Egy virágágyásban vagy zöldségeskertben a megjelenő gyomok esztétikai okból sem kívánatosak – ám ez csak a legkisebb gond velük. A gyomok konkurenciái kultúrnövényeinknek, visszavetik fejlődésüket, csökkentik a termést, növényvédelmi problémákat okozhatnak. Kiirthatatlanok, de azért kordában tartásuk lehetséges és szükséges. A gyomirtás kivitelezése nagyon is hatékony lehet.

A gyomirtás és gyomszabályozás között alapvető különbség van. A gyomirtás során a cél az, hogy a gyomoktól teljesen megszabaduljunk, míg a gyomszabályozás célja a gyomoknak a kertben való visszaszorítása és minimalizálása (Fotó: Pixabay)

Gyom minden olyan növény, ami nem jó helyen van

A kiskertek gondozása során az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek, a gyomok megjelenése és elburjánzása. A gyomok nemcsak esztétikailag zavaróak, de versenyeznek a kultúrnövényekkel a vízért, tápanyagért és fényért.

A gyomok tág tűrésű növények, amelyek jól alkalmazkodnak a kedvezőtlen környezeti viszonyokhoz is, így általában nagy mennyiségben jelennek meg a művelt területeken. Gyors fejlődésüknek, nagy vitalitásuknak köszönhetően gyorsan túlnőhetik a kultúrnövényeket, így azokat árnyékukkal, valamint gyökereik által elszívott tápanyagokkal hátráltathatják a növekedésben.

Tehát gyom minden olyan növény, mely az adott művelt területen nem kívánatos. Az „árvakelés” is ideszámít, azaz egy kultúrnövény is lehet gyom. Ezt sokszor tapasztalhatjuk a mezőgazdasági területeket figyelve. Gyakori látvány például a búzatáblában megjelenő napraforgó. Valószínűleg e helyeken előző évben napraforgó volt vetve, és az elszóródó magokból ez újra kikel következő évben. Tehát bár a napraforgó kultúrnövény, lehet gyom is egy búzatáblában.

Terméscsökkenés

A gyomok okozta kártétel főként terméscsökkenést eredményez, ezért szükséges a gyomok megfékezése a kertben. Ám a gyom fogalma nem korlátozódik a mezőgazdaságra, gyomnövényekről éppúgy beszélhetünk a közterületeken, építési területeken, illetve az erdészetben, mint szántóföldi, kertészeti művelésű termőterületeken.

A gyom kategóriába mi soroljuk be a növényeket, és ez gyakran szubjektív kategória. A százszorszép, fehér here, komlós lucerna például a pázsitban gyomok, de egy gyümölcsösben jó talajtakaró növénynek számítanak. A csalán, a tyúkhúr a zöldségesben gyomok, de amúgy, ha kultúrterületen kívül élnek, akkor értékes gyógynövények – és még lehetne hosszan sorolni az ilyen ellentmondásos példákat. A kívánatosság hiányának, és az ebből eredő „gyom” címkének tehát több oka is van.

A gyomok mint zöldtrágyák

Tavasszal magról kelő gyomok serege jelenhet meg kertünkben. Ezeket kapálással mindaddig rendszeresen irtanunk kell, amíg a zöldségnövényeink akkorára nem cseperednek, hogy már  képesek elnyomni a gyomokat. Mivel ilyenkor fontos a rendszeres gyomlálással kombinált talajművelés, az ekkor kikapált gyomokat nyugodtan beleforgathatjuk a talajba, hiszen ott lebomlásukat követően újra tápanyagokat szolgáltatnak kultúrnövényeinknek. 

Amennyiben a gyomok már virágoztak, és magokat tartalmaznak terméseik akár csak zölden is, akkor már gyűjtsük össze őket, és hordjuk el a területről, mert beforgatásukkal csak tovább fokoznánk kertünk gyomfertőzöttségét. A még éretlen, zöld gyommagok kikapálás után is képesek beérni, és csíraképessé válni.

A nem magzó-korban lévő gyomokat felhasználhatjuk (a fűkaszálékhoz hasonlóan, aminek kora tavasszal még híján vagyunk) a fáink körüli tányérok talajának takarására, ez jó hatású az ott magról kelő gyomok ellen – így takarva, fény hiányában elpusztulnak a gyommagoncok, és a talaj vízkészletét is jobban megőrzi a takart talaj.

Módszerek a gyomok ellen

A gyomirtás és gyomszabályozás között alapvető különbség van. Előbbi során a cél az, hogy a gyomoktól teljesen megszabaduljunk, míg a gyomszabályozás célja a gyomoknak a kertben való visszaszorítása és minimalizálása. A gyomirtás általában vegyszeres vagy mechanikai módszerekkel történik, míg a gyomszabályozásra olyan praktikák alkalmazhatók, mint például a talajtakarás vagy a folyamatos gyomlálás.

A talajtakarás olyan hatékony módszer, amellyel megakadályozhatjuk a gyomok túlszaporodását. Lényege, hogy a talaj felszínén egy vastag réteg mulcsot helyezünk el, amely elnyomja a gyomok növekedését. A mulcsnak lehetnek különféle típusai, például fűrészpor, szalmatakarás, aprított kéreg vagy komposzt. Ez a módszer nemcsak visszaszorítja a gyomokat, hanem még tápanyagokkal gazdagítja is a talajt. és megőrzi annak nedvességtartalmát.

A mechanikai gyomirtás során a gyomokat kézzel vagy kerti eszközökkel távolítjuk el. Ehhez használhatunk kapát vagy gyomkiszedő kést. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes gyomnövények nagyon kitartóak, és gyorsan újra kinőnek, ezért a rendszeres ellenőrzés és gyomlálás elengedhetetlen. 

Főleg az évelő gyomokkal lesz sok probléma, ezek mélyen gyökereznek, és csak a gyökér eltávolításával irtható ki az adott gyomnövény. Attól, hogy a kapával a leveleit levágjuk, csak időt nyertünk, hamarosan újra kihajt. De egynyári gyomok esetén is fontos a rendszeresség a gyomlálásban, hiszen ha egy gyom virágzik, majd magot érlel, és azt elszórja, akkor több ezer gyommaggal veti be a területünket. Ezért nagyon fontos, hogy a gyomlálást úgy időzítsük, hogy a gyomok maximum virágbimbós állapotban legyenek, amikor ezt elvégezzük, és ne késsünk el.

Fontos óvatosan alkalmazni

A vegyszeres gyomirtás hatékony módszer lehet, amikor a többi módszer nem elegendő, vagy foltkezelésekre is alkalmazható. Kiskertekben ritkán alkalmazzák már, mert a szer drága, és bár idővel lebomlik, mégis csak biztonságosabb más gyom-visszaszorító módszerek alkalmazása az egészséges termés érdekében.

A gyomirtó szerek a gyomokat hatékonyan elpusztítják, fontos azonban óvatosan alkalmazni ezeket, mert károsíthatják a környezetet és a kertben lévő többi növényt is, például, ha a légmozgás miatt elsodródik a szer, és kultúrnövényeket is ér. A gyomok visszaszorítása kiskertben kihívást jelenthet, de a helyes módszerek segítségével sikeresen kezelhető a probléma. És a kulcs a rendszeresség.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás