A német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir beiktatási látogatáson találkozott új kollégájával, Marc Fesneau-val, az új francia mezőgazdaságért és élelmiszer-önellátásért felelős miniszterrel. A berlini találkozó középpontjában Németország és Franciaország közös elkötelezettsége állt az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) céljai mellett, különösen az ukrajnai háború és a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt súlyosbodó következmények fényében. 

A FruitVeB számolt be róla, hogy Özdemir elismeréssel szólt a francia-német kapcsolatokról, és kiemelte, hogy a folyamatos szoros együttműködés a jelenlegi kihívások leküzdésének előfeltétele. További kitartásra és következetességre van szükség az európai Zöld Megállapodás, a Green Deal céljainak teljesítéséhez a német politikus szerint.

A berlini találkozó középpontjában Németország és Franciaország közös elkötelezettsége állt az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) céljai mellett - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A találkozót követő sajtótájékoztatón Cem Özdemir elmondta: 

“Jelenleg az éghajlati katasztrófa teljes erejét érezzük Európában: megdőltek a melegrekordok, számos országban tombolnak az erdőtüzek, az aszály miatt elpusztul a termés. Az ukrajnai háború nem terelhet minket arra az útra, hogy visszavegyünk az éghajlati válság és a fajok kihalása elleni európai stratégiáink céljaiból. Ha nem védjük meg a talajt, a vizet, a biológiai sokféleséget és a klímánkat, az még súlyosabb válságokhoz vezet – és még inkább veszélyezteti az ellátás biztonságát. Mostantól kitartásra van szükség, és következetesen végre kell hajtanunk a Green Dealt, mégpedig európai szolidaritással.”

Özdemir hangsúlyozta azt is, hogy: “Az egymást átfedő válságok fényében minden eddiginél jobban kell dolgoznunk az ellenálló és válságálló mezőgazdaságért. Ez csak akkor sikerülhet, ha a jövőben sokkal erőforrás-takarékosabban és a természetes megélhetésünkkel összhangban gazdálkodunk.”

A német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir (jobbra) Berlinben találkozott Marc Fesneau-val (középen), az új francia mezőgazdaságért és élelmiszer-önellátásért felelős miniszterrel - Fotó: BMEL/photothek/Heinl

Több szempontból is érdemes megvizsgálni a Green Deal gyakorlatát

Kiszámolták, mennyit veszít az Európai Unió a mezőgazdasági termelés zöldítésével, a Green Deal-lel. A koronavírus járvány gazdasági hatásai a most kibontakozó világválság és az infláció. Ilyen körülmények között nehezen elfogadható a Green Deal kapcsán arról beszélni, hogy a termőföldek művelés alóli kivonásával, ökológiai termelésre való átállításával, a vegyszer- és a műtrágyahasználat felezésével csökkentsék a termelést. Fontos kérdések, hogy mennyivel esne vissza az eredmény és ez mennyit drágítana a már egyébként is elszálló árakon. A több lehetséges forgatókönyvet felvázoló és elemzéseket tartalmazó anyagunkat itt lehet elolvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás