Márciusban és decemberben nyílnak idén a legnagyobb, több ágazatot is érintő beruházási támogatások. Az erdészeti ágazat szereplői az év során többször is pályázhatnak forrásokra. A témához kapcsolódó újdonság, hogy az ágazatban dolgozó fiatalok éppúgy támogathatók lesznek, mint a gépek beszerzése. A generációváltáshoz kapcsolódó kiírások hónapja a július lesz, míg az öko- és az agrár-környezetgazdálkodás novemberben pályázható meg. Az agrárdigitalizáció fejlesztésére várhatóan decemberben lehet pályázni.

Az Agrárágazat írta meg, hogy 2025-ig tart, mire kifutnak az előző pénzügyi ciklusban meghirdetett agrárpályázatok, és elszámol ezekkel az ország, de közben már megnyílnak a 2023–2027-es ciklus kiírásai is, amelyeket az ország Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai terve tartalmaz. A vidékfejlesztési célokra (II. pillér) megpályázható forrás 2,891 milliárd forint, ebből 80 százaléknyi részt a kormány biztosít tagállami hozzájárulásként. További 2,485 milliárd forint a közvetlen agrártámogatások (I. pillér) forrása. Korábban még soha nem fordult elő, hogy az állami hozzájárulás mértéke ilyen magas legyen a II. pillérben, így az sem, hogy a vidékfejlesztésre több forrás jusson (54%), mint az I. pillér terület- és állatalapú kifizetéseire.

Márciusban és decemberben nyílnak idén a legnagyobb, több ágazatot is érintő beruházási támogatások - Fotó: Magro.hu, CSZS, Gödöllő

A pályázatokban a fókusz a környezetvédelmen lesz, beleértve az erőforrás-hatékony termelést (digitális átállás), az erdősítést, az öko- és az agrár-környezetgazdálkodást. Szintén előnyt élvez a feldolgozás és a generációváltás. Utóbbit segíti a gazdaságátadás és az induló fiatal gazdálkodók támogatása. Ezen felül dedikált beruházási támogatások is várhatóak a fiatal gazdák számára. A fiatalok az I. pilléren belül is emelt összegű támogatást élveznek a gazdaságuk első 300 hektárjára - írták. 

A pályázati menterendet táblázatos formában itt lehet megtalálni.

Február: erdő

Ez a hónap döntően az erdészet támogatásáról szól. Az erdőkárok helyreállítása és megelőzése, az erdőállomány nevelése tartozik ide. Ezen felül Natura-kifizetések történnek mind erdőre, mind gyepre.

Március: nagy, ágazati beruházások

Megjelennek az első nagy, beruházási pályázatok. Az erdészetet illetően ilyen az agrárerdészeti rendszerek létrehozása és a földhasználatváltást eredményező beruházások. A vízvédelmi célú, nem termelőberuházások keretében a fölös vizek kormányzását és helyben tartását lehet megvalósítani. Megnyílnak a kertészeti, állattartó telepi és élelmiszeripari üzemek fejlesztését szolgáló pályázatok is. A kertészeten belül támogatják az ültetvénytelepítést (a gyógynövényt is), az üvegházi termelést és a post harvest infrastruktúra fejlesztését. Külön a kisvállalkozásoknak díszkertészeti beruházásokra is nyílik forrás. A tudásátadás keretében a bemutatóüzemi programok finanszírozását lehet megpályázni.

Április: erdősítés, öntözés

Pályázat nyerhető az erdőtelepítések és fásítások támogatására, valamint a több éves erdő-környezetvédelmi vállalások finanszírozására. Egy kiírás az erdőtüzek megelőzését is szolgálja. Ekkor lehet benyújtani a fejlesztési terveket az öntözéssel kapcsolatos beruházásokra, és kérni az öntözési közösségek támogatását. Az élelmiszer-biztonságot szolgálja a minőségbiztosítási rendszerekhez való csatlakozás, de tulajdonképpen az állatjóléti előírások teljesítése (húsmarha) és az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem is. A növényi és állati genetikai erőforrások megőrzésére is nyílik pályázat. Egy kiírás pedig a helyi szükségleteket kiszolgáló árutermelő vagy szolgáltató vállalkozások indítását támogatja.

Május: összefogás

Termelői csoportok és a tanácsadás támogatása.

Június: erdészeti gépek

Sokan várják az erdészeti gépek, eszközök beszerzésének támogatását, ami újdonságként jelenik meg ebben a pillérben. Az erdők klímarezisztenciájának fokozására is nyílik pályázat.

Július: generációváltás

Ebben a formában szintén újnak számít a gazdaság átadását és átvételét külön-külön támogató konstrukció, amelyhez a szakvezetés és a szakma is nagy reményeket fűz. Ezen felül a fiatal gazdálkodók indulását és beruházásait külön támogatják, méghozzá nem csak a mező-, hanem az erdőgazdaságban is. Egy további pályázatban életkortól függetlenül, kisüzemként is lehet forrást kérni a gazdaság beruházásaira.

Augusztus és szeptember: vidéki élet

Nyár végén a vidéki infrastruktúra fejlesztése áll a középpontban: tanyafejlesztés és az önkormányzati beruházások (utak, szennyvízkezelés). A baromfifélék állatjóléti támogatásaira is ekkor lehet forrást igényelni.

Október: a rövid ellátási lánc

Ismét lehet többéves erdő-környezetvédelmi vállalásokat tenni. A hónap fajsúlyosabb kiírása a rövid ellátási láncokat támogató pályázat.

November: AKG és ÖKO

Ebben a hónapban a pályázatok egyik része a kistelepülési fejlesztéseket szolgálja, újdonságként a helyi biomassza-erőművek létesítését is. Továbbá ökoturisztikára és digitalizációra is lehet forrásokat kérni. A hónap igazán fajsúlyos kiírásai azonban az öko- (ÖKO) és az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) támogatását szolgálják, többéves projektek keretében. A futó, hároméves támogatási időszak 2024 végén jár le, az AKG-kifizetés mintegy egymillió hektárt, az ÖKO 150 ezer hektárt érint. Az ökológiai módszerekkel termelő terület ennél nagyobb, összesen bő 300 ezer hektár az országban. Az átállt gazdaságoknak képesnek kell lenniük a biofelár, a termékfeldolgozás és/vagy a rövid ellátási lánc révén finanszírozni a termelésüket. A 2022-ben elfogadott „Nemzeti cselekvési terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért” 2027-re 10%-os ökológiai területarányt tűzött kicélul.

December: digitális átállás, szárítók és tárolók

Az év végén lehet igényelni a kiskérődzők, a tehenészetek, valamint a méhcsaládok állatjóléti támogatását. Emellett fontos beruházási pályázatok nyílnak meg az agrárdigitalizáció, tehát a digitális átállás, a kertészetek technológiafejlesztése, valamint a terménytisztítás, -szárítás és -tárolás támogatására. A digitális átállás keretében legutóbb 100 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek beszerzésére. A kiírás kiugróan sikeres volt, de ehhez hozzájárult a meghirdetés időzítése is: 2021-ben sok elköltésre váró pénz halmozódott fel az agráriumban. Most inkább a konszolidáció éve jön, amikor a gazdálkodók nagyobb szükségét érezhetik a költséghatékony szárítás és a piaci zavarokat csillapító terménytárolás fejlesztésének - írták.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás