Hirdetés
A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet
Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából.
Az olyan rostforrások, mint a sötét kenyér, a korpa és a gabonafélék segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát.
Csökkenti a gyulladás és a szívbetegség kockázatát
A teljes kiőrlésű gabonákból származó rostok jobban csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegség kockázatát, mint a gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok – derül ki a JAMA Network Open című szaklapban március 31-én megjelent tanulmányból.
Hirdetés
Több egyetem, köztük a Harvard Chan School of Public Health és a Columbia Egyetem kutatói 4125 65 éves és idősebb felnőtt adatait vizsgálták mintegy 25 éves követési idő alatt. A kutatók összehasonlították a (táplálkozási felmérésekből számított) rostbevitelt a vérükben lévő gyulladásmarkerekkel és a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos megbetegedéseinek arányával az idő múlásával.
Az elegendő rostbevitel előnyei
A kutatók azt találták, hogy a teljes rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem volt meglepő. Korábbi kutatások szerint az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
Amikor azonban az adatokat a rostforrások szerint szétválasztották, a kutatók azt találták, hogy egy bizonyos típus volt kapcsolatban az alacsonyabb szívbetegség-kockázattal és gyulladással - a teljes kiőrlésű élelmiszerekből, például a sötét kenyérből, a magas rosttartalmú gabonafélékből (például zabpehelyből) és a korpából származó rostok.
Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – például almából, narancsból, banánból, babból, brokkoliból és borsóból – származó rostok nem voltak következetesen kapcsolatban az alacsonyabb gyulladással.
Meglepő különbség
A különbség meglepő volt, mondta Rupak Shivakoti, a tanulmány vezető szerzője, a Columbia Mailman School of Public Health epidemiológiai adjunktusa.
„A rostokról általában úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, de a tanulmányunk adatai azt sugallják, hogy a gyümölcs- és zöldségrostoknak talán kisebb szerepük van a gyulladás szintjében, mint a gabonafélék rostjainak” – mondta Shivakoti az Insidernek.
Az eredmények azt sugallják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék különösen hasznosak lehetnek a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, de további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogyan lehet a legjobban kihasználni a különböző rostforrások egészségre gyakorolt előnyeit.
Kezdetben a kutatók azt feltételezték, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rostjai a gyulladás csökkentésével mérsékelhetik a szívbetegségek kockázatát, jobban, mint más típusú rostok. Bár igaz volt, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék alacsonyabb gyulladáshoz kapcsolódtak, ez nem magyarázta meg teljesen az eltérést.
További kutatásokra van szükség
A rostokon kívül a teljes kiőrlésű gabonában található egyéb tápanyagok is hozzájárulhatnak az előnyök magyarázatához, beleértve a fehérjéket, a B-vitaminokat, az egészséges zsírokat és az ásványi anyagokat.
A vizsgálat korlátozott volt abban a tekintetben, hogy megfigyeléses volt. Így az adatok nem tudták közvetlenül kimutatni, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai jobb egészségügyi eredményeket okoztak. Emellett egy speciális, idősebb, túlnyomórészt fehér felnőttekből álló populációra összpontosított. Ennek eredményeképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai milyen előnyökkel járhatnak, és kiknek.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kétszer ad, aki gyorsan ad
El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.
Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok
A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés