A vonatkozó jogszabályok értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével - típusminősítési eljárás alá kell vetni a kereskedelmi forgalomba történő hozatal előtt. Összefoglaltuk, hogy milyen növényvédelmi gépek tartoznak a vonatkozó jogszabályok hatálya alá. A vonatkozó jogszabályok a 2018. február 28-i állapot szerint: 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelete a növényvédelmi tevékenységről 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei elõtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól
A növényvédelmi gépek közé tartoznak a kertészeti permetezőgépek is
A vonatkozó jogszabályok értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépeket kivéve - típusminősítési eljárás alá kell vetni a kereskedelmi forgalomba történő hozatal előtt.
Itt találja a Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzékét.
A vonatkozó jogszabályok hatálya alá a következő növényvédelmi gépek tartoznak:
  • függesztett, vontatott, ill. önjáró kivitelű szántóföldi permetezőgépek
  • függesztett, vontatott, ill. önjáró kivitelű ültetvény (kertészeti) permetezőgépek
  • hordozható kivitelű (háti, taligás, telepíthető, stb.), motoros hajtású permetezőgépek
  • hordozható kivitelű (kézi, vállra akasztható, háti, stb.), nem motoros hajtású permetezőgépek
  • stabil, mobil kivitelű csávázó gépek
  • granulátum szóró berendezések ( a vetőgépekre szerelt adaptereket is beleértve)
A kötelező típusminősítési eljárást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (NAIK MGI) folytatja le a fent leírt jogszabályokban meghatározott követelmények alapján. A felsorolt növényvédelmi gépek Magyarországon csak a NAIK MGI által lefolytatott típusminősítési eljárás alapján kiadott forgalomba hozatali engedély birtokában hozhatók kereskedelmi forgalomba. További részleteket itt talál a témában.
A növényvédelmi gépek kötelező típusminősítési eljárásának rendje:
A vonatkozó jogszabályok hatálya alá tartozó növényvédelmi gépeket gyártó, illetve forgalmazó vállalat köteles nyilatkozatot benyújtani az MGI felé, amelyben nyilatkozik, hogy az általa gyártott, illetve forgalmazott növényvédelmi gépek megfelelnek a vonatkozó jogszabályokban meghatározott forgalomba hozatali követelményeknek. A nyilatkozatot meghatározott tartalmú, és a megadott formátumú űrlapon kell benyújtani.
A gyártó, ill. forgalmazó vállalat által benyújtott nyilatkozatnak tartalmaznia kell:
  • a gyártó, ill. forgalmazó vállalat nevét, címét, továbbá egyéb elérhetőségeit
  • a típusminősítési eljárásra bejelentett géptípus(ok) pontos megnevezését, alkalmazási területét
A forgalomba hozatali engedélyek hatályosságát, valamint a matricák előírásos alkalmazását a Növényvédelmi hatóság területileg illetékes szerve ellenőrzi, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak be nem tartását bünteti. A matricák kizárólag az MGI-nél szerezhetők be.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás