Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zsírtalanított selyemhernyóliszt fenntartható választékot nyújthat a brojlercsirkék számára. A selyemhernyó bábjait jelenleg a selyemipar hulladéktermékének tekintik. A kutatások mégis kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Magyar tudósok kutatásában a 4%-os zsírtalanított selyemhernyó-liszt (SWM-DEF) hatását vizsgálták, amelyet különböző növekedési szakaszokban csirkék takarmányába kevertek. A vizsgálat a növekedési teljesítményre, a hasított testre és a húsminőségre terjedt ki. Összesen 308 napos hím brojlercsirkét osztottak 3 takarmányozási csoportba, 5 ismétlődő karámba/diétába (karámonként 6 csirke).

A kutatások kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. (Fotó: Pixabay)

Zsírtalanított selyemhernyó-liszt takarmányként

A kontrollcsoportot standard szójabab alapú táppal etették (C); az SWM1 csoport a vágásig (11-42 nap) 4% SWM-DEF-lisztet tartalmazó starter tápot fogyasztott (1-10 napos korban). Az SWM2 csoport a starterfázisban a kontrolltápot, a vágásig pedig a 4%-os SWM-DEF-tápot kapta.

Az egyes takarmányozási fázisok – starter, növendék és befejező – végén meghatározták az egyéni élősúlyt és a tollak takarmányfelvételét. Ezt követően kiszámították a súlygyarapodást és az FCR-t. A csirkéket 42 napos korukban levágták, és meghatározták a hasított test jellemzőit. A comb és a mell fizikai-kémiai húsminőségét is értékelték.

Egy lehetséges alternatíva?

Az eredmények megerősítették, hogy az SWM-DEF alternatív takarmányforrás lehet a csirkék számára, mivel a növekedési teljesítmény, a hasított test és a hús fizikai jellemzői összességében hasonlóak voltak a 3 kezelési csoportban. A madarak húsának táplálkozási minősége azonban javult a tenyész-finomító fázisban történő bevitelével, összehasonlítva a startertáplálékként történő felhasználásával.

„A jelen vizsgálat eredményei rávilágítottak arra, hogy a hasított test, a mell és a comb hozamát nem befolyásolta a 4%-os selyemhernyó-liszt étrendi bevitele. Ez összhangban van más, a selyemhernyó-liszttel mint csirkék fehérjeforrásával kapcsolatos vizsgálatok eredményeivel.

Ugyanez nem mindig volt megfigyelhető a különböző rovarfajok (fekete katonalégy, lisztkukac vagy házilégy) vizsgálatakor. Ez a fehérje eltérő minőségének és/vagy az aminosav-hasznosítás hatékonyságának tudható be” – írták a szerzők.

A kutatók azt is tapasztalták, hogy a selyemhernyó-táplálékkal etetett szárnyasoknál nagyobb nedvességveszteség társult a mellhúsból a kiolvasztás során és a lábhúsból a felfüggesztéskor történő lecsepegtetésen keresztül.

A fogyasztók számára fontos érzékszervi tulajdonságokra összpontosítanak

A jövőre nézve azt mondták:  a további vizsgálatoknak a hús zsírsavprofiljára és a fogyasztók számára létfontosságú érzékszervi tulajdonságokra gyakorolt hatásokra kell összpontosítaniuk. A főáramú takarmányok piacára való esetleges belépést megelőzően.

A Dietary Inclusion of Defatted Silkworm Pupa Meal for Broiler Chickens at Different Ages: Growth Performance, Carcass and Meat Quality Traits című tanulmányt az Animals című folyóiratban tették közzé. )

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás