Idén is a legjobb hét magyar felsőoktatási intézmény közé került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában, tartva az előző években megszerzett helyezését. A legutóbbi ötéves intervallumot tekintve kis mértékű, de folyamatos növekedő tendencia észlelhető a MATE rangsorolását tekintve. Az intézmény globális pontszáma a tavalyi 8,3-hoz képest idén 9,3-ra emelkedett.

A QS a világon létező mintegy 20 ezer felsőoktatási intézményből összesen 5 600 egyetemet vizsgált idén, közülük 1 500 került rangsorolásra - írta a MATE. Ezen összesítésbe mindösszesen 11 magyar felsőoktatási intézmény került, amelyek között hetedik helyen végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, tartva az elmúlt években megszerzett előkelő minősítéseit (a rangsorolt egyetemek közötti relatív pozíciója szerint továbbra is a felső 66,7 százalékba sorolható), annak ellenére, hogy a korábbi években nagyságrendekkel kevesebb (a 2024-es rangsor megállapításakor mindössze 2 963) intézményt vettek vizsgálat alá.

Az előző években megszerzett helyezését tartva idén is a legjobb 7 magyar felsőoktatási intézmény közé került a MATE a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában
Az előző években megszerzett helyezését tartva idén is a legjobb 7 magyar felsőoktatási intézmény közé került a MATE a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában

A QS rangsora és a kutatások adatai

A QS az évente kihirdetett rangsort számos aspektus szerint állítja össze, így például a hallgatók-oktatók arányát is mérik, ami a MATE esetében 9,6-os pontszámot kapott a globális medián 7,9-es értékével szemben. 

"Egyetemünk kiemelkedően teljesít a nemzetközi hallgatók arányában is, hiszen szemben a világátlagot jelentő 8,5-tel, a MATE 16,3-as pontozással büszkélkedhet" – mondta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

"A 2022-2024 közötti rangsorok pontszámait összevetve Egyetemünk kiugróan teljesített a nemzetközi kutatói hálózat tekintetében, köszönhetően annak a kiemelt figyelemnek, amit az egyetem vezetése a nemzetközi kutatások és pályázatok támogatására, illetve a közös publikációk megjelentetésének anyagi és morális ösztönzésére fordít."

Kicsi de folyamatos növekedés

Visszatekintve az elmúlt évek vizsgált eredményeit, elmondható, hogy a legutóbbi ötéves intervallumot tekintve kis mértékű, de folyamatos növekedő tendencia észlelhető a MATE rangsorolását tekintve. A MATE globális pontszáma a tavalyi 8,3-hoz képest idén 9,3-ra emelkedett. A 2024-es rangsorolás tekintetében az egyetem a 1001-1200 közötti helyezést érdemelte ki a 2022-es akadémiai év tudományos és szakmai eredményei alapján - írták.

Örülnek az eredményeknek

"Nagy örömmel tölt el, hogy a MATE világviszonylatban is elismerésre méltó eredménnyel büszkélkedhet, miután korábban az agrártudományi ranglistán is előkelő helyezést értünk el" – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba rektor, utalva a QS legutóbbi, az agrártudomány területén működő intézmények rangsorolásakor elért 151-200. helyezésre, amivel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem bekerült a szakterület legjobb 12 százalékába, itthon pedig első lett az agráriumhoz köthető egyetemek között.

Hozzátette: "Továbbra is az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az évtized végére elérjük, de akár meg is haladjuk a legjelentősebb nemzetközi versenytársakat. Ezt a célt szolgálja a MATE 2030 elnevezésű stratégiánk is" – mondta. Részletezte, hogy a 12 pontos cselekvési terv keretében új alapokra helyezték az egyetem szerepét és feladatait, s ennek értelmében a változás irányát nem követni, hanem alakítani kívánja az intézmény. A globális rangsorolás itt megtekinthető.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás