Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Budapesten, az OMÉK-on rendezett panelbeszélgetésen kiemelte, hogy a kkv-kat nem hagyhatja magára a gazdaságpolitika, mivel a szektor támogatott hitelek nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülne. A KAVOSZ már több, mint 10 éve együttműködik az Agrárminisztériummal és a Széchenyi Kártya Program kiterjesztésével a magyar mezőgazdaság számára is elérhetővé tették a hiteleket. Elhangzott, hogy a nehézségek ellenére az agrárvállalkozók a legmegbízhatóbb hitelfelvevők közé tartoznak.

A KAVOSZ a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös projektje, és a nevét is e két szervezetről kapta. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron rendezett pódiumbeszélgetésen Krisán Lászlóval, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott el részleteket az agrárium helyzetéről és a gazdálkodók pénzügyi lehetőségeiről. A KAVOSZ anyagát szemléztük.

Az Agrár Széchenyi Kártya Program legújabb konstrukciója, az Agrár Széchenyi Kártya Max+ folyószámlahitel kedvező finanszírozási lehetőséget nyújt az agrárvállalkozásoknak - Fotó: Magro.hu, CSZS, Gödöllő

Krisán László szerint a KAVOSZ már több, mint 10 éve együttműködik az Agrárminisztériummal, és a Széchenyi Kártya Program kiterjesztésével az agrárszektor számára is elérhetővé tették a hiteleket. Erre több konstrukció is rendelkezésre áll, például az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max+ az agrárium beruházási céljaira, illetve forgóeszköz-beszerzésekre használható fel. Emellett a Széchenyi Mikrohitel Max+ és a Széchenyi Lízing Max+ is elérhető, mindkettő 5% éves kamattal - mondta.

Fele annyi a hitelköltség 100 millió forintnál

Krisán László bemutatta, hogy a legújabb konstrukciójú Agrár Széchenyi Kártya Max+ a mezőgazdasági vállalkozások számára ideális lehetőséget kínál, hiszen 3 éves futamidővel egy 100 milliós hitelnél a költség közel 28 millió forint lenne a piaci kamatozású folyószámlahitel esetén, míg az Agrár Széchenyi Kártya Max+ esetében csak fele ennyi, így több mint 13 millió forint megtakarítást jelent.

A kamattámogatást a költségvetés finanszírozza, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A bankoknak csak „bele kell állniuk” a programokba. Krisán László felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelezésben jelenleg Magyarországon visszafogott hozzáállás tapasztalható. A vállalkozásokat azonban nem szabad magukra hagyni, mivel a jelenlegi magas piaci kamatokat nem lehet kigazdálkodni. Ezért elengedhetetlenek a támogatott hitelek, hogy segítsék a kkv-kat, beleértve az agrárvállalkozásokat is.

A nehézségek ellenére az agrárvállalkozók a legmegbízhatóbb hitelfelvevők közé tartoznak – mondta el Krisán László. A KAVOSZ országszerte több, mint 200 irodában várja a kérelmezőket, és több mint 1500 bankfiókkal működik együtt a Széchenyi Kártya Programban - írták.

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás