Tavasz van a levegőben. Zöld a fű, indul a lovak legeltetésének szezonja. Van-e idillibb dolog annál, mint figyelni a lovadat, ahogy tömi a pocakját a friss legelőn. Kivéve talán az, hogy nem kellene hagyni, hogy elfelejtsen mértéket tartani. A tavaszi fű veszélyeket is hordoz.

A lovak általában már nem dolgoznak annyit, mint régen, és számos jóléti betegség is sújtja őket. Ide soroljuk a laminitist vagy patairha-gyulladást is. Kialakulásának számos oka lehet, de abban megegyeznek, hogy vagy egy, már meglévő probléma szövődményeként jelentkezik, vagy egy külső tényező hatására alakul ki.

A lovak általában már nem dolgoznak annyit, mint régen, és számos jóléti betegség is sújtja őket. (Fotó: Pixabay)

Bezabál a ló a friss fűből

Az egyik leggyakoribb külső tényező, ami gyakran borzolja a lótulajdonosok idegeit, az a hirtelen történő, nagy mennyiségű szénhidrát-beviteléből fakad. Magyarul, tavasszal bezabál a ló a friss fűből. A gyorsan növekvő fűnek igen magas a cukortartalma, és az addig szénázó lovak szervezetét ez meglepheti, és igen súlyos tüneteket okozhat. (Hasonlóan a kukoricához!)

A heveny patairha-gyulladás tüneteit már sokszor, sok helyen leírták, így ezt csak röviden említenénk. Jellemzően a két első lábat érinti, ilyenkor a ló megpróbálja tehermentesíteni azokat, furán áll, mintha „le akarna ülni”. Tipeg. Ha lefekszik, nem szívesen áll fel, gyakran izzadás is kíséri. A fájdalmas lábvégek forrók, lüktet a csüdartéria. Ha pártában megszorítod a lábat, valószínűleg a karod is recsegni fog, olyan erővel rántja el…

Metabolikus szindróma

Vannak bizonyos endokrin tényezők, amelyek bizonyos fajtákat, egyedeket még fogékonyabbá tesznek a laminitisre. Ilyen a metabolikus szindróma, amely inzulinrezisztenciával párosul. Ezek a lovak általában elhízottak, vagy hízásra nagyon hajlamosak, és kevésbé fog rajtuk a diéta. Jellemzően a pónik, kislovak (pl. hucul), és a quarter horse fajták érintettek.

A Cushing kórban (PPID) szenvedő lovaknak gyakran rendellenes a zsíreloszlásuk, és izomsorvadás is érinti őket. Szőrük hosszú, olykor hullámosodik, nehezen vedlenek.

Jellemző a magas vízfogyasztás és ennek megfelelően a sok vizelet. Gyenge immunrendszerük miatt visszatérő fertőzések gyötörhetik őket, és a hiperinzulinizmus miatt fogékonyabbak a laminitsre.

Mit tehetsz?

  • Tavasszal korlátozod a legelőn töltött időt. Reggel alacsonyabb a fű cukortartalma. A legelőhöz szoktatáskor elég, ha csak ilyenkor engeded egy órát legelni. Vigyázat! A lovak rájönnek, hogy korlátozzák a legelőn töltött idejüket, és hajlamosak úgy viselkedni, mint az emberek a svédasztalnál: a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb kaját felzabálni. Ezért érdemes előtte szénázni, vagy ha szoktak abrakolni, akkor a kiengedés előtt etetni.
  • Ha a veszélyeztett kategóriába tartozik a lovad, nem engeded a friss legelőre. Beteszed egy poros karámba, ahol továbbra is csak szénát ehet, és csorog a nyála a fű után. A száraz karám nem lerágott füvet jelent! Az egészen rövidke, lelegelt fű is intenzív növekedésben van, ergo, magas a cukortartalma. Vigyázat! A lovak szöknek innen!
  • Szájkosarat teszel rá, és bandázhat a haverjaival a legelőn, de csak igen keveset tud enni a cukros fűből. Vigyázat! Houdini a szájkosarat is leveheti!
  • Az érzékenyebb lovakat akkor lehet minden gond nélkül folyamatosan legeltetni, ha már nincs intenzív növésben a fű. Ősszel ugyanígy kizöldül újra, úgyhogy érdemes odafigyelni.

Ha megtörtént a baj

Elzárni a lovat a takarmánytól, legfeljebb szalmát kaphat. A lábát lehetőleg folyamatosan hűteni kell, és állatorvost kell hívni! Az időben elkapott, helyesen kezelt heveny patairha-gyulladás gyorsan  és szövődmény nélkül gyógyítható.

Van néhány gyógynövény, amelyek az orvosi terápia kiegészítéseként hasznosak lehetnek:

  • ördögcsáklya – erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító,
  • máriatövismag – méregtelenítő, májregeneráló,
  • alga – magas ásványianyag-tartalma segít az egészséges pataszerkezet kialakításában,
  • csalán – méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, enyhe vízhajtó.

(Forrás: lovasok.hu)

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás