A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint az európai mezőgazdaság talán soha nem nézett szembe annyi kihívással, mint napjainkban. A klímaváltozás okozta rendkívüli időjárási körülmények, a megemelkedett input költségek, a harmadik országokból érkező import és a termelési szabályozások túl ambiciózus szigorítása jelentős kihívások elé állítja az agráriumot - mondta. 

A bevezetőben leírt tényezők összeadódva már az európai gazdálkodók létbiztonságát veszélyeztetik. Ebben a helyzetben erősebb képviseletre és nagyobb érdekérvényesítésre van szükség az EU-ban, amire a június 9-én lezajlott választás következtében most lehetőség is nyílik - írta az Agrárminisztérium közleménye. 

A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter - Fotó: MTI archív - Balogh Zoltán
A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter - Fotó: MTI archív - Balogh Zoltán

A tárcavezető szerint elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságra ne a klímaváltozás okozójaként, hanem a megoldás részeként tekintsünk, a gazdákat tegyük érdekeltté a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazásában - írták. 

Az európai termelők az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós polgárnak, ezért az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás és az élelmezésbiztonság garantálása.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az agráriummal kapcsolatos témák és a termelők helyzete erőteljesebben jelenjen meg az Európai Parlament napirendjén, amire most remek esély is adódik. Nagy István példaként említette, hogy a voksoláson Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is mandátumot szerzett, ami a tovább segítheti a gazdák képviseletét és érdekeiknek erősebb megjelenését az unióban - mondta a tárcavezető.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is mandátumot szerzett, ami a tovább segítheti a gazdák képviseletét és érdekeiknek erősebb megjelenését az unióban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is mandátumot szerzett, ami a tovább segítheti a gazdák képviseletét és érdekeiknek erősebb megjelenését az unióban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A magyar irányzatok az EU-ban 

Az óvári gazdász miniszter kitért arra is, hogy a gazdálkodók megélhetése és az agrárium központi helyen szerepel hazánk uniós elnökségi napirendjén is. Hangsúlyozta, Magyarország a következő félévben azon fog dolgozni, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutasson az újonnan felálló Európai Bizottságnak az uniós agrárpolitika 2027 utáni szabályainak kialakításához egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtése érdekében. 

A mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságának elősegítése kiemelt prioritás az ésszerű egyensúly kialakítása, a fenntarthatóság stratégiai célkitűzései, az agrárpiacok stabilizálása és a mezőgazdasági népesség megfelelő életszínvonalának biztosítása tekintetében – fejtette ki. A miniszter elmondta, hogy a magyar elnökség prioritása a gazdaközpontú uniós közös agrárpolitika, amely kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre, a fenntarthatóságra és a tudás alapú gazdaságra - idézték.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás