Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak. Ahhoz, hogy ezzel a hazai tejágazat is lépést tudjon tartani, energia-, munkaerő- és mérethatékony telepek szükségesek. Az ágazat jövőbeli fejlődése és az innovatív beruházások elősegítése érdekében megújította együttműködési megállapodását a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Kereskedelmi és Hitelbank közleménye szerint a pénzintézet 2012. óta kiemelt pártoló tagja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak. A korábbi, határozott időtartamra szóló megállapodás újbóli aláírására, az együttműködés megerősítésére került sor Budapesten 2024. márciusában. Az újabb három évre szóló egyezmény értelmében a K&H kiemelt pártoló tagként – többek között – tanácskozási joggal vehet részt a szervezet eseményein, továbbá rendszeres kétoldalú egyeztetések megszervezésével támogatja annak eredményes működését és céljainak elérését.

Tejjel koccintottak a résztvevők a megállapodás megerősítésére szervezett rendezvényen

„Mozgalmas, kihívásokkal teli évek állnak az ágazat mögött, és várhatóan a folytatás is hasonló lesz. Előrejelzések szerint ugyanis 2035-ig 19,7 millióról 17,3 millióra csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok ugyanezen időpontig növekedni fognak. Ha ezzel itthon is lépést szeretnénk tartani, nem lehet halogatni az energia, munkaerő és méret szempontjából is hatékonyabb telepek létrehozását. Továbbá az egyre erősödő fenntarthatósági elvárásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, amelyek főként a trágyakezelés és energiahatékonysági beruházások felé mozdítják a szektort” – hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletág vezetője. 

„Erősen kötődünk az állattenyésztéshez, a mezőgazdaság és élelmiszeripar – ezen belül is a tejágazat – stratégiai partnerei vagyunk, az agrárhiteleken belül az állattenyésztéshez kapcsolódó portfóliónk aránya 43 százalék, amely közel 1250 ügyfelet jelent. Ezért a szektor további fejlesztésében és fejlődésében aktívan részt kívánunk venni. Ennek egyik pillére az együttműködési megállapodás meghosszabbítása” – mondta el a szakértő.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője így nyilatkozott

„A K&H-val kötött partneri megállapodás is támogatást nyújt abban, hogy szervezetünk és az ágazat egésze előtt álló feladatokat hatékonyabban, akár a K&H szaktudására is támaszkodva lehessen megvalósítani” – mondta a megállapodás aláírásakor Harcz Zoltán ügyvezető igazgató. 

„A tejágazatnak az elmúlt években számos kihívással kellett szembenéznie, dinamikus áremelkedés utáni gyors visszarendeződés, infláció, történelmi aszály, a tejtermékgyártás önköltségének növekedése. Ide kell sorolni a kiskereskedelmet érintő különböző terheket is. Számtalan tejtermelő fejezte be termelését, miközben olcsó import is nehezítette életünket, különösen a félkemény sajtok piacán. 

A Kereskedelmi és Hitelbank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megerősítette az együttműködését

Továbbra is igen súlyos kihívást jelent a lakosság tej és tejtermék fogyasztásának visszaesése, a kiskereskedelemi élelmiszer-értékesítések alacsony szintje. Az ágazaton belül újra kell indulnia a tejtermelői és az ipari fejlesztéseknek, erősödnie kell a horizontális és vertikális összefogásoknak, amelyek eredményeként megvédhetjük a tejtermelőket, növelhetjük a feldolgozóknál az értékesítést, a hatékonyságot, bővíthetjük a termékpalettát és a kapacitást. 

A folyamattal végső soron a lakosság tej és tejtermék fogyasztása is bővülhet, ez utóbbi cél össztársadalmi jelentősége ugyanis jóval túlmutat ágazatunkon”.

Információk a K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan több mint 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten, gyorsan és gördülékenyen elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet - írták.

Kézfogás a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán (balra) és Rajna Gábor, a K&H Vállalati divízió vezetője között

Főbb adatok: 

A K&H Bank 2023. december 31-én

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 571 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5603 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 108 milliárd forint

A K&H Biztosító 2023. december 31-én:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 35,7 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 201,3 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

A Tej Terméktanácsról bővebben

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tejtermelő gazdák, a feldolgozók, kereskedők, gazdasági társaságok és szövetkezetek által létrehozott és működtetett szakmai jellegű társadalmi szervezet. Tevékenysége az Európai Unió és Magyarország agrárspecifikus szabályozásában szakmaközi szervezetnek felel meg. Céljai a piaci kapcsolatok viszonyrendszerének szabályozottsága, a szélsőséges piaci helyzetek, érdekkonfliktusok kezelhetővé tétele, a különböző piaci szereplők közötti konszenzus megteremtése. Célként tűzte ki a szervezet, hogy az ágazat piaci szereplőinek naprakész ismeretei legyenek a gazdasági tevékenység tervezhetővé tétele érdekében, a tej és tejtermékek hazai fogyasztása növekedjen, illetve az ágazat társadalmi megítélése pozitívvá váljon - írták.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás