagyis az, hogy miképp tudják, minél jobban elősegíteni azok hasznosulását, beépülését. Mi nem csak egy alapanyagot, hanem egy biztosan felvehető, feltáródó tápanyagot biztosítunk a növények számára. Mindennek pedig az alapja az a szakértelem és innováció, amely a cégünket több mint hatvan éve jellemzi.

További részletekért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját és kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

(x)

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás