Hirdetés
A magyar konyha koronája, mégis nagyfokú értetlenkedés és gyanú fogadja külföldön
A mák évezredek óta nélkülözhetetlen a magyar konyhában, főként desszertek alapanyagaként, de egészségügyi hatásai miatt is érdemes figyelmet fordítani rá. Több európai országban azonban gyanakvás övezi ezt a növényt a kábitószekkel kapcsolatos téves asszociációk miatt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint hazánkban már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt években.
A karácsonyi ünnepek során a mák különösen népszerű, hiszen a bejgli vagy mákos guba elképzelhetetlen nélküle. Az elmúlt évtizedben a mák vetésterülete 9 ezerről 12 ezer hektárra bővült, köszönhetően sokoldalú felhasználhatóságának. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar és a virágkötészet is nagy mennyiségben használja, de termesztése az EU-ban szigorúan szabályozott. Kisebb, saját felhasználásra szánt területeken csak alacsony alkaloidtartalmú fajták termeszthetők, míg nagyobb területek esetén engedély szükséges.

Kevesen tudják, hogy a mákszemek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben. Magas kalcium- és vastartalmuk miatt különösen jótékonyan hatnak a csontok és a vérképzés egészségére. A foszfor és a mangán támogatja a csontszövet regenerációját és a bőr kollagéntermelését, így az étrendbe iktatva hozzájárulhat a bőr rugalmasságához és az ízületek egészségéhez. A mákot nemcsak ételekben, hanem házi készítésű étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk: darálva, mézzel és vízzel keverve kiváló kalcium- és ásványianyag-forrást nyújt.
Hirdetés
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozik, és számos fajtája ismert. Egyes fajtáit – különösen a magas alkaloidtartalmúakat – a gyógyszeripar is előszeretettel használja, mivel a máktok szárított tejnedve olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint a morfin, a kodein vagy a papaverin. Ezek a vegyületek fájdalomcsillapító, görcsoldó és köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyagaként szolgálnak. Így a mák nemcsak a gasztronómiában, hanem az orvostudományban is nélkülözhetetlen szereplő.
A jövőben a máktermesztés további bővülése várható, hiszen mind egészségügyi, mind gasztronómiai értékei kiemelkedőek. Fontos, hogy a termelők és a fogyasztók egyaránt tisztában legyenek a mák sokoldalú felhasználási lehetőségeivel, és továbbra is kiaknázzák ezt a rendkívül értékes növényt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A mikotoxinok járványa
2025.02.09.A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.
Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?
2025.02.09.A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSörárpa lombtrágya C-komplex Réz-kén-cink, alacsony fehérje, jó osztályozottság, sörárpa minőség
1 150 HUF / l
+ áfaKukorica vetőmag és Napraforgó vetőmag rendelhető országosan házhoz szállítva, 2025 márciusra
Magro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés