A tejtermelők azt kérik, hogy a kereskedelmi láncok részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben, és ne csökkentsék a friss termékek árát - összegezte Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) elnöke a tejpiaci egyeztetésen elhangzottakat az MTI-nek.

A szaktárca, a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselői kedden egyeztetést tartottak, amelyen áttekintették a magyar piacon az elmúlt hetekben hirtelen megnövekedett importtej miatt kialakult helyzetet, valamint a jelenség megállításának lehetséges eszközeit.

Az elmúlt egy-másfél hónapban jó néhány kereskedelmi egységben szinte csak külföldi UHT tejekkel, illetve külföldi sajtokkal akcióztak, ami rendkívül káros a hazai tejágazatnak - mondta Mélykuti Tibor.

A termelők az elmúlt időszakban - azokkal a kereskedelmi láncokkal, amelyek beléptek a Tej Terméktanácsba - arra törekedtek, hogy a hazai tejágazat új stratégia mentén próbálja kiszolgálni a hazai fogyasztókat. Ehhez biztosítani kell az alapanyagot, és lehetőség szerint itthon kell tartani a nyerstejet. Az elnök szerint az elmúlt két évben jelentős mennyiségű nyerstejet exportáltak Magyarországról. Az elmúlt három-négy hónapban ugyan átmenetileg többlettermelés volt, ez azonban a meleg időjárás miatt megszűnőben van, és júliustól várhatóan jelentősen csökkenni fog a termelés - tette hozzá.

Ahhoz, hogy itthon lehessen tartani a tejet, meg kell fizetni a nyerstej árát - hangsúlyozta. A magyar felvásárlási árak messze vannak a nyugat-európai átlagáraktól, az EU 28 tagországa közül Magyarország a 23-24. helyen áll - mutatott rá a szakmaközi szervezet elnöke. Hozzátette, az elmúlt öt hónapban nem csökkentek Nyugat-Európában a nyerstej árak, vagy alig. A spot piacon áprilisban-májusban ugyan valóban volt egy mélyrepülés, de júniusban már több mint 30 százalékkal emelkedtek az árak, s az emelkedő trend megmaradt júliusra is, így semmi nem indokolja, hogy a nyerstej felvásárlási ára csökkenjen.

A TSZSZT elnökének tájékoztatása szerint az FM-től Czerván György államtitkár és Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, a szaktárca szakértői, a kereskedelmi láncok képviselői valamint tejtermelők és -feldolgozók vettek részt a megbeszélésen.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) korábban kiadott közleményében hangsúlyozta: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel megvédje a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeit azokkal szemben, akik veszélyeztetik tevékenységükkel a nagy erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt.

Az FM tájékoztatása szerint a megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, és ezek kölcsönös értékelése után lehet dönteni a további lépésekről.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a tejágazatban sikerült tudatosan felépített, szoros együttműködést kialakítani a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között. Az együttműködés eredményeképpen az elmúlt években folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a boltok polcain, bővült a hazai tejtermelés, és nőtt a minőségi magyar tej értékesítése.

A tárca közleményében leszögezte: álláspontja szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek, és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem.

Forrás: MTI

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás