Az elmúlt évek gasztronómiai forradalmának köszönhetően a cékla ismét a figyelem középpontjába került. Egyre többen fedezik fel újra ezt a rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldséget, amely különösen a téli hónapokban jelenthet értékes vitamin- és ásványianyag-forrást.

Az éttermek után az otthonokban is egyre népszerűbb

A cékla nemcsak a profi séfek körében lett ismét divatos alapanyag, hanem a háztartásokban is egyre többen alkalmazzák kreatív módon. A boltok polcain megtalálható cékla túlnyomó többsége hazai termelőktől származik, és csupán a szezon végén jelenik meg kisebb mennyiségű import áru a piacon – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is (Fotó: Pixabay)

A cékla igazi szuperélelmiszer: gazdag káliumban, kalciumban, vasban, szilíciumban és magnéziumban. Ezen kívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot és nikkelt, valamint számos fontos vitamint, mint a B1-, B2-, B6- és C-vitamin, folsav, niacin és biotin.

A cékla térhódítása és sokoldalúsága

A növekvő kereslet oka nem csupán az egészségre gyakorolt jótékony hatása, hanem az is, hogy rendkívül változatosan elkészíthető. Kiváló alapanyag főzelékekhez, levesekhez, salátákhoz, savanyúságokhoz, sőt, még desszertekben is megállja a helyét. Egyre népszerűbb frissen facsart lé formájában vagy smoothie-k alkotóelemeként is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) jelentése szerint Magyarországon jelenleg mintegy 250–350 hektáron folyik céklatermesztés, évente 10–20 ezer tonnát állítanak elő. Az elmúlt öt évben a termőterület folyamatosan növekedett, mintegy 100 hektárral bővült.

Az okok között szerepel, hogy a cékla jól illeszthető a vetésforgóba, gépesítése könnyen megoldható, termesztése kiszámítható, és a támogatási rendszer is ösztönzőleg hat a termelés bővítésére.

A terméshozam is folyamatosan nő

A modern termesztéstechnológiák alkalmazásával nemcsak a termőterület, hanem az átlagos hozam is egyre magasabb. A termesztés ugyanakkor erősen központosított, kevés vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel, jellemzően a hagyma, burgonya és sárgarépa mellett, kiegészítő termékként kerülve az áruházláncok polcaira.

A cékla valóban kiérdemelte a szuperélelmiszer címet: segíti a sebgyógyulást, támogatja az izomszövetek regenerálódását, erősíti a májat és a bélrendszert. A benne található betain elősegíti a zsíranyagcserét, így zsírégető hatással is bír. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bőr fiatalos megjelenéséhez és megújulásához.

(Forrás: penzcentrum.hu/hellovidek)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az őzbakvadászat idején különösen érdemes megismerni az őzek szezonális viselkedését

2025.04.30.

Az őzbakokra jellemző a területfoglalás, március-áprilisban foglalják el territóriumukat és szigorúan védelmezik azt.

Több tízezer hízópulykát kellett idő előtt levágni a madárinfluenza miatt

2025.04.30.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A korábban csapadékban bőséges vidékek is küszködnek az aszállyal Székelyföldön

2025.04.30.

Az elmúlt években komoly gondot jelentenek az évről évre visszatérő, egyre hosszabban tartó aszályos időszakok Romániában

Új digitális korszak küszöbén a magyar mezőgazdaság – AXIÁL-NEXT néven indul az agrárdigitalizáció zászlóshajója

2025.04.29.

A hazai agrárdigitalizáció felgyorsítására új márkát indított útjára az AXIÁL Kft. Az AXIÁL-NEXT egy újfajta szemléletet és rendszert is képvisel a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazásában.

Több ezer milliárd forintnyi támogatás, új finanszírozási lehetőségek és sürgető kihívások alakítják a magyar mezőgazdaság jövőjét

2025.04.29.

A 2024-es év számos nehézséget hozott a hazai mezőgazdaság számára, a 2025-ös év azonban fordulópont lehet a szektor modernizációjában és fejlődésében.

Partnerhírek
Partner

A növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban

2025.04.29.

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft., a Magyar Talajtani Társaság tisztelettel meghívják Önt a Növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban Szántóföldi Szemlekörök Szakmai Továbbképzés a gyakorló növénytermesztők számára című szakmai továbbképzésére.

Partner

Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért

2025.04.29.

Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 200 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás