Csökkenthető a nitrogénkibocsátás a tejtermelés területén, ha a gazdálkodók fű-lóherére váltanak, kombinálva a csökkentett nitrogéntrágyázási és kaszálási gyakorlatokkal, amelyek javítják a fűszilázs minőségét - állítja Tine Van den Bossche, a belgiumi ILVO PhD hallgatójának tanulmánya.

Eszerint szintén leehtséges a fehérjetartalom csökkentése az adagban anélkül, hogy kiegészítők vagy adalékanyagok hozzáadásával befolyásolná a tejtermelést, de nehezebb. Az illóolajok hozzáadása a takarmányhoz a bendő mikrobiomának befolyásolása érdekében ígéretesnek tűnik, de hogy a hatás hosszú ideig tart-e, további vizsgálatot igényel.

PhD-jében Tine Van den Bossche azt vizsgálta, hogy a tejtermelők takarmányozási stratégiákkal csökkenthetik-e nitrogénkibocsátásukat, és ha igen, hogyan. A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, de a túlzott használatból származó kibocsátások károsak a környezetre és az emberi egészségre. A mezőgazdaságban ezek a problémák, különösen az ammónia, a dinitrogén-oxid-kibocsátást és a nitrátveszteséget érintik, amelyek fő forrásai az állattenyésztés, valamint a hígtrágya és a műtrágyák használata.

Forrás: Pixabay

Gyepgazdálkodás

A gyepterület a tejelő szarvasmarhák elsődleges fehérjeforrása, és fontos szerepet játszik a tejtermelők takarmányozási stratégiájában. A különböző gyepgazdálkodási stratégiák javíthatják a gyepterületek nitrogénfelhasználását és a fűszilázs fehérjeminőségét a kereskedelmi tejgazdaságokban.

Csökkentett trágyázású lóhere: A fűről a lóherére való áttérés hatékony stratégia a műtrágyahasználat csökkentésére és a gyepterületek nitrogénfelhasználásának javítására, ami kevesebb nitrogénveszteséget eredményez. Egy szántóföldi kísérlet kimutatta, hogy a lóhere hektáronként 11 tonna szárazanyagot képes szállítani 71% -kal kevesebb műtrágyával, mint a fű.

Jó kaszálási gyakorlatok: A fűnyírás gyakorisága és időzítése, az előszárítás és az erjedési feltételek befolyásolják a fűszilázs fehérjeminőségét. Először is, a fűnyírás korai növekedési szakaszban növeli a szerves anyag emészthetőségét. A napsütéses délutánokon végzett fűnyírás magasabb cukortartalomhoz vezet, és a megfelelő előszárítás is nagyon fontos. A talajszennyezés elkerülése szintén elengedhetetlen az alacsony nyershamu-tartalomhoz.

"Ezekkel a stratégiákkal a magas hozamú tejgazdaságok nitrogénhatékony módon termelhetnek magas fehérjetartalmú takarmányt, ezáltal csökkentve műtrágya- és koncentrátumigényüket" - mondta Van den Bossche.

Siló adalékanyagok

A fűszilázs fehérjelebontásának csökkentése és ezáltal a szilázs minőségének további javítása érdekében (különösen a fehérjében gazdag őszi fű esetében) Van den Bossche megvizsgálta a hidrolizálható tanninkivonat szilázs-adalékanyagként való potenciálját is. A tannin képes megkötni a fehérjéket, megakadályozva, hogy azok lebomoljanak a szilázsban és a bendőben, és javítja a takarmány nitrogénfelhasználását a tehén számára. A vizsgált tannindózis (7,2 g/kg DS) azonban elégtelennek bizonyult a szilázs vagy a fehérje minőségének javításához. Az adag növelése kifejezettebb hatásokhoz vezethet, de Van den Bossche szerint nincs gazdasági értelme. Úgy tűnt, hogy a tannin fűszilázs etetése a nitrogénveszteséget a vizeletből a trágyába tolja el, ami pozitív hatás, mivel a vizeletben lévő nitrogén gyorsabb veszteségekhez vezet.

Takarmánykezelés

A fehérje csökkentése az adagban hatékonyan csökkenti a nitrogén kiválasztását és kibocsátását. Egy gramm-mal kevesebb fehérje kilogrammonként szárazanyag-tartalomra 1%-kal kevesebb ammóniakibocsátást eredményez. Így a szárazanyag kilogrammonkénti fehérjetartalmának 16,5%-ról 14,5%-ra történő csökkentése 20%-os ammóniacsökkenést eredményezne. Ha azonban ez aminosavhiányt okoz, csökkenti a tejtermelést is. Tine Van den Bossche azt vizsgálta, hogy a mikrobiomot befolyásoló rezisztens aminosavak vagy adalékanyagok beadása megoldhatja-e ezt a kihívást.

Bendőrezisztens aminosavak: Még mindig keveset tudunk az aminosavak takarmányban való elérhetőségéről, és nehéz pontosan meghatározni a tejelő tehenek szükségleteit. Az aminosavak teljes spektrumát figyelembe kell venni. Ez kihívást jelent a bendőrezisztens aminosavak kiegészítőkön keresztül történő beadására.

Enzimek: Az amiláz adalékanyag stimulálhatja a keményítő emésztését a bendőben, amit ez a tanulmány is megerősített. Elsősorban a nagy mennyiségű bendőrezisztens keményítőt és magas nem rezisztens fehérjeegyensúlyt (OEB) tartalmazó adagok iránt érdekes. Nehéz azonban alacsony fehérjetartalmú adagokat készíteni, mégis elegendő OEB-t kell alkalmazni. Ezért a kísérletben ez az adalékanyag kevesebb potenciállal rendelkezett alacsony fehérjével kombinálva.

Illóolajok: Az illóolajok hozzáadása a takarmányhoz a legjobb hatással volt a vizsgálatban. Lehetőséget kínál a tehenek nitrogénfelhasználásának optimalizálására, és növeli a tej (fehérje) termelését - olvastuk a thecattlesite.com-on.

"Azonban további kutatásokra van szükség, mert a bendőben lévő mikrobiom alkalmazkodni tud, így nehéz megjósolni a hosszú távú hatásokat" - mondta Van den Bossche.

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás