Hirdetés
A szuperzöldség, ami megtisztítja a májat és erősíti az immunrendszert
Az elmúlt évek gasztronómiai forradalmának köszönhetően a cékla ismét a figyelem középpontjába került. Egyre többen fedezik fel újra ezt a rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldséget, amely különösen a téli hónapokban jelenthet értékes vitamin- és ásványianyag-forrást.
Az éttermek után az otthonokban is egyre népszerűbb
A cékla nemcsak a profi séfek körében lett ismét divatos alapanyag, hanem a háztartásokban is egyre többen alkalmazzák kreatív módon. A boltok polcain megtalálható cékla túlnyomó többsége hazai termelőktől származik, és csupán a szezon végén jelenik meg kisebb mennyiségű import áru a piacon – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A cékla igazi szuperélelmiszer: gazdag káliumban, kalciumban, vasban, szilíciumban és magnéziumban. Ezen kívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot és nikkelt, valamint számos fontos vitamint, mint a B1-, B2-, B6- és C-vitamin, folsav, niacin és biotin.
Hirdetés
A cékla térhódítása és sokoldalúsága
A növekvő kereslet oka nem csupán az egészségre gyakorolt jótékony hatása, hanem az is, hogy rendkívül változatosan elkészíthető. Kiváló alapanyag főzelékekhez, levesekhez, salátákhoz, savanyúságokhoz, sőt, még desszertekben is megállja a helyét. Egyre népszerűbb frissen facsart lé formájában vagy smoothie-k alkotóelemeként is.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) jelentése szerint Magyarországon jelenleg mintegy 250–350 hektáron folyik céklatermesztés, évente 10–20 ezer tonnát állítanak elő. Az elmúlt öt évben a termőterület folyamatosan növekedett, mintegy 100 hektárral bővült.
Az okok között szerepel, hogy a cékla jól illeszthető a vetésforgóba, gépesítése könnyen megoldható, termesztése kiszámítható, és a támogatási rendszer is ösztönzőleg hat a termelés bővítésére.
A terméshozam is folyamatosan nő
A modern termesztéstechnológiák alkalmazásával nemcsak a termőterület, hanem az átlagos hozam is egyre magasabb. A termesztés ugyanakkor erősen központosított, kevés vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel, jellemzően a hagyma, burgonya és sárgarépa mellett, kiegészítő termékként kerülve az áruházláncok polcaira.
A cékla valóban kiérdemelte a szuperélelmiszer címet: segíti a sebgyógyulást, támogatja az izomszövetek regenerálódását, erősíti a májat és a bélrendszert. A benne található betain elősegíti a zsíranyagcserét, így zsírégető hatással is bír. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr fiatalos megjelenéséhez és megújulásához.
(Forrás: penzcentrum.hu/hellovidek)
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni
2025.03.20.Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 193 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés