Hirdetés
A magyar konyha koronája, mégis nagyfokú értetlenkedés és gyanú fogadja külföldön
A mák évezredek óta nélkülözhetetlen a magyar konyhában, főként desszertek alapanyagaként, de egészségügyi hatásai miatt is érdemes figyelmet fordítani rá. Több európai országban azonban gyanakvás övezi ezt a növényt a kábitószekkel kapcsolatos téves asszociációk miatt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint hazánkban már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt években.
A karácsonyi ünnepek során a mák különösen népszerű, hiszen a bejgli vagy mákos guba elképzelhetetlen nélküle. Az elmúlt évtizedben a mák vetésterülete 9 ezerről 12 ezer hektárra bővült, köszönhetően sokoldalú felhasználhatóságának. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar és a virágkötészet is nagy mennyiségben használja, de termesztése az EU-ban szigorúan szabályozott. Kisebb, saját felhasználásra szánt területeken csak alacsony alkaloidtartalmú fajták termeszthetők, míg nagyobb területek esetén engedély szükséges.
Kevesen tudják, hogy a mákszemek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben. Magas kalcium- és vastartalmuk miatt különösen jótékonyan hatnak a csontok és a vérképzés egészségére. A foszfor és a mangán támogatja a csontszövet regenerációját és a bőr kollagéntermelését, így az étrendbe iktatva hozzájárulhat a bőr rugalmasságához és az ízületek egészségéhez. A mákot nemcsak ételekben, hanem házi készítésű étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk: darálva, mézzel és vízzel keverve kiváló kalcium- és ásványianyag-forrást nyújt.
Hirdetés
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozik, és számos fajtája ismert. Egyes fajtáit – különösen a magas alkaloidtartalmúakat – a gyógyszeripar is előszeretettel használja, mivel a máktok szárított tejnedve olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint a morfin, a kodein vagy a papaverin. Ezek a vegyületek fájdalomcsillapító, görcsoldó és köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyagaként szolgálnak. Így a mák nemcsak a gasztronómiában, hanem az orvostudományban is nélkülözhetetlen szereplő.
A jövőben a máktermesztés további bővülése várható, hiszen mind egészségügyi, mind gasztronómiai értékei kiemelkedőek. Fontos, hogy a termelők és a fogyasztók egyaránt tisztában legyenek a mák sokoldalú felhasználási lehetőségeivel, és továbbra is kiaknázzák ezt a rendkívül értékes növényt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az Agromag kukoricahibridjei légköri aszály esetén is megoldást nyújtanak
A Zombor (FAO 290-310) egy korai érésű szemeskukorica, amely kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkező háromvonalas hibrid. Stabil terméshozamát még száraz évjáratokban is képes biztosítani, ami az erős genetikai alapjának köszönhető.
Készüljön fel a 2025-26-os év kihívásaira a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia és Kiállításon
2025. február 13-án, a Debreceni Egyetemen kerül megrendezésre az agrárszektor idei egyik legfontosabb szakmai eseménye, a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia és Kiállítás. A rendezvényt a Magro.hu piactér és hírportál szervezi, helyszínadó partnerével, a Debreceni Egyetemmel közösen. 4 szekcióban, több mint 30 előadáson, 5 ágazati kerekasztal-beszélgetésen nemcsak a legújabb trendeket, technológiákat és lehetőségeket ismerhetik meg a résztvevők, hanem kézzel fogható támpontokat is kapnak ahhoz, hogy 2025 és 2026 kevésbé küzdelmes legyen.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 160 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés