A szamár nagyon népszerű állat. Ha rágondolunk, mindenkinek azonnal egy aranyos állat jut az eszébe. Ez igaz is, ám a szamarakat megis lehet enni, és érdemes is, mert nagyon finom és különleges húst és tejet termelnek. Ez utóbbit jól példázza, hogy egyes termelők 1000 eurót kérnek egy kiló szamársajtért. De miért ilyen drága,és miért nem terjedt még el Európában?

A szamártej felhasználásánek bizonyos régiókban nagy hagyománya van. Kozmetikumokban, csecsemőtápszerekben és gyógyszerekben is használják. A szamarak nem termelnek sok tejet, és Európa számos részén nem fejik őket.

Magyarországon ez egyáltalán nem elterjedt. A lótej összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje teljesen más. Sokkal sűrűbb és más fehérjéket tartalmaz. A lótej hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma,valamivel alacsonyabb a fehérjetartalma és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk a tehéntejhez, hogyannak az ízét már nem érezzük.

Forrás: Pixabay

Egy liter szamártej 2000-3000 forintba kerül, és főleg az anyukák vásárolják a gyerekeiknek. És- valószínű - a jövőben sem fogják széles körben vásárolni. Ennek oka az ára.

Ahol viszont nagy mennyiségben termelnek szamártejet, ott főleg kozmetikumnak használják, nem pedig nyersélelmiszernek. Vannak márkák, amelyek megjelentek ezen a piacon, és Nyugat-Európában bizonyos üzletekben és láncokban árulják őket. Egyes olasz és mediterrán országokban is fejnek szamártejet.

Forrás: Pixabay

A szamárhús egy sokkal egyszerűbb történet. Ezt elsősorban éttermeknek adják el a termelők. Vannak feldolgozott termékek is, minta kolbász, a szalámi és a májaskolbász, amelyek gyakran marha- vagy sertéshússal kevert szamárhúsból készülnek. Ezek nagyon ízletesek, és néhány webshop árulja ezeket a termékeket.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy megjelenik majd a multik üzleteiben is, mert nem lehet tonnákat termelni belőle.

Ezek a termékek jóval drágábbak-körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kiló hagyományos szalámi -, de nem megfizethetetlenül drágák.

Szájról szájra terjed a hír,és már Budapest legjobb éttermei is felvették az étlapjukra. Ha pedig megeszik, akkor steak, pörkölt vagy ragu formájában marad az étlapon.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Erdő vagy fával borított egyéb terület?

2024.12.14.

Termőföld tulajdonosaként szembesülhetünk azzal, hogy ingatlanunkon – habár annak művelési ága erre nem mindig utal – szórtan, kisebb-nagyobb csoportokban, sávokban vagy akár a terület egészén fák találhatóak. Ha a területtel hosszabb ideje nem foglalkoztunk, vagy az öröklés útján került a tulajdonunkba, és most szeretnénk valamilyen módon hasznosítani, akkor felmerül a kérdés, hogy ezzel a fával borított területtel vajon mit tehetünk, milyen jogszabályokat kell figyelembe vennünk. A kérdések eldöntése nem mindig egyszerű.

Hörcsögöket utaztatnak, hogy megmeneküljenek a kerecsensólymok

2024.12.14.

A magyarság emblematikus madara, a kerecsensólyom a ragadozó madarak általános üldözése és a mezőgazdaságban nagy mennyiségben használt veszélyes vegyszerek miatt az 1970-es évekre a kipusztulás szélére került Közép-Európában. Hazánkban sem volt jobb a helyzet, az állományt kevesebb, mint tíz fészkelőpárra becsülték akkor.

Begyűjtődrónnal fedeztek fel egy új fajt

2024.12.14.

A Nemzeti Trópusi Botanikus Kert (National Tropical Botanical Garden, NTBG) botanikai drón programjának köszönhetően került a kutatók szeme elé az új szegfűfaj.

Kiszorulhatnak az uniós piacról az európai termelők?

2024.12.14.

Lengyelország Franciaországgal együtt kiállt az Európai Uniónak Mercosurral (a Brazíliát, Argentínát, Bolíviát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur-csoporttal) kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen, mert az ártana az ország termelőinek.

Válaszolt a Nébih: mit tegyünk, ha toxinos a kukoricatermés?

2024.12.14.

A magyar kukoricatermés jelentős részének túl magas a toxintartalma.

Négy veszély is van a csípős ételekben

2024.12.14.

Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás