“Párlat előállítása saját pálinkafőzővel” címmel tett elérhetővé honlapján információs füzetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A dokumentumban a magánfőzés szabályait ismerteti a NAV. A jövedéki jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy személy magánfőzőként, a saját tulajdonú gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból, a tulajdonában álló pálinkafőzővel, párlatot állítson elő. Ennek részleteiről lehet többet megtudni a füzet tartalmából.

A Párlat előállítása saját pálinkafőzővel” című információs füzet tartalmából szemléztünk.

A saját pálinkafőzés szabályairól szóló információs füzetet adott ki a NAV - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest, AGROmashEXPO 2023

Magánfőzéssel az állíthat elő párlatot, aki

  • a jövedéki törvény szerinti magánfőzőnek minősül,
  • az előállításhoz használt desztillálóberendezését, a lakóhely szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz bejelentette;
  • a tárgyévben és háztartásában párlatot – bérfőzés útján – nem állíttatott elő,
  • aki a párlat tervezett előállítását – annak megkezdése előtt – a NAV-hoz bejelentette.

A pálinkafőzés otthoni megvalósításához kapcsolódó teljes információs füzetet ezen a hivatkozáson lehet elolvasni: Párlat előállítása saját pálinkafőzővel.

A bérfőzött párlat adójának megfizetése

A bérfőzetőnek átadott párlat után fizetendő adót az adóraktár engedélyese állapítja meg és szedi be a bérfőzetőtől. A párlat utáni adó készpénzzel vagy átutalással fizethető meg. A fizetendő adó mértéke a veszélyhelyzeti szabályozással összefüggésben.

  • egy bérfőzetőnek évente legfeljebb 50 liter mennyiségig – abban az esetben is, ha azt adóraktárnak kívánja értékesíteni – hektoliterenként 0 forint,
  • egy bérfőzetőnek évente az 50 litert meghaladó vagy nem adóraktári értékesítésre szánt mennyiségre hektoliterenként 565 840 forint,
  • egyéb esetben hektoliterenként 565 840 forint.

Bérfőzött párlatnál az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell érteni, ami 86 liter 50 térfogatszázalékos párlatnak felel meg.

Az adóraktár engedélyese a bérfőzetőt és képviselőjét személyazonossága igazolására hívhatja fel és a képviseleti jogosultságot is megvizsgálhatja, hogy az adót és az adófizetésre kötelezett személyét megállapíthassa.

A NAV az igényelt párlatzárjegyet hivatalos helyén adja át, miután a bérfőzető:

• a zárjegy előállítási költségét megfizette (készpénzzel, fizetési számlára készpénzbefizetéssel vagy átutalással),
• a származási igazolást – elektronikusan vagy más úton – bemutatta, illetve
• a Jöt-ben meghatározott mértékű jövedéki adót megfizette.

Az átvett zárjeggyel a bérfőzető nem köteles a NAV-nál elszámolni, de a zárjegyet legkésőbb az átvételt követő 3 napon belül köteles felhelyezni a párlat fogyasztói csomagolására.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás