Az elmúlt évek gasztronómiai forradalmának köszönhetően a cékla ismét a figyelem középpontjába került. Egyre többen fedezik fel újra ezt a rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldséget, amely különösen a téli hónapokban jelenthet értékes vitamin- és ásványianyag-forrást.

Az éttermek után az otthonokban is egyre népszerűbb

A cékla nemcsak a profi séfek körében lett ismét divatos alapanyag, hanem a háztartásokban is egyre többen alkalmazzák kreatív módon. A boltok polcain megtalálható cékla túlnyomó többsége hazai termelőktől származik, és csupán a szezon végén jelenik meg kisebb mennyiségű import áru a piacon – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is (Fotó: Pixabay)

A cékla igazi szuperélelmiszer: gazdag káliumban, kalciumban, vasban, szilíciumban és magnéziumban. Ezen kívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot és nikkelt, valamint számos fontos vitamint, mint a B1-, B2-, B6- és C-vitamin, folsav, niacin és biotin.

A cékla térhódítása és sokoldalúsága

A növekvő kereslet oka nem csupán az egészségre gyakorolt jótékony hatása, hanem az is, hogy rendkívül változatosan elkészíthető. Kiváló alapanyag főzelékekhez, levesekhez, salátákhoz, savanyúságokhoz, sőt, még desszertekben is megállja a helyét. Egyre népszerűbb frissen facsart lé formájában vagy smoothie-k alkotóelemeként is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) jelentése szerint Magyarországon jelenleg mintegy 250–350 hektáron folyik céklatermesztés, évente 10–20 ezer tonnát állítanak elő. Az elmúlt öt évben a termőterület folyamatosan növekedett, mintegy 100 hektárral bővült.

Az okok között szerepel, hogy a cékla jól illeszthető a vetésforgóba, gépesítése könnyen megoldható, termesztése kiszámítható, és a támogatási rendszer is ösztönzőleg hat a termelés bővítésére.

A terméshozam is folyamatosan nő

A modern termesztéstechnológiák alkalmazásával nemcsak a termőterület, hanem az átlagos hozam is egyre magasabb. A termesztés ugyanakkor erősen központosított, kevés vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel, jellemzően a hagyma, burgonya és sárgarépa mellett, kiegészítő termékként kerülve az áruházláncok polcaira.

A cékla valóban kiérdemelte a szuperélelmiszer címet: segíti a sebgyógyulást, támogatja az izomszövetek regenerálódását, erősíti a májat és a bélrendszert. A benne található betain elősegíti a zsíranyagcserét, így zsírégető hatással is bír. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr fiatalos megjelenéséhez és megújulásához.

(Forrás: penzcentrum.hu/hellovidek)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

16 vármegyében zivatar, 6-ban köd miatt van ma riasztás érvényben

2025.03.25.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország teljes területén 2025.03.25. kedd éjfélig.

Veszélyes vízi kombinációt kutattak két magyar egyetem szakértői

2025.03.25.

A kutatók a kombinált szennyezés által okozott letális elváltozások értékelése mellett nagyfelbontású képalkotó berendezésekkel vizsgálták a hallárvákat és a szennyezőanyagok által okozott szervi elváltozásokat is nyomon követték.

Három helyen is kitört a veszélyes állatvírus: durvul a helyzet és szigorodnak a szabályok Szlovákiában

2025.03.24.

Ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) vírust azonosított a szlovák hatóság, a járvány kitörésében három, a magyar határ közelében lévő telep is érintett

A hazai tejfogyasztás és a tejipar támogatásáért is kapott miniszteri kitüntetést a kaposvári FINO ügyvezetője

2025.03.24.

Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője Pro Alimentis Hungariae Díjat vehetett át Budapesten

Több mint 440 milliárd forint értékben igényelhetnek pályázati támogatást a hazai vállalatok az Energetikai Programban

2025.03.24.

A Jedlik Ányos energetikai program legfontosabb hatása az lesz, hogy csökkenti a hazai cégek rezsikiadásait, ezzel javítva versenyhelyzetüket

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 193 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás