A rovarok beillesztése a baromfitakarmányokba előnyös lehet az állatok jóléte és egészsége szempontjából, mivel a környezet gazdagítását szolgálják, és tápanyagforrásként szolgálnak. A rovarokkal etetett haszonállatokból származó termékek fogyasztói elfogadottságát azonban eddig csak korlátozott mértékben vizsgálták.

A sertés- és baromfiágazatban a rovarok takarmányként való felhasználása iránti kereslet várhatóan meredeken emelkedni fog, miután az EU 2021 szeptemberében engedélyezte a feldolgozott rovarfehérje sertés- és baromfitakarmányokban való felhasználását. Ennek fogyasztói elfogadottsága azonban döntő fontosságú a rovartenyésztési ágazat és a rovar alapú táplálékkal etetett állatokból származó élelmiszerek fejlődésének meghatározásában.

Az információnyújtás előtt a kutatók mérsékelten pozitív vásárlási szándékot tapasztaltak a rovarliszttel etetett kacsa megvásárlására, más takarmánytípusok mellett (Fotó: Pixabay)

Annak ellenére, hogy a nyugati országokban a szakirodalom egyre gyakrabban foglalkozik az ehető rovarok élelmiszerként való fogyasztói elfogadásával, kevés tanulmány vizsgálta a rovarok takarmányként való felhasználásával kapcsolatos fogyasztói attitűdöket.

A felmérés

2019 decembere és 2020 januárja között 565 húsfogyasztó körében online felmérést végeztek. A tanulmányban a kutatók célja a fogyasztói preferenciák és attitűdök megértése volt, különösen a rovar alapú liszttel vagy élő rovarokkal etetett baromfiakból származó hústermékek vásárlási szándéka és a fizetési hajlandósága (a példában kacsa szerepelt).

A fogyasztókat két csoportra osztották. A kontrollcsoportot azok alkották, akik a kérdések feltevése előtt nem kaptak további információkat a rovarok baromfitáplálásban való felhasználásának előnyeiről. Míg a kezelt csoportba azok a fogyasztók tartoztak, akik a kérdések feltevése előtt tájékoztatást kaptak a rovar alapú takarmányozás környezeti, biztonsági és táplálkozási előnyeiről, valamint az ízzel kapcsolatos szempontokról.

Vásárlási hajlandóság

Az információnyújtás előtt a kutatók mérsékelten pozitív vásárlási szándékot tapasztaltak a rovarliszttel etetett kacsa megvásárlására, más takarmánytípusok mellett. A legmagasabb pontszámot vagy preferenciát a gabona alapú takarmányok kapták, ezt követte a géntechnológiával nem módosított szójaliszt, majd a rovarliszt. A legalacsonyabb pontszámot a géntechnológiával módosított szójabab- és halliszt kapta, ezek voltak a legkevésbé kedvelt takarmányforrások. Ez általában a GMO-kkal kapcsolatos megítéléssel függött össze, amint azt korábban dokumentálták.

A válaszadók a címkézéssel kapcsolatos attitűdjeiket is kifejtették, amelyek növelnék a rovar alapú lisztek preferenciáját. A válaszadók mintegy 80%-a arról számolt be, hogy hajlandó lenne megenni a rovarokkal táplált kacsát, ha a címke tanúsítaná, hogy ez az étrend hogyan javítja az állat táplálkozási és jóléti állapotát.

Ugyanannyit fizetnének a rovarlisztért, mint a növényiért

A korábbi tanulmányokkal ellentétben, amelyek szerint a fogyasztók hajlandóak voltak felárat fizetni a rovarokkal etetett halért, a válaszadók többsége (64,9% a kontrollcsoportban és 72,7% a kezelt csoportban) hajlandó lenne ugyanazt az átlagárat fizetni mind a rovarliszttel, mind a növényi liszttel etetett kacsáért. Ez a megfigyelés azzal függött össze, hogy a válaszadók a vizsgált termékkel, azaz a kacsahússal kapcsolatos vásárlási ismereteinek alacsony szintje volt.

Érdekes módon a fogyasztók nagyobb preferenciát mutattak az élő rovarokkal, mint a rovarliszttel etetett kacsa vásárlása iránt. Ezt a döntést 2 fő ok befolyásolhatta:

– Először is, a fogyasztók talán azért kedvelik jobban a rovarokkal etetett madarakat, mert az ilyen etetés az állatok természetes környezetében is megtörténik, és nagyobb állatjólétet eredményezhet.

– Másodszor, az a gondolat, hogy az állatok valami „frisset” (azaz élőt) esznek, és nem feldolgozottat, a biztonság szempontjából pozitívabbnak tűnhet. Ezen túlmenően a takarmány „rovarliszt” elnevezése talán másként érzékelhető, mint más elnevezések, például a „rovar alapú takarmány”, „rovar alapú étrend” és „rovar alapú liszt”.

Szocio-demográfiai különbségek

A nemet figyelembe véve a férfiak kedvezőbb hozzáállást mutattak az élő rovarokkal etetett tenyésztett kacsával szemben, mint a nők, és nagyobb volt a szándékuk a rovar alapú liszttel és élő rovarokkal etetett tenyésztett kacsa megvásárlására. A fiatalabbak viszont kedvezőbben viszonyultak a rovar alapú liszttel és élő rovarokkal etetett tenyésztett kacsa fogyasztásához vagy vásárlásához.

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók szignifikánsan kedvezőbben viszonyultak a rovar alapú liszttel etetett tenyésztett kacsa fogyasztásához, mint a középfokú végzettséggel rendelkezők.

A tájékozott csoportban a kíváncsiság, a közömbösség és a kellemes meglepetés érzése nagyobb arányban jelentkezett (27,4%, 24,4%, illetve 18,8%), mint a kontrollcsoportban (26,7%, 23,2%, illetve 16%) (Fotó: Pixabay)

Az étkezési érzelmek

Arra a kérdésre, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlük a rovartáplálékkal etetett kacsa fogyasztásának gondolata, a legtöbb válaszadó kíváncsiságról és közömbösségről számolt be, amit a kellemes meglepetés érzése követett. A tájékozott csoportban a kíváncsiság, a közömbösség és a kellemes meglepetés érzése nagyobb arányban jelentkezett (27,4%, 24,4%, illetve 18,8%), mint a kontrollcsoportban (26,7%, 23,2%, illetve 16%).

A nők gyakrabban társítottak a rovartáplálékkal etetett kacsa elfogyasztásához undort, mint a férfiak (8%, szemben a férfiak mindössze 2%-os értékével).

Az étkezési szándékra vonatkozó kérdésre válaszolva a tájékoztatott csoport válaszadói szignifikánsan nagyobb szándékról számoltak be a rova ralapú táplálékkal etetett tenyésztett kacsa elfogyasztására. Válaszaik fő indokai között jelezték, hogy csak akkor fogyasztanák el a húst, „ha a rovarok a kacsa életciklusának részét képezik”, és ha „az íze nem változik”.

Végül csak a válaszadók kis része ellenezte teljes mértékben az ilyen termékek fogyasztását, főként undor („már a gondolatától is undorodom”) vagy ismerethiány miatt („nem vagyok biztos benne, hogy a kacsák rovarevők”). A legtöbben egyszerűen azért utasították el, mert ritkán fogyasztanak kacsahúst, ami felveti a kérdést, hogy a baromfifajok esetében eltérő lenne-e az elfogadás vagy a megítélés.

Az információ határozza meg a megítélést

Összefoglalva megállapítható, hogy a baromfiágazatban a rovar alapú takarmányok fehérjepótlóként való felhasználásának környezeti, biztonsági, táplálkozási és ízbeli vonatkozásairól szóló tájékoztatás növelte a fogyasztók elfogadási hajlandóságát a rovarok takarmányként való felhasználásával kapcsolatban, valamint a fogyasztók hajlandóságát e termékek megvásárlására és fogyasztására.

A fenntarthatóságon túl a kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy a rovarok takarmányként való felhasználását nagyobb valószínűséggel fogadják el, ha a fogyasztókat megnyugtatják, hogy a végtermék biztonságos és egészséges lesz, valamint hogy az ár és az íz változatlan marad.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy a tanulmányt 2019 decembere és 2020 januárja között végezték, még azelőtt, hogy a feldolgozott rovarfehérje sertés- és baromfitakarmányokban való felhasználásának uniós engedélyezése megtörtént volna. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy ez az engedély pozitív hatással volt-e a fogyasztók megítélésére a rovarok baromfitápokban való felhasználásával kapcsolatban.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

Dráguló borok, növekvő borexport – mi áll a háttérben?

2024.10.15.

A borpiacon jelentős áremelkedés figyelhető meg, amely mind a belföldi, mind a nemzetközi piacot érinti. A magyar borászatok sikeresen növelték exportjukat, különösen a fehérborok és a lédig borok iránt nőtt meg a kereslet. Eközben az import is erősödött, jelezve, hogy a borpiac dinamizmusát továbbra is az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igények mozgatják.

Szilvaválság az unióban? Nézze meg, hogyan teljesít Magyarország!

2024.10.15.

A szilvatermesztés Európa-szerte nehéz időszakon megy keresztül: a tavaszi fagykárok és az időjárási szélsőségek érezhetően visszavetették a termést. Az Európai Unió több országában is csökkent a betakarított szilvamennyiség, míg a magyar piac kisebb növekedést mutatott, de a szélsőséges időjárás nálunk is gondot okozott. Az export-import adatok tükrében jól látható, hogy a szilvapiac dinamizmusa jelentős mértékben függ a globális kereskedelem változásaitól.

Most már tartósan be kell rendeszkedni a mínuszokra

2024.10.15.

Az előttünk álló napokban változékony, de túlnyomórészt száraz időjárásra számíthatunk. A hét elején még több helyen előfordulhat eső, de napközben fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre több napsütés várható. A hajnali órákban több helyen pára- és ködfoltok képződhetnek, míg a nappali hőmérsékletek 12 és 21 fok között alakulnak, jelezve az őszies, de enyhe időt.

Új irányt alakít ki a BASF a portfólióirányítás, a tőkeallokáció és a teljesítménykultúra terén

2024.10.15.

A BASF új irányt jelölt ki vállalati stratégiájában, több változást is bevezetnek

Kihívások és lehetőségek az agrárszektorban: CIB Bank Agrárkonferencia 2024

2024.10.14.

Október 10-én immár harmadik alkalommal rendezték meg a CIB Bank Agrárkonferenciáját, ahol több mint 150 résztvevő gyűlt össze, hogy átfogó képet kapjanak a mezőgazdaság és élelmiszeripar legfontosabb kérdéseiről. A rendezvény középpontjában a globális és hazai gazdasági folyamatok, az élelmiszeripar nehézségei, a tejágazat helyzete, valamint a kukorica toxinproblémái álltak. A szakmai előadásokat követően kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a résztvevők az iparág kihívásait.

A mesterképzésekről tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen

2024.10.14.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen MSc Nyílt Nap című rendezvényt tart 2024. október 18-án, pénteken, 9 órától.

Partnerhírek
Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 26 univerzális kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 26 univerzális kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás