A mulcshagyó talajművelés egy olyan mezőgazdasági módszer, amelynek során a szántóföldön, illetve az ültetvények körül vagy között talajtakaró anyagot helyeznek el, amely lehet műanyag fólia, de akár szerves vagy egyéb szervetlen anyag is. A talaj így fedett marad, ami számos előnnyel jár.

Az egyik legfontosabb előnye a mulcshagyó talajművelésnek az, hogy csökkenti a talaj erózióját. Az ültetvények alatt a mulcsréteg megakadályozza a talaj kimosódását az esővíz vagy a folyóvíz által, így megóvja a talajt a káros hatásoktól. Ezen kívül a mulcsréteg csökkenti a talaj hőmérséklet-ingadozását, így javítja a növények környezetét.

A mulcsréteg segíti továbbá megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így növelve a növények vízfelvételét. Nélküle a talaj nedvessége könnyebben elpárolog, így a növények kevesebb vizet kapnak, ami gyengítheti őket és csökkentheti a termesztés eredményességet.

Azonban a mulcshagyó talajművelésnek van néhány hátránya is. Például a mulcsanyagok lebomlása táplálékot biztosít a talajban élő mikroorganizmusok számára, amely folyamat oxigénigényes lehet, ami oxigénhiányt okozhat a talajban, és mindezi negatívan befolyásolhatja a növények növekedését.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az előnyei jóval túlsúlyozzák a hátrányait, így a mulcshagyó talajművelés egyre népszerűbb a világ számos mezőgazdasági régiójában, beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és az Európai Unió országait is. Ez a módszer különösen hasznos a szárazabb vagy szikárabb területeken, ahol a talaj nedvességtartalma jelentősen korlátozott. Az eredményessége akkor a legnagyobb, ha a megfelelő mulcsréteget választják, amely megfelel az adott talaj és növényigényeinek.

A mulcshagyó talajművelés több szakaszra tagolható, de a talaj előkészítésével, felkészítésével kezdődik, hogy biztosítsuk a későbbi növények megfelelő fejlődését. Ennek során a talajt fel kell lazítani, eltávolítani a gyomokat, és szükség esetén tápanyagokat kell hozzáadni.

A technológia során a mulcsanyagot (pl. szalmát, fűnyesedéket, faleveleket, vagy műanyag fóliát) a szántóföldön kell elteríteni vagy ültetvények esetén a fák körül, a sorok között kell elhelyezni. A mulcsanyag vastagsága általában 5-10 cm között van.

A mulcsanyagot öntözni is kell(ene), hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességtartalmat a növények számára.

Mivel a mulcsréteg idővel elkezd lebomlani, ezért fontos arra ügyelni, hogy a vastagsága ne csökkenjen jelentősen, ezért a mulcsanyagot rendszeresen cserélni kell.

Jellemzően tavasszal történik a talaj előkészítése, a gyomok eltávolítása, a talaj megművelése és szükség esetén a tápanyagoknak a talajba juttatása. Nyáron és ősszel pedig a mulcsréteg állapotát kell folyamtosan nyomonkövetni, felülvizsgálni és frissíteni, ha szükséges.

Az időzítés és a műveletek végrehajtása az adott termesztett növény, a talaj típusa és a környezeti körülmények függvényében változhat. Ezért fontos a helyi mezőgazdasági szakemberek és agronómiai tanácsadók tanácsait figyelembe venni a megfelelő mulcshagyó talajművelési módszer kiválasztásakor és végrehajtásakor.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás