A fekete katonalégyre (BSF) összpontosítva

Míg világszerte sok rovart tenyésztenek állati takarmányozásra és emberi fogyasztásra, beleértve a méheket, a csótányokat, a selyemhernyókat, a viaszhernyókat, a lisztkukacokat, a tücsköket, a Farrugia a fekete katonalégyre összpontosított. Egy olyan rovarfajra, amelyet takarmányba lehet adni. Akvakultúra, baromfi-, sertés- és állateledel.

Fekete katonalégy – kiváló alternatív fehérje

A BSF 40-50% fehérjét tartalmaz, így kiváló alternatív fehérjeforrás az állati takarmányozáshoz. Lineáris életciklusa van, amely a peték lerakásával kezdődik. Ezekből lárvák kelnek ki, majd bábokká fejlődnek, mielőtt kifejlett legyekként kikelnek. A fehérjeforrást a lárvaállapot adja, így a tenyésztés során Farrugia azt mondta, fontos volt, hogy ne fejlődjenek ki a bábozás előtti állapotba.

A rovartenyésztés alkalmazása a hulladék csökkentésére

A lárvák mindenevőek, alapanyagként különféle élelmiszer- vagy mezőgazdasági hulladékkal etethetők. A Tesco a napokban jelentette be, hogy a magyarországi Grinsect céggel együttműködve próbálta ki a rovartenyésztés lehetőségét az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. 2023 elején a szupermarket úgy alakította át működési modelljét, hogy 13 üzletben bevezette ezt az innovatív koncepciót, a fölöslegben termelt pékárut fekete katonalegyeknek küldi, amelyeket aztán rovarfehérjévé alakítanak, és állati takarmányként használják fel.A fekete katonalégylárva a rovartenyésztés kulcsaA Black Soldier Fly lárvák mindenevők, és különféle élelmiszer- vagy mezőgazdasági hulladékkal etethetők alapanyagként. (Forrás: allaboutfeed.net)

Jelenleg az állatállomány takarmányozása – a kérődzők kivételével – uniós jog. Vagyis nem tagállami hatáskör, bár az országok továbbra is gondoskodnak arról, hogy az üzemeltetők betartsák az általános biztonsági és forgalmazási követelményeket.

Rovarok

A lárvák egy száraz és szagmentes trágyát is termelnek, amely jótékony hatással lehet a növények egészségére. A potenciális piacok közé tartoznak a kertészeti központok, a kertészet és a regeneratív gazdálkodás. A Nemzetközi Élelmiszer- és Takarmányrovarok Platformja (IPIFF) kijelentette, hogy elkötelezett a rovarok feldolgozási technikáinak további optimalizálása mellett.

Növelje a baromfi jólétét

Farrugia elmondta, hogy a BSF-et élő formában is lehet etetni a baromfival a jólét növelése érdekében, mivel lehetővé teszi a madarak számára, hogy a számukra természetes táplálékszerzési viselkedést tanúsítsák. A lárvák a szója helyettesítésére is használhatók az állati takarmányokban. Táplálkozási szempontból a BSF-lárvák kiegyensúlyozott aminosavprofilt, magas kalcium- és foszforszintet kínálnak, és természetes probiotikumok is. Ezenkívül hipoallergének, lehetőséget teremtve a termelők számára, hogy prémium árakhoz jussanak az állateledel piacán történő értékesítés révén.

BSF-lárvatermelés

Kotch elmondta, hogy a BSF-lárvákat a farmon is elő lehet állítani moduláris tételes fejlesztési rendszerekben. Ezekben a petékből kikelt egyedeket fiatal lárvákként szállítják a telepre. Ott azután termesztőládákban nevelik fel, és függőleges rendszerben helyezik el őket 7 napig. Ezen a ponton készen állnak arra, hogy leválasztják őket a fűtőtestről, és átadják az ügyfélnek.

A lárvák etetése

Hozzátette, fontos, hogy az alapanyag helyesen kerüljön bemutatásra, mivel a lárvák szája kicsi, vagyis a részecskeméretnek kicsinek, nedvesnek és egyenletesnek kell lennie, lehetővé téve a gyors táplálkozást. fogyasztás előtti melléktermékek, például sörfőzők; a gabonafélék, a tejtermékek és a növényi melléktermékek mind megfelelő alapanyagok.

A felszólalók azt mondták, hogy a BSF-lárvákat két okból lehet alacsony széntartalmú fehérjék közé sorolni:

Csökkenthetik az állati takarmányozáshoz szükséges szójafehérje iránti keresletet, ami viszont csökkenti a szójatermeléshez szükséges erdőirtást.

A szerves hulladék lárvákkal való táplálásával csökken az élelmiszer-hulladékból származó kibocsátás, miközben a tápanyagok visszakerülnek az élelmiszerrendszerbe.

(Forrás: allaboutfeed.net)

 

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás