A pozitív megerősítő tréning (PRT) ígéretesnek bizonyult a társfajok stresszének csökkentésében és az állatok jólétének javításában, de kevés kutatást szentelnek a haszonállatoknak, például a tejelő tehenek viselkedésének.

Ez arra késztette a British Columbia Egyetem kutatóit, hogy megnézzék, vajon a tejelő tehenek megtanulhatják-e csökkenteni az olyan eljárásokra adott stresszreakciókat, mint az állatorvosi ellátás, csökkenteni a sérülések kockázatát, és segíteni őket abban, hogy jól érezzék magukat az új ingerekkel.

Jennifer Heinsius, a Föld- és Élelmiszerrendszerek Karának PhD hallgatója elmondta: "Eddig nagyon kevés kutatást szenteltünk a haszonállatoknak, ezért elhatároztuk, hogy teszteljük a tejelő tehenek kifutóban történő pozitív megerősítéssel történő irányításának hatásait - ez gyakori tapasztalat az állatorvosi gondozásban vagy tartásban részesülő tejelő tehenek számára."

Forrás: Pixabay

Holstein üszők

A csapat egy 20 fős, 3-6 hónapos Holstein tejelő üszőből álló csoporttal kezdte, amelyek már rendelkeztek tapasztalattal a szarvasmarha kifutók terén és az emberi kezelésben. Azt jósolták, hogy a PRT-vel kezelt üszők játékos viselkedést mutatnak majd, mint a kontroll üszők a kifutóhoz való hozzáférés előtti időszakban. Az állatokat véletlenszerűen osztották be egy pozitív megerősítő kezelésben részesülő csoportba vagy egy kontrollcsoportba, amely a megszokott kezelést kapta a kifutóban.

A vizsgálat 28 kezelést tartalmazott minden állat számára heti 4 napon keresztül, napi 1 alkalommal. Az üszőket először egy váróterembe vitték, majd beengedték őket a gyakorlóterületre. A képzési csoport számára a gabonát élelmiszer-megerősítésként használták a szakaszokon való előrehaladáshoz. Az üszőket arra képezték ki, hogy pofájukkal megérintsenek egy célpontot – ezt a célpontot fokozatosan mozgatták, amíg az állatok teljesen be nem léptek a kifutóba.

A kontroll üszőket is megismerték ugyanezzel a kifutóval, de nem kaptak jutalmat, ehelyett egy kezelő vezette őket, bátorító szavakkal, nyugodt testmozgásokkal és gyengéd bökdöséssel, hogy megakadályozza őket a hátrálásban.

A kutatók értékelték a tapasztalataikat, feljegyezve a viselkedésüket abban az időszakban, amikor várakoztak, mielőtt elkezdték a napi foglalkozásaikat.

Mit fedezett fel a csapat?

Heinsius elmondta: "Összességében a pozitív megerősítéssel edzett tejelő üszők előrelátóbb viselkedést mutattak a rajthelyen, mint a kontrollcsoport – gyakrabban váltottak viselkedést, jelezve, hogy várták a tréning kezdetét és a jutalmukat."

Az állatcsoport több játékos viselkedésformát is mutatott, beleértve a futást és az ugrást, ami azt mutatja, hogy pozitívnak tartják az élményt. "A játékviselkedés növekedése arra utal, hogy a pozitív megerősítő tréning pozitív hatással volt az állatok érzelmi állapotára a kezelés előtt" - jegyezte meg Heinsius - olvastuk a dairyglobal.net-en.

A kutatócsoport szerint további kutatásokra van szükség, például a képzés hosszú távú előnyeinek vizsgálatára.

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás