Hirdetés
A takarmánygyártóknak adná a lejárt szavatosságú termékeket a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedő
A Magnit, a legnagyobb orosz élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat tervbe vette, hogy a lejárt és sérült élelmiszereket a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás helyett a takarmány- és műtrágyagyártóknak értékesíti – áll a vállalat közleményében.
„A projekt részeként kidolgoztunk egy rendszert a lejárt termékek leírására, amelyek továbbra is rendelkeznek [tápértékkel]” – fogalmaz a közlemény.
Moszkvában már elindult az a kísérleti projekt, amelynek keretében az élelmiszerhulladékot állati takarmánynak adják át. Ha sikeresnek bizonyul, a vállalat kiterjeszti a projektet. A Magnit azt állította, hogy a projektet az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium támogatta.
Hirdetés
A lejárt szavatosságú élelmiszerek takarmány- és műtrágyagyártásban való felhasználását Oroszországban 2020-ban törvényileg engedélyezték. Egyetlen takarmányipari vállalat sem számolt azonban még be arról, hogy tömegesen beépítené az élelmiszerhulladékot a termelési láncába.
A lábnyom csökkentése
A lejárt szavatosságú termékek eladása a vásárlóknak akár nagy kedvezménnyel vagy jótékonysági célokra történő adományozása szigorúan tilos Oroszországban, de a visszatérítéses újrahasznosítás a helyes racionális lépés az élelmiszerhulladék környezeti hatásának csökkentésére – mondta Igor Karavaev, a kiskereskedelmi vállalatok szövetségének (AKORT) elnöke az Izvesztyija című orosz lapnak.
Az AKORT becslése szerint a kiskereskedelmi forgalomban az élelmiszerek közel 7%-a vész el, hozzátéve, hogy csak a tagoknál évente 700 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ebből 25% esik a süteményekre, a tejgasztronómiára, a csemegehúsokra, kolbászokra és az élelmiszerekre, további 30% a húsra, halra és baromfira, 45% pedig a gyümölcsökre és zöldségekre.
Áthárított felelősség
Szergej Mihnyuk, a Nemzeti Takarmányipari Szövetség ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy nem minden, Oroszországban a kiskereskedelmi láncokban gyártott és értékesített termék használható másodlagos nyersanyagként a takarmánygyártásban.
„A haszonállatok abból nyernek izomtömeget, amit elfogyasztanak, és ha a boltban van lejárt kocsonya vagy sütemény, mit kezdjünk vele? A lejárt zöldségeknél elkezdődik a rothadási folyamat, miközben steril termelésünk van” – mondta Mikhnyuk, hozzátéve, hogy a takarmánygyártók számára ezek miatt a kihívások miatt talán egyszerűbb lenne egyáltalán nem foglalkozni az élelmiszerhulladékkal.
Mikhnyuk azt is hozzátette, hogy a lejárt termékek értékesítésére irányuló kezdeményezés úgy tűnik, mintha az élelmiszerhulladék ártalmatlanításának felelősségét – annak minden logisztikai vagy jogi hiányosságával együtt – a takarmányiparra próbálnák áthárítani.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia
A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.
Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is
A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés